Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευάζοντας… αποδόσεις με Αμοιβαία

Τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίες έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα κρίνονται θετικές, επιδιώκει να εκμεταλλευθεί προς όφελος των μεριδιούχων του το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Δήλος Υποδομής και Κατασκευών Μετοχικό Εσωτερικού.

Κατασκευάζοντας… αποδόσεις με Αμοιβαία
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Οι κλάδοι δεν αναπτύσσονται πολλές φορές ισόρροπα μέσα σε μια οικονομία, με ορισμένους να ”τρέχουν” με πολύ υψηλούς ρυθμούς και άλλους να δείχνουν σημάδια ωριμότητας, ή ακόμη και συρρίκνωσης.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, αρκετοί πιστεύουν ότι αν κάποιος τοποθετείται σε μετοχές κλάδων που αναμένεται στο μέλλον να σημειώσουν υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία, τότε θα επιτύχει ανώτερη επίδοση από αυτή του Γενικού Δείκτη, στον βαθμό που η σκέψη του αυτή δεν έχει ήδη προεξοφληθεί στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

Με δεδομένο ότι στην ελληνική οικονομία κλάδοι όπως οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και τα μη μεταλλικά ορυκτά - τσιμέντα αναμένεται να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τα επόμενα χρόνια, το Α/Κ Δήλος Υποδομής και Κατασκευών Μετοχικό Εσωτερικού έρχεται να επενδύσει το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές των συγκεκριμένων κλάδων.

Το Α/Κ Δήλος Υποδομής και Κατασκευών Μετοχικό Εσωτερικού απευθύνεται σε επενδυτές με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα, οι οποίοι αναζητούν υψηλότερες προσδοκώμενες αποδόσεις και είναι διατεθειμένοι παράλληλα να αναλάβουν και μεγαλύτερο ρίσκο.

Η πολιτική του συγκεκριμένου Α/Κ δεν είναι η πολύ συχνή εναλλαγή τοποθετήσεων, με τον δείκτη εναλλαγής χαρτοφυλακίου για το 2005 να ανέρχεται σε 131,3%. Ο μεριδιούχος χρεώνεται με προμήθειες εισόδου και εξόδου, καθώς και με έξοδα διαχείρισης (ο δείκτης συνολικών εξόδων για το 2005 ανήλθε σε 2,41%).

Ο δείκτης αναφοράς (benchmark) του Α/Κ Δήλος Υποδομής και Κατασκευών Μετοχικό Εσωτερικού προκύπτει από τον παρακάτω τύπο: 45% δείκτης τηλεπικοινωνιών + 35% δείκτης κατασκευών + 20% δείκτης μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων. Κατά την τετραετία 2001-2005 το συγκεκριμένο Α/Κ είχε απόδοση 40%, σε αντίθεση με τον δείκτη αναφοράς του που περιορίστηκε σε οριακά θετική επίδοση.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου, σε μετοχές εσωτερικού ήταν τοποθετημένο το 93,1% (όλες εισηγμένες, με εξαίρεση μια μικρή θέση στη Hellenic Seaways). Οι κυριότερες θέσεις ήταν, κατά σειρά, στις μετοχές των εταιρειών: Τιτάν, ΟΤΕ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, CosmΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελληνική Τεχνοδομική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ κ.ά.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 447 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”Μ 13-17/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v