Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλέγοντας χαμηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Πολλές επιλογές, όπως το Α/Κ International Δυναμικών Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού, προσφέρει η αγορά Αμοιβαίων για τους επενδυτές που στοχεύουν σε υψηλότερες αποδόσεις και αποδέχονται παράλληλα το μεγαλύτερο ρίσκο που ”κρύβουν” οι εταιρείες μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης τς Σοφοκλέους.

Επιλέγοντας χαμηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Κρατούν... δεκαετίες οι συζητήσεις μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών για το αν οι μετοχές χαμηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποδίδουν περισσότερο σε βάθος χρόνου σε σχέση με τα λεγόμενα blue chips.

Με βάση τις μετρήσεις δεκαετιών σε διάφορα χρηματιστήρια του κόσμου, οι περισσότεροι σήμερα πιστεύουν ότι μπορεί μεν η χαμηλή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση να αποφέρει υψηλότερες μέσες αποδόσεις σε βάθος χρόνου, ωστόσο συνεπάγεται και μεγαλύτερο κίνδυνο. Για όσους, λοιπόν, ”πιστεύουν” στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους, το Α/Κ International Δυναμικών Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού αποτελεί μία από τις ενδεχόμενες επιλογές τους.

Ο κίνδυνος του συγκεκριμένου Α/Κ είναι υψηλός, όπως όμως ανάλογα υψηλές είναι και οι προσδοκώμενες αποδόσεις. Ο προτεινόμενος χρονικός ορίζοντάς του κυμαίνεται μεταξύ των τριών και των πέντε ετών, ενώ ο δείκτης αναφοράς με την πορεία του οποίου πρέπει να συγκρίνεται είναι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Η προμήθεια διάθεσης του συγκεκριμένου Α/Κ φτάνει έως 5%, η προμήθεια εξαγοράς έως 3%, η προμήθεια διαχείρισης έως 4% και η προμήθεια θεματοφυλακής έως 2%. Οι αποδόσεις του είναι σαφώς ικανοποιητικές από το 2003 και μετά, την περίοδο δηλαδή που ακολούθησε τη μεγάλη χρηματιστηριακή πτώση στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2002 - 2004 η απόδοση ήταν +14,08% (το 2004 ήταν +19,17%), ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2006 έως και τις 22/9/06 το Α/Κ International Δυναμικών Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού κατέγραψε κέρδη 18,87%.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το 82% του χαρτοφυλακίου του συγκεκριμένου Α/Κ ήταν τοποθετημένο σε μια ευρεία σειρά τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατανεμημένο σε πολλούς κλάδους. Το υπόλοιπο ποσοστό ήταν επενδεδυμένο σε καταθέσεις, σε μη εισηγμένες μετοχές (International Life, Πέτρο), ενώ υπήρχε και μια θέση στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο, οι κυριότερες θέσεις ήταν, κατά σειρά, στις μετοχές των εταιρειών: Intralot (6,56% του συνολικού χαρτοφυλακίου), Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τεχνοδομική, Marfin F.G., ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, FORTHnet, Μινωικές Γραμμές, J&P Άβαξ κ.ά.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 445 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 29/9-3/10)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v