Bitcoin: Πώς εξηγείται η πορεία του τις τελευταίες ημέρες

Πού οφείλεται η υποχώρηση του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων στις 64.000 δολάρια το τελευταίο 10ήμερο. Παρόμοια εικόνα και με τα ETFs. Ποιος διαδραματίζει τον βασικό ρόλο για την πορεία του;

Bitcoin: Πώς εξηγείται η πορεία του τις τελευταίες ημέρες

Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό; Έχουμε συνηθίσει να το ακούμε σαν λογοπαίγνιο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Από ένα αυγό κότας δεν σημαίνει πως θα υπάρξει κότα. Σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κότα, αν για παράδειγμα δεν καταλήξει στο τηγάνι μας.

Από την άλλη, το βέβαιο είναι ότι από ένα αυγό κότας δεν πρόκειται ποτέ να προκύψει καμηλοπάρδαλη. Η μορφή ενός πράγματος μας δίνει πληροφορίες για τις δυνατότητες που έχει, αλλά και για τους περιορισμούς που υφίσταται.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την αγορά του Bitcoin. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, τις τελευταίες 10 ημέρες τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά. Η τιμή του κυριότερου κρυπτονομίσματος έχει κατρακυλήσει από τις 70.000 δολάρια μέχρι τις 64.000.



Αντίστοιχη εικόνα παρατηρούμε και στις χρηματοροές στα ETFs του Bitcoin. Τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις (χθες ήταν αργία) υπήρξαν καθαρές εκροές. Τα χρήματα που κατευθύνθηκαν για την αγορά μεριδίων ήταν λιγότερα από τις πωλήσεις. Μάλιστα από τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, μόνο η μία ήταν με θετικό πρόσημο.

Για να επανέλθουμε στο δίλημμα με το αυγό και την κότα, άραγε τα ETFs κατευθύνουν την πορεία της τιμής του Bitcoin ή η κίνηση στα ανταλλακτήρια;

Η απάντηση είναι πως τον κύριο ρόλο παίζουν οι επενδυτές εκτός ETFs. Τα ETFs συνήθως έπονται. Κι αυτό επειδή όχι μόνο ο ημερήσιος τζίρος στη spot αγορά είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά υπάρχει και η αγορά παραγώγων. Ειδικά η βαρύτητα που έχουν οι τοποθετήσεις στα παράγωγα επειδή περιέχουν μόχλευση είναι πολλαπλάσια των πραγματικών χρημάτων που επενδύονται.

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι εκδότες των ETFs σίγουρα διαδραματίζουν θετικό ρόλο όσον αφορά την ευκολία απόκτησης, ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού και υιοθέτησης της φιλοσοφίας της αποκεντρωμένης οικονομίας, αλλά δεν δουλεύουν για το Bitcoin. Δουλεύουν για την BlackRock, τη Fidelity, την ARK κ.λπ.

Οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Θετικά προδιατεθειμένοι, αλλά επιφυλακτικοί. Μην την πατήσουμε σαν το σκουλήκι που νομίζει ότι έχει πάει για ψάρεμα παρέα με τον ψαρά…

* Το ETF είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ως κανονική μετοχή και παρακολουθεί την αξία ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου. Στην περίπτωση ενός Bitcoin ETF, αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι το Bitcoin.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v