Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ Nova Bank Mid Cap για... κεντρώους επενδυτές

Στη δυναμική των εταιρειών του FTSE/ASE 40 ”ποντάρει” το Μετοχικό Α/Κ Εσωτερικού Nova Bank Mid Cap, επιδιώκοντας τη χρυσή τομή των αποδόσεων μεταξύ των ”αργών και σίγουρων” blue chips και των ”επικερδών και επικίνδυνων” περιφερειακών μετοχών.

Α/Κ Nova Bank Mid Cap για... κεντρώους επενδυτές
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν την υψηλή κεφαλαιοποίηση προκειμένου να περιορίσουν τον μετοχικό τους κίνδυνο. Κανείς δεν έχασε, λένε πολλοί από αυτούς, επενδύοντας στα blue chips και ”κλειδώνοντας τις μετοχές στο μπαούλο”, και για παράδειγμα αναφέρουν τίτλους όπως η Εθνική Τράπεζα, η Τιτάν, η Alpha Bank, η πάλαι ποτέ Εργασίας, η Eurobank και τόσες άλλες.

Άλλοι πάλι επενδυτές πιστεύουν περισσότερο στα small caps, δηλαδή στη μικρή κεφαλαιοποίηση, καθώς μπορεί να εμπεριέχουν υψηλότερο ρίσκο, αλλά συνήθως υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις σε εκείνους που ξέρουν να επιλέγουν και έχουν το χάρισμα της υπομονής.

Υπάρχουν τέλος και οι ”κεντρώοι”, αυτοί που επιλέγουν τους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ως μία ενδιάμεση λύση μεταξύ της σχετικής ασφάλειας που προσφέρουν τα blue chips και της υψηλής προσδοκώμενης απόδοσης της λεγόμενης περιφέρειας.

Στους τελευταίους επενδυτές απευθύνεται το Α/Κ Nova Bank Mid Cap Μετοχικό Εσωτερικού, το οποίο επενδύει τουλάχιστον το 65% του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου, το 91,45% ήταν τοποθετημένο σε μετοχές και το υπόλοιπο 8,5% σε χρηματικά διαθέσιμα εσωτερικού.

Από τις επιμέρους μετοχικές τοποθετήσεις, οι μεγαλύτερες ήταν κατά σειρά στις μετοχές των εταιρειών: Ελληνικά Χρηματιστήρια, Intralot, Ελληνική Τεχνοδομική, Εθνική Ασφαλιστική, Jumbo, ΤΕΡΝΑ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚ κ.ά.

Συνολικά, το Α/Κ είχε τοποθετηθεί σε τριάντα μετοχές, με μια ευρεία διασπορά κλάδων: τραπεζικός (Κύπρου, Γενική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εγνατία), κατασκευές (Ελληνική Τεχνοδομική, όμιλος ΓΕΚ, J&P Άβαξ), σε γνωστούς ομίλους όπως οι ΔΕΛΤΑ - Chipita, Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ κ.ά.

Ως δείκτης αναφοράς χρησιμοποιείται ο FTSE/ASE Mid 40 και απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική, που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό κίνδυνο προκειμένου να ελπίζουν σε υψηλότερες αποδόσεις. Ο επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι επιβαρύνεται από σειρά προμηθειών (εισόδου, εξόδου, αμοιβή διαχείρισης κ.λπ.).

Κατά την τελευταία πενταετία, με εξαίρεση το 2005, το Α/Κ Nova Bank Mid Cap Μετοχικό Εσωτερικού έχει σημειώσει καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τον δείκτη αναφοράς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του σχετικού πίνακα*.

* Oι αποδόσεις του Α/Κ Nova Bank Mid Cap δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό΄Υλικό”

(Αναδημοσίευση από το φύλλο 441 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 1-5/9/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v