Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Συντηρητικές επιλογές στις διεθνείς αγορές

Για τους επενδυτές που δεν θέλουν να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο, τα Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως το Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων Μικτό Εξωτερικού, δίνουν τη δυνατότητα για ένα διαφοροποιημένο και ”ασφαλές” χαρτοφυλάκιο. Επενδύει σε συνδυασμό μετοχικών αξιών, κρατικών και εταιρικών ομολόγων, καταθέσεων και μέσων χρηματαγοράς.

Α/Κ: Συντηρητικές επιλογές στις διεθνείς αγορές
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Οι συζητήσεις και οι διαφωνίες έρχονται από παλιά: είναι προτιμότερο να επενδύει κάποιος στην ελληνική αγορά ή στις διεθνείς; Οι ”οπαδοί” της πρώτης επιλογής υποστηρίζουν ότι συμφέρει κάποιος να τοποθετείται στη δική του αγορά που γνωρίζει καλύτερα και επιπλέον μπορεί να το πράξει χωρίς υψηλό κόστος μελετών και προμηθειών.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι είναι πλέον συμφέρον να επιλέγει κάποιος ανάμεσα σε αγορές με πολύ περισσότερα προϊόντα και με πολλαπλάσια εμπορευσιμότητα.

Το Α/Κ Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων Μικτό Εξωτερικού απευθύνεται στη δεύτερη κατηγορία επενδυτών και μάλιστα σε εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν πολύ υψηλό ρίσκο. Επενδύει σε συνδυασμό μετοχικών αξιών, κρατικών και εταιρικών ομολόγων, καταθέσεων και μέσων χρηματαγοράς.

Το μετοχικό τμήμα του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει τίτλους εταιρειών εσωτερικού, κατά κανόνα υψηλής κεφαλαιοποίησης, των παρακάτω κλάδων: χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τηλεπικοινωνιών και διατροφής.

Το ομολογιακό τμήμα περιλαμβάνει κυρίως εταιρικούς τίτλους του εξωτερικού από τον χρηματοοικονομικό τομέα και δευτερευόντως κρατικούς τίτλους. Η μέση πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιακών τίτλων είναι Α3 με βάση τους δείκτες της Moody’s και ΒΒΒ+ με βάση τους δείκτες της Standard & Poor’s.

Πολιτική του Α/Κ Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων Μικτό Εξωτερικού δεν είναι η συχνή εναλλαγή του χαρτοφυλακίου, γεγονός που γίνεται φανερό από τον Δείκτη Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου ο οποίος για το 2005 ανέρχεται μόλις στο 53,7%.

Οι προμήθειες διάθεσης και εξαγοράς των μεριδίων μπορούν να φτάσουν έως 5%, ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων ανέρχεται σε 2,1%, ενώ κατά τη διετία 2004 - 2005 το Α/Κ έχει υποαποδώσει σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς του (benchmark).

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2006, το 18% του Α/Κ ήταν τοποθετημένο σε καταθέσεις εσωτερικού, το 9,78% σε μετοχές εσωτερικού, το 27,4% σε καταθέσεις εξωτερικού, το 37,3% σε ομόλογα εξωτερικού και το 7,3% σε μετοχές εξωτερικού. Κατά τη διετία 2004-2005 το συγκεκριμένο Α/Κ απέδωσε 7%, ενώ από την αρχή του 2006 έως και την 20ή Οκτωβρίου έχει κέρδη 2,16%.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 449 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 26-31/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v