Άνοδος 0,67% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό των Α/Κ εκτινάχθηκε και πάλι προς τα 6,579 δισ. €, σημειώνοντας αισθητή άνοδο της τάξεως του 0,67%

  • του Κώστα Σιαμπράκου*
Άνοδος 0,67% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 1/3/2017

Η πρώτη ημέρα της άνοιξης κατέδειξε εμφανώς πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η αγορά των Α/Κ με τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία και τις όποιες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Γεγονός, άλλωστε, πολύ φυσιολογικό καθώς οι κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους, αποτελούν το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων (η τελευταία υπενθύμιση γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να φαίνεται κουραστική, αλλά είναι αναγκαία).

Αναλυτικότερα, μετά από μία 3ήμερη στασιμότητα, με οριακές διακυμάνσεις, εχθές το Ενεργητικό των Α/Κ εκτινάχθηκε και πάλι προς τα 6,579 δις €, σημειώνοντας αισθητή άνοδο της τάξεως του 0,67%. Η άνοδος προήλθε εξ ολοκλήρου από τις αποδόσεις των Α/Κ (και κυρίως αυτών που σχετίζονται με τις κατηγορίες που προ-αναφέραμε), καθώς τα μερίδια υποχώρησαν αισθητά κατά -0,03. Ο φθίνων ρυθμός των μεριδίων τελικά δεν μετεφράσθηκε σε υψηλές εκροές κεφαλαίων, καθώς αυτές ανήλθαν σε, μόλις, 2,253 εκατ.€.

Οι 17 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν με θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης, οι 2 πτωτικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Αποτέλεσμα το μέσο πρόσημο της αγοράς να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα απόδοσης 0,76%. Ξεχώρισαν σε μέση θετική εξέλιξη καθαρών τιμών τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,82%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,63% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,62%.

Σημαντικές επίσης μέσες αποδόσεις (που υποβοήθησαν τα μέγιστα στην άνοδο του Ενεργητικού) για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,39%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,16% και τα Μικτά Α/Κ με 1,13%. Με αρνητικό μέσο πρόσημο -0,14% έκλεισαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης και το ένα Ομολογιακό Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,19%.

Κινητικότητα εκ μέρους των επενδυτών, υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, η οποία όμως κατέληξε σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με εκροές αξίας 1,774 εκατ. €, ήταν ο κύριος εκφραστής του αρνητικού ισοζυγίου, καθώς η επίδραση των επενδυτικών κινήσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες σχεδόν αλληλο-εξουδετερώθηκε. Η παρατήρησή μας στην εν λόγω κατηγορία θα είναι έντονη στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους, καθώς μάλλον προμηνύονται εξελίξεις ως προς αυτήν.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v