Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Επενδύοντας στα διεθνή ”βαριά χαρτιά”

Τα blue chips ”φημίζονται” για την αντοχή τους στις δύσκολες περιόδους και για τις καλές αποδόσεις τους σε βάθος χρόνου. Με τα Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως το Ευρωπαϊκή Πίστη Growth Μετοχικό Εξωτερικού, μπορεί κάποιος να επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο από τις μεγαλύτερες εταιρείες των διεθνών αγορών.

Α/Κ: Επενδύοντας στα διεθνή ”βαριά χαρτιά”
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Για πολλούς, τα διεθνή χρηματιστήρια προσφέρουν σε βάθος χρόνου σημαντικότατες αποδόσεις και μάλιστα χωρίς τον τόσο υψηλό κίνδυνο που συνεπάγεται μια τοποθέτηση στη Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο αν κάποιος δεν τοποθετείται σε μία μόνο ανεπτυγμένη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά αντίθετα διευρύνει τις επιλογές του ανάμεσα σε περισσότερες κεφαλαιαγορές και μάλιστα επικεντρωθεί στα ”βαριά χαρτιά” αυτών των αγορών.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία των επενδυτών απευθύνεται το Α/Κ Ευρωπαϊκή Πίστη Growth Μετοχικό Εξωτερικού, πολιτική του οποίου είναι: α) άνω του 40% του ενεργητικού του τοποθετείται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, β) σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σε μετοχικούς τίτλους τοποθετείται άνω του 40% του καθαρού ενεργητικού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αθροιστικά.

Ο δείκτης αναφοράς (benchmark) προκύπτει ως εξής: 20% Γενικός Δείκτης του Χ.Α., 50% SX5E Index και 30% SPX Unhedged. Κατά την περίοδο 2002 - 2005, η απόδοση του Α/Κ Ευρωπαϊκή Πίστη Growth Μετοχικό Εξωτερικού ήταν λίγο ανώτερη του 20%, όταν ο δείκτης αναφοράς κέρδισε πάνω από 50% (υποαπόδοση έναντι του benchmark).

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα έξοδα, η προμήθεια διάθεσης μεριδίων φτάνει έως και 3%, η προμήθεια εξαγοράς μεριδίων έως και 1%, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων για το 2005 ανήλθε σε 3,31%.

Πολιτική του συγκεκριμένου Α/Κ δεν είναι οι συχνές εναλλαγές του χαρτοφυλακίου και γι’ αυτό ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου για το 2005 ήταν 139,5%.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2006, σε μετοχές της Σοφοκλέους (Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη) ήταν τοποθετημένο το 10,17% του χαρτοφυλακίου, σε μετοχές εξωτερικού το 83,11%, ενώ σε καταθέσεις σε ευρώ και ξένο νόμισμα το 3,80% και το 2,66% αντίστοιχα.

Στο χαρτοφυλάκιο συγκαταλέγονταν μετοχές από πολλά διεθνή χρηματιστήρια (NYSE, Amex, Φρανκφούρτη, Όσλο, Μιλάνο, Ελσίνκι, NASDAQ, Δουβλίνο κ.ά.), ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε τις τοποθετήσεις σε μετοχές των εταιρειών Citigroup, Bank of America, AIG, Johnson & Johnson, Lehman Brothers, Deutsche Bank, Siemens, Procter & Gamble κ.ά.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 450 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 3-7/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v