Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εναλλακτική αγορά των $205 δισ. που γίνεται mainstream

Ολοι πιστεύουν ότι θα μεγαλώσει η αξία της το 2025. Ωστόσο, για τα stablecoins απουσιάζει η σύγκληση αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η εναλλακτική αγορά των $205 δισ. που γίνεται mainstream

Ενώ το 2024 στην εναλλακτική αγορά των κρυπτονομισμάτων πρωταγωνίστησε το Bitcoin του οποίου η τιμή ξεπέρασε τα 100.000 δολάρια, πολλές μεγάλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου στράφηκαν σε μια διαφορετική κατηγορία κρυπτονομισμάτων. Στα stablecoins, των οποίων η κεφαλαιοποίηση της αγοράς τους ανέρχεται στα 205 δισ. δολάρια, όπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η διαφορά των stablecoins με τα κρυπτονομίσματα, είναι ότι η αξία των πρώτων είναι συνδεδεμένη με την αξία κάποιου παραδοσιακού νομίσματος, συνήθως με του αμερικανικού δολαρίου. Έτσι σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, τα stablecoins είναι περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένη με ένα περιουσιακό στοιχείο του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση στο αποκεντρωμένο σύστημα των crypto.

Μεγάλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι Visa, PayPal, Stripe και άλλες πραγματοποιούν επενδύσεις σε projects με stablecoins.

Αλλαγή των συνθηκών

Αυτός ο τομέας του κλάδου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει αποδειχθεί ότι είναι επικερδής, τώρα που οι εκδότες των stablecoins είναι σε θέση να επενδύουν τα αποθεματικά που υποστηρίζουν τα νομίσματα αυτά σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με ελκυστικές αποδόσεις. Και σε αντίθεση με το Bitcoin και άλλα tokens που είναι επιρρεπή στη μεταβλητότητα των τιμών, η χρήση των stablecoins ως πραγματικών νομισμάτων στις συναλλαγές κερδίζει δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο.

«Έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση της ζήτησης από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που συμμετέχουν σε κάθετες πληρωμές με ελλιπής εξυπηρέτηση, όπως είναι οι πληρωμές συνεργατών και εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, η χρηματοδότηση του εμπορίου και τα εμβάσματα», επισημαίνει ο Ρομπ Χάντικ, εταίρος στην εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία Dragonfly.

«Υπάρχει τόσο σημαντική ζήτηση για το αμερικανικό δολάριο, η οποία μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί αν δεν χρησιμοποιηθεί ένα stablecoin, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να παρακάμψουν το σύστημα των τραπεζών, το οποίο μπορεί να είναι αργό, δαπανηρό και να έχει υψηλά ποσοστά αποτυχίας».

Φέτος ο ανταγωνισμός στην αγορά των stablecoins αναμένεται να ενταθεί, σε μια αγορά η κεφαλαιοποίηση της οποίας όπως προαναφέρθηκε ανέρχεται στα 205 δισ. δολάρια, σύμφωνα τη DeFiLlama. Το USDT της Tether διατήρησε και μεγάλωσε το προβάδισμά του στην αγορά το 2024, φτάνοντας η κεφαλαιοποίησή του σε σχεδόν 140 δισ. δολάρια.

Πιο αυστηρή η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρυπτονομίσματα απαιτούν όλα τα stablecoins που είναι εισηγμένα σε κεντρικά χρηματιστήρια να εκδίδονται από οντότητα η οποία διαθέτει την λεγόμενη άδεια ηλεκτρονικού χρήματος. Η Circle Internet Financial, η κύρια ανταγωνίστρια της Tether, έλαβε μια τέτοια άδεια τον περασμένο Ιούλιο. Η Tether δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για μια τέτοια άδεια, κάτι που σημαίνει ότι το token της κινδυνεύει να διαγραφεί από τα χρηματιστήρια, καθώς αρκετά ανταλλακτήρια που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ έχουν ήδη διαγράψει το USDT.

Την ίδια ώρα, αρκετές αμερικανικές εταιρείες εισέρχονται στην εν λόγω αγορά. Η Visa εγκαινίασε μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία Visa Tokenized Asset Platform για τις τράπεζες ώστε να εκδίδουν stablecoins και άλλα tokens. Η fintech Revolut εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει το δικό της stablecoin. Η Stripe, η εταιρεία πληρωμών που ιδρύθηκε από τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Πάτρικ και Τζον Κόλισον, εξαγόρασε την fintech Bridge, η οποία ειδικεύεται στις συναλλαγές σε stablecoin. Η PayPal διαθέτει ήδη το δικό της κρυπτονόμισμα που είναι «κρεμασμένο» σε δολάριο με την ονομασία PYUSD, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Paxos με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Η έκδοση ενός stablecoin είναι ένα ελκυστικό επιχειρηματικό μοντέλο σήμερα», δήλωσε ο Αουγκούστους Ιλάγκ, επενδυτικός εταίρος και επικεφαλής για την Ασία στην CMT Digital. «Πολλοί είναι αυτοί που συνειδητοποιούν το πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι αυτό το μοντέλο, με αφορμή την επιτυχία εταιρειών όπως η Circle και η Tether. Με το λανσάρισμα των stablecoins, οι εταιρείες αποκτούν μια νέα ροή εσόδων, μια συναρπαστική προσθήκη για πολλές επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις προσφορές τους».

Επειδή τα stablecoins λειτουργούν με την τεχνολογία blockchain, μειώνεται το κόστος συναλλαγών και βελτιώνεται η συνολική αποτελεσματικότητα της διακίνησης χρημάτων, προσθέτει ο Ιλάγκ.

Ο Γιόχαν Κέρμπρατ, γενικός διευθυντής για τα κρυπτονομίσματα στη Robinhood, δήλωσε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με την εκδότρια stablecoins Paxos για να συμμετάσχει στο ανοιχτό δίκτυο Global Dollar Network.

Φυσικά, από τα stablecoins δεν απουσιάζουν οι κίνδυνοι. Το TerraUSD, το οποίο ήταν ένα αλγοριθμικό stablecoin που χρησιμοποιούσε ένα παράλληλο νόμισμα κυμαινόμενου επιτοκίου, το Luna, για να διατηρεί τη σταθερή την αξία του στο 1 δολάριο, κατέρρευσε με «θεαματικό» τρόπο το 2022.

Η κατάρρευσή του προκάλεσε ένα μαζικό sell-off το οποίο διέγραψε 200 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Αρκετές εταιρείες χρεοκόπησαν επίσης αργότερα, εν μέρει λόγω της κατάρρευσης του Terra.

Καθυστερούν οι ΗΠΑ

Περισσότερα από δύο χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει επί του παρόντος ένα ενιαίο ομοσπονδιακό ρυθμιστικό καθεστώς για τα stablecoins στις ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες των πολιτικών και των ρυθμιστικών αρχών να πιέσουν για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, οι νέοι κανόνες MiCA για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων έχουν θέσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους κανονισμούς για τα stablecoin, κάτι που προκάλεσε σε μια βιαστική υιοθέτηση των κανόνων αυτών από εταιρείες και startups με έδρα την Ευρώπη.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν οι fintechs να μοιάζουν περισσότερο με τις τράπεζες και να έχουν απαιτήσεις όπως της Βασιλείας, κάτι που ουσιαστικά τις σκοτώνει σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, αφού οι fintechs είναι σαν μικρές τράπεζες», δήλωσε ο Ταρούν Τσίντρα, εταίρος του venture fund Robot Ventures. «Τα stablecoins αποφεύγουν πολλά από αυτά τα ζητήματα, τα οποία καθιστούν επίσης τη διαδικασία αυτοματοποιημένη».

Με τις αγορές των κρυπτονομισμάτων να βρίσκονται σε μια κατάσταση ευφορίας μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, πολλοί είναι αισιόδοξοι ότι ο κλάδος θα ανθίσει περαιτέρω το 2025 μετά τη φετινή ανάκαμψη.

«Τα stablecoins τους επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να εισχωρήσουν στην αγορά χωρίς να τους αγγίξουν οι επικίνδυνες πτυχές των περιουσιακών στοιχείων και των απατεώνων», δήλωσε η Άννα Γιουάν, ιδρύτρια του προγράμματος για stablecoin Perena. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v