Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις με Α/Κ στον Γενικό Δείκτη

Για όσους προτιμούν τις αποδόσεις δεικτών αντί για τις αποδόσεις μετοχών, τα Αμοιβαία Κεφάλαια όπως το Alpha Athens Index Fund Μετοχικό Εσωτερικού, δίνουν μια καλή επενδυτική επιλογή.

Επενδύσεις με Α/Κ στον Γενικό Δείκτη
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αν πιστεύετε στις προοπτικές ενός χρηματιστηρίου και παράλληλα διαπιστώνετε ότι οι μέχρι τώρα επενδυτικές επιδόσεις σας είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές του Γενικού Δείκτη, τότε ενδεχομένως να πρέπει να σκεφτείτε την τοποθέτηση των κεφαλαίων σας σε ένα Index Fund, δηλαδή σε ένα χαρτοφυλάκιο η επενδυτική πολιτική του οποίου θα εστιάζεται αποκλειστικά στην παρακολούθηση και αναπαραγωγή της απόδοσης του Γενικού Δείκτη.

Στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, υπάρχουν Αμοιβαία Κεφάλαια που ακολουθούν την ίδια πολιτική σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., μεταξύ των οποίων και το A/K Alpha Athens Index Fund Μετοχικό Εσωτερικού. Τα μειονεκτήματα αυτής της κατηγορίας των Α/Κ είναι ότι δεν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς, αγοράζοντας στα ”κάτω” και πουλώντας ”ψηλά”. Ή επίσης, δεν προσπαθούν να εντοπίσουν εκείνες τις μετοχές που προβλέπεται ότι θα υπεραποδώσουν έναντι των υπολοίπων.

Παρ’ όλα αυτά, τα Α/Κ της κατηγορίας αυτής έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα:

* Δεν προχωρούν σε συχνές μεταβολές χαρτοφυλακίων, περιορίζοντας έτσι τα κόστη των συναλλαγών. Ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου του A/K Alpha Athens Index Fund Μετοχικό Εσωτερικού ανήλθε πέρυσι στο 88,36%, όταν στην πλειονότητα των Α/Κ υπερβαίνει σαφώς το 100%. Χαμηλός επίσης ήταν και ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων (1,408%).

* Επειδή δεν προχωρούν σε ενεργό διαχείριση, ενδεχομένως να μην καρπώνονται υπεραποδόσεις έναντι του Γενικού Δείκτη, αλλά παράλληλα αποφεύγουν και τις υποαποδόσεις, περιορίζοντας έτσι τον επενδυτικό κίνδυνο.

Ειδικότερα στην περίπτωση του A/K Alpha Athens Index Fund Μετοχικό Εσωτερικού, δείκτης αναφοράς (benchmark) είναι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σε σύγκριση με τον οποίο έχει σημειώσει μια ελαφρά υπεραπόδοση.

Είναι προφανές ότι τo A/K Alpha Athens Index Fund Μετοχικό Εσωτερικού απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο των χρηματιστηριακών διακυμάνσεων.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 451 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 10-14/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v