Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήμα πίσω στα Bitcoin με αντάλλαγμα $1,3 δισ. από το ΔΝΤ για το Ελ Σαλβαδόρ

Η πρώτη χώρα που κατέστησε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα υπαναχωρεί, προκειμένου να κλείσει συμφωνία για γενναίο πακέτο δανειοδότησης και να επιστρέψει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βήμα πίσω στα Bitcoin με αντάλλαγμα $1,3 δισ. από το ΔΝΤ για το Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ πλησιάζει σε συμφωνία με το ΔΝΤ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες για ένα δανειακό πρόγραμμα 1,3 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα αλλαγές στην πρωτοποριακή χρήση του Βitcoin ως νόμιμου νομίσματος και μειώσεις στα κρατικά ελλείμματα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ έφτασε στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε. Η συμφωνία αναμένεται να ξεκλειδώσει επιπλέον δάνεια ύψους 1 δισ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα και 1 δισ. δολ. από τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB) τα επόμενα χρόνια, προσθέτουν οι πηγές. 

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την πολιτική του Ταμείου να μη μιλά για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Το πακέτο δανείων, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο του ΔΝΤ, θα επισφραγίσει την επιστροφή της χώρας της Κεντρικής Αμερικής στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα μετά από αρκετά χρόνια σχετικής απομόνωσης, μετά την ψήφιση νόμου τον Ιούνιο του 2021 που την κατέστησε πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

Το ΔΝΤ αντιτάχθηκε στην υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος από το Ελ Σαλβαδόρ, επικαλούμενο κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ακεραιότητα, και προέτρεψε την κυβέρνηση Μπουκέλε να σταματήσει να αποδέχεται τα κρυπτονομίσματα ως νόμιμο χρήμα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που ολοκληρώνεται με το Ταμείο, το Ελ Σαλβαδόρ θα εγκαταλείψει τη νομική απαίτηση να αποδέχονται οι επιχειρήσεις το Βitcoin ως πληρωμή, καθιστώντας το εθελοντικό.

Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί επίσης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε διάστημα τριών ετών, με συνδυασμό περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, καθώς και να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς και και να αυξήσει τα αποθεματικά από 11 σε 15 δισ. δολάρια.

Ο Μπουκέλε, στην πρώτη του θητεία, προχώρησε σε σκληρή καταστολή των βίαιων συμμοριών που τρομοκρατούσαν το Ελ Σαλβαδόρ με φόνους και εκβιασμούς. Χρησιμοποίησε έκτακτες εξουσίες για να φυλακίσει 82.000 υπόδικους και οικοδόμησε γιγάντια φυλακή υψίστης ασφαλείας ειδικά για τρομοκράτες (CECOT).

Οι δολοφονίες μειώθηκαν, η δημοτικότητα του Μπουκέλε εκτοξεύτηκε και φέτος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία, με σαρωτικό ποσοστό 85%.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που επέβαλε κυρώσεις σε αρκετούς αξιωματούχους που βρίσκονταν στο περιβάλλον του προέδρου, εξαιτίας φερόμενης διαφθοράς, και επέκρινε την πρώτη κυβέρνηση Μπουκέλε, πιο πρόσφατα άλλαξε στάση επιδιώκοντας στενότερους δεσμούς.

Παράλληλα, ο Μπουκέλε έχει καλές σχέσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και με τον Έλον Μασκ, καθώς έχει προσπαθήσει να καταστήσει το μικρό και φτωχό κράτος της Κεντρικής Αμερικής ως παράδεισο για κρυπτονομίσματα. Έχει πρωτοστατήσει στη χρήση του Βitcoin και ανακοίνωσε σχέδια για την οικοδόμηση μιας «Bitcoin City», που θα τροφοδοτείται από γεωθερμική ενέργεια.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας, ωστόσο, έχουν αποφύγει την καθημερινή χρήση Βitcoin, προτιμώντας το αμερικανικό δολάριο, το άλλο νόμιμο νόμισμα της χώρας. Τα σχέδια για την Bitcoin-ούπολη παραμένουν μέχρι στιγμής στα χαρτιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v