Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Λεία $37 δισ. από high-tech κομπίνες

Κακόβουλο λογισμικό, τεχνητή νοημοσύνη και deepfakes, υπόγειες αγορές και crypto στη φαρέτρα των συνδικάτων του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Εδρα τους κυρίως η Νοτιοανατολική Ασία και παγκόσμια εμβέλεια.

ΟΗΕ: Λεία $37 δισ. από high-tech κομπίνες

Εως και 37 δισ. δολάρια μάζεψαν πέρυσι εγκληματικές οργανώσεις στον κυβερνοχώρο, εντείνοντας τις δραστηριότητές τους στη Νοτιοανατολική Ασία παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες επιβολής του νόμου, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

«Το διακρατικό τοπίο του οργανωμένου εγκλήματος στη Νοτιοανατολική Ασία και οι συνδεόμενες απειλές εξελίσσονται ταχύτερα απ' ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η παράνομη διαδικτυακή δραστηριότητα έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία, αναφέρει το Bloomberg, και τα κράτη της περιοχής του Μεκόνγκ -Μιανμάρ, Καμπότζη και Λάος- γίνονται εστία εγκληματικών συνδικάτων που επιδίδονται κυρίως σε απάτες που αφορούν τις λεγόμενες ρομαντικές επενδύσεις, τα κρυπτονομίσματα, το ξέπλυμα χρήματος και τον παράνομο τζόγο.

Σε μια βιομηχανία που αποδεικνύεται εξαιρετικά προσοδοφόρα, αυτές οι ομάδες υιοθετούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμες τεχνολογίες παροχής υπηρεσιών, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό, τεχνητή νοημοσύνη και deepfakes, ενώ ανοίγουν νέες υπόγειες αγορές και καταφεύγουν σε crypto για να ξεπλύνουν χρήμα.

«Η τεράστια κλίμακα εσόδων που παράγονται από την άνθηση της παράνομης οικονομίας στην περιοχή απαιτεί επαγγελματισμό και καινοτομίες στις δραστηριότητες ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Οι διακρατικές εγκληματικές οργανώσεις στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν αναδειχθεί σε ηγέτιδες της εν λόγω αγοράς παγκοσμίως», αναφέρει η έκθεση.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διακινηθεί σ' αυτές τις χώρες και εξαναγκάστηκαν να εργάζονται, μεταξύ άλλων, σε καζίνο, ξενοδοχεία και ειδικές οικονομικές ζώνες που «έγιναν κόμβοι παράνομης οικονομίας».

Ως αποτέλεσμα, οι απάτες στον κυβερνοχώρο συνέχισαν να εντείνονται, με εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες μεταξύ 18 και 37 δισ. δολαρίων από απάτες που στοχεύουν θύματα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία το 2023.

Η έκθεση επικαλείται, μεταξύ άλλων, υπόθεση ξεπλύματος 2,3 δισ. δολαρίων στον χρηματοοικονομικό τομέα της Σιγκαπούρης, που πιθανώς «αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v