Ολο και περισσότερες καταγγελίες κατακλύζουν τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναφορικά με παρατυπίες ή παρανομίες που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τεχνολογία εν γένει.
Η Ένωση Διαχειριστών Κινητών Αξιών της Βόρειας Αμερικής (Nasaa) δημοσίευσε σχετική έκθεση για το 2023, όταν συγκεντρώθηκαν 7.914 καταγγελίες, αύξηση 14% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Συνολικά, οι κρατικές αρχές συμμετείχαν σε 8.768 ενεργές έρευνες πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 5.155 νέων υποθέσεων που ξεκίνησαν το 2023, προχωρώντας σε 1.186 αποφάσεις επιβολής ποινής, που μεταφράζονται σε πρόστιμα και αποζημιώσεις 333 εκατ. δολαρίων και περίπου 461 χρόνια φυλακή σε απατεώνες.
Οι περισσότερες πιθανές απάτες που διερευνούν οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές αφορούν κρυπτονομίσματα, μεταδίδει το Marketwatch. Η Nasaa αναφέρει ότι ο αριθμός των απατών crypto έχει «εκτοξευθεί» τα τελευταία χρόνια. Το 2023 οι ρυθμιστικές αρχές άνοιξαν 343 έρευνες και επέβαλαν 155 ποινές που αφορούσαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να υπολογίζονται οι έρευνες σε μη ανταλλάξιμα token ή πονταρίσματα. Το 2020, οι αντίστοιχες ποινές ήταν 52.
«Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται συχνά τη σκόνη που σηκώνει η καινοτομία και η τεχνολογία προκειμένου να επωφεληθούν από τους επενδυτές», σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Leslie Van Buskirk.
Η Nasaa ανέφερε ότι το 2023 άνοιξαν 205 υποθέσεις που αφορούσαν απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναντι 170 το 2022, σε σταθερή αύξηση από έτος σε έτος.
Πολλές από τις απάτες αφορούσαν διαφήμιση περιουσιακών στοιχείων crypto και στόχευση θυμάτων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιο διαδεδομένες απάτες αφορούσαν υποσχετικά γραμμάτια ή επενδυτικές πυραμίδες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ιεράρχησε τις ελεγκτικές προτεραιότητές της για το 2025, αναβαθμίζοντας ζητήματα που αφορούν κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Για παράδειγμα, αναμένεται μετατόπιση από την απλή εξέταση του αν οι εταιρείες ανταποκρίνονται στο διαφημιστικό τους υλικό, που περιγράφει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σε πιο τεχνικές προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στο πώς μετριάζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνολογία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Iron Road Partners.
Εν τω μεταξύ, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή Finra δημοσίευσε έκθεση για το μετασύμπαν (metaverse), εξετάζονταςτεχνολογίες που αναπτύσσουν υπ' αυτόν τον γενικό όρο οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και πιθανές προκλήσεις συμμόρφωσης και ασφάλειας.
Στην κορυφή φιγουράρουν ζητήματα όπως η αποθήκευση δεδομένων, το απόρρητο των πελατών και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.