Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Στην Ανατ. Ευρώπη με επαγγελματική διαχείριση

Οι υψηλές αποδόσεις των αναδυόμενων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν εξαλείφουν το ρίσκο. Γι’ αυτό είναι σημαντική η επαγγελματική διαχείριση, όπως αυτή που προσφέρει το Α/Κ Alpha Select Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Α/Κ: Στην Ανατ. Ευρώπη με επαγγελματική διαχείριση
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Σύμφωνα με τη θεωρία, οι υψηλές αποδόσεις συνεπάγονται και τον ανάλογο κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι πολλοί επενδυτές, που θεωρούν πλέον την ευρωζώνη και την Ελλάδα ώριμες αγορές (ή έστω σχεδόν ώριμες), αναζητούν χρηματιστήρια με υψηλότερες προσδοκώμενες αποδόσεις. Γι’ αυτούς τους επενδυτές οι μετοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελούν μία από τις πολύ καλές επιλογές.

Όταν μάλιστα οι επενδύσεις αυτές γίνονται μέσω μιας επαγγελματικής διαχείρισης σε ένα σαφώς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, τότε ο κίνδυνος -αν και συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα- περιορίζεται σημαντικά. Μία τέτοια περίπτωση είναι το Α/Κ Alpha Select νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο απευθύνεται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, που επιθυμούν μια υψηλή σχέση κινδύνου-απόδοσης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα επιχειρήματα όσων εναντιώνονται σε επενδύσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη εστιάζονται στο ότι: 1) ο κίνδυνος των χωρών αυτών παραμένει μεγάλος, 2) μπορεί μεν οι προσδοκίες για ανάπτυξη να είναι υψηλές, αλλά αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί με τη μεγάλη άνοδο των τιμών κατά τα τελευταία χρόνια, 3) ειδικότερα στην περίπτωση των Α/Κ θα πρέπει να συνεξετάζεται και το ύψος των συνολικών προμηθειών (εισόδου, εξόδου, διαχείρισης).

Πολιτική του Α/Κ Alpha Select νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι να τοποθετείται, χωρίς συχνές εναλλαγές χαρτοφυλακίου, σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Κροατία, η Ουκρανία, η Κύπρος, η Ελλάδα καθώς και η Ρωσία, με τη μορφή των αμερικανικών ή των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών (ADRs ή EDRs).

Ο δείκτης αναφοράς (benchmark) του συγκεκριμένου Α/Κ είναι σύνθετος: 35% XU 100 (Τουρκία), 15% RDX (Russia ADR Index), 15% ΒΒΕΤΙΝΡΜ (Ρουμανία), 5% SOFIX (Βουλγαρία), 5% CROEMI (Κροατία), 10% CYSMGENL (Κύπρος) και 15% Γενικός Δείκτης Χ.Α. Από την αρχή του έτους έως και τις 30 Αυγούστου η απόδοση του Α/Κ Alpha Select νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν 7,04%.

Με βάση τη διάθρωση του ενεργητικού του κατά την 30ή Ιουνίου, το 9,92% ήταν τοποθετημένο σε καταθέσεις-διαθέσιμα εσωτερικού, το 14,63% σε μετοχές της Σοφοκλέους (κυριότερες θέσεις σε Global AEEX, Τράπεζα Κύπρου, ΟΤΕ, CosmOTE κ.ά.), το 4,68% σε καταθέσεις-διαθέσιμα εξωτερικού, το 2,06% σε απαιτήσεις-υποχρεώσεις και το 69,58% σε μετοχές εξωτερικού (κυριότερες θέσεις T Garanti Bankasi, Akbank TAS, Denisbank, Turkas Petrolculuk, Tofas Oto Fabrica).

(Αναδημοσίευση από το φύλλο 442 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 8-12/9/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v