Γιατί τα νέα είναι καλά αλλά η τιμή του Bitcoin... πέφτει

Ενώ όλα δείχνουν ευνοϊκά, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα υποχωρεί. Ποιοι είναι οι λόγοι της πίεσης και ποιες οι ευρύτερες προοπτικές.

Γιατί τα νέα είναι καλά αλλά η τιμή του Bitcoin... πέφτει

Φημολογείται πως ο Trump θα μιλήσει σε ένα συνέδριο Bitcoin τον Ιούλιο! Τι επίπτωση στην τιμή θα έχει άραγε, αν όντως επιβεβαιωθεί;

Για την ώρα, πάντως, τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα. Μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, η τιμή του Bitcoin από τις 72.000 δολάρια κατρακύλησε σχεδόν στις 58.000. Μια υποχώρηση της τάξης του 20%, η οποία φαίνεται να ανησυχεί τους επενδυτές. Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η πτώση, από τη στιγμή που όλα φαίνονται να βαίνουν ευνοϊκά;

Το halving πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο για άλλη μια φορά χωρίς απρόοπτα, ενισχύοντας τη σπανιότητα του Bitcoin. Οι θεσμικοί έχουν πλέον μια αξιόπιστη διέξοδο να τοποθετηθούν με ασφάλεια και χωρίς νομικά ή λογιστικά προβλήματα μέσα από τα ETFs.

Το ζήτημα με το Ethereum και τη διαμάχη με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) τερματίστηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς η SEC συνθηκολόγησε φτάνοντας μέχρι την έγκριση ενός ETF στη spot αγορά. Τέλος, ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου εμφανίζεται με θέσεις που άλλοτε τις εξέφραζαν αποκλειστικά οι φανατικοί του Bitcoin.

Γιατί ρευστοποιούν οι miners

Πράγματι όλα τα παραπάνω ισχύουν, αλλά υπάρχουν και λόγοι για να εμφανιστούν πιέσεις από πλευράς πωλητών. Μια από αυτές είναι πως ρευστοποιούν τα νομίσματά τους πολλοί εξορύκτες (miners). Για ποιο λόγο; Επειδή τα έσοδά τους έχουν καταρρεύσει μετά τη μείωση της ανταμοιβής που λαμβάνουν από κάθε μπλοκ. Συνεπώς τα κέρδη τους συρρικνώθηκαν ή λειτουργούν με ζημιά, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο με υψηλή τιμή του Bitcoin.

Σε αυτό το περιβάλλον πολλοί εξορύκτες αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους, να επιταχύνουν τις πωλήσεις νομισμάτων που είχαν στο απόθεμά τους για να καλύψουν τα έξοδα. Επιπλέον, κάποιοι πουλάνε προκειμένου να αποκτήσουν τη ρευστότητα που απαιτείται για να παραγγείλουν νέα μηχανήματα, πιο σύγχρονα και πιο αποδοτικά.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί εξορύκτες σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους, παρατηρούνται απότομες μειώσεις στο ποσοστό «δυσκολίας» του Bitcoin. Το τελευταίο hash rate του δικτύου μειώθηκε από 88 τρισεκατομμύρια σε 83 τρισεκατομμύρια.



Ωστόσο, παρά τη μείωση του βαθμού δυσκολίας, οι miners αναφέρουν ρεκόρ χαμηλών εσόδων τους τελευταίους δύο μήνες, εξαιτίας του αντίκτυπου του halving. Τα έσοδα από την εξόρυξη μειώθηκαν από 107 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο την ημέρα, στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ανάκαμψη: Η ιστορική εμπειρία

Πότε έχει δείξει η ιστορία πως ανακάμπτει το Bitcoin; Όταν οι αδύναμοι miners βγουν εκτός αγοράς και το hash rate σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά και πάλι.

Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα με τους miners, το MtGox, το παλιό ανταλλακτήριο που ανέστειλε τη λειτουργία απότομα όταν το Bitcoin κόστιζε εκατοντάδες δολάρια (όχι δεκάδες χιλιάδες όπως σήμερα), έστειλε ειδοποίηση στους χρήστες του ότι θα αρχίσει να τους παραδίδει Bitcoin στις αρχές Ιουλίου.



Το MtGox είχε χάσει 940.000 Bitcoin αξίας 424 εκατομμυρίων εκείνη την εποχή και κατάφερε να ανακτήσει το 15% από αυτά, τα οποία αξίζουν σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι κάτοχοί τους θα σπεύσουν άμεσα να τα ρευστοποιήσουν. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για έμπειρους early adopters, που γνωρίζουν την αξία του Bitcoin. Εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στο Bitcoin από το πρώιμο στάδιο. Όταν ακόμα το μέλλον ήταν αβέβαιο.

Η μακροχρόνια τάση

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να ανησυχούν οι κάτοχοι Bitcoin από την εικόνα της αγοράς, η απάντηση είναι απλή. Όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια τάση δεκαετιών, δεν υπάρχει λόγος για κάποιον να ενθουσιάζεται ή να φοβάται υπερβολικά, παρακολουθώντας τις ημερήσιες κινήσεις των τιμών.

Σε όλες τις χρονικές περιόδους που η τάση ήταν ανοδική, υπήρξαν ενδιάμεσα ποσοστιαίες υποχωρήσεις της τάξης του 20-30% ή και περισσότερο. Αν ο χρονικός ορίζοντας ενός επενδυτή στο Bitcoin είναι η 4ετία ή η 10ετία, έχοντας την πεποίθηση πως πρόκειται για την εξέλιξη του χρήματος, τότε τυχόν υποχώρηση δεν πρέπει να τον στενοχωρεί. Οι πιο φανατικοί μάλιστα χαίρονται, επειδή έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή. Αυτή είναι η μέθοδος η οποία έχει αναμφισβήτητα λειτουργήσει αποδοτικά στο παρελθόν.

Ο συναισθηματικός έλεγχος ταυτόχρονα με τη γνώση γύρω από τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της αποκεντρωμένης οικονομίας είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση. Το Bitcoin έχει αποδειχθεί ευμετάβλητο στην τιμή αλλά όχι επικίνδυνο, επειδή είναι τόσο σταθερό το δίκτυό του.

Η καλύτερη ένδειξη για τη μακροχρόνια προοπτική του Bitcoin είναι ο συνολικός αριθμός μη μηδενικών διευθύνσεων. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, με την πάροδο του χρόνου οι κάτοχοί του συνεχώς αυξάνονται. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά του.


Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η 3η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Με περισσότερες σελίδες και ενημερωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v