Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο ETF κρυπτονομίσματος περιμένει τώρα η αγορά

Νέες προσδοκίες δημιούργησε η έγκριση του Ethereum ETF. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες για τα επόμενα βήματα. Οι κρίσιμες ερμηνείες της SEC και το staking.

Ποιο ETF κρυπτονομίσματος περιμένει τώρα η αγορά

Το σημερινό άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets. Το ανταλλακτήριο που «μιλάει» ελληνικά. 

 

Η έγκριση του Ethereum ETF που να βασίζεται στην spot αγορά, ήταν μια μεγάλη νίκη για όλα τα κρυπτονομίσματα που λειτουργούν με τον μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Stake (PoS). Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν ήδη αρχίσει να εικάζουν ποιο κρυπτοστοιχείο είναι επόμενο στη σειρά για έγκριση ενός ETF. Ακούγεται πως πολλές πιθανότητες συγκεντρώνουν τα Solana, XRP, Avalanche ή ένα πακέτο από meme coins.

Στην πραγματικότητα είναι απίθανο να προκύψουν νέες καταχωρίσεις στο εγγύς μέλλον. Όπως δείχνει η εμπειρία, προαπαιτούμενο για την έγκριση ενός ETF που να βασίζεται στην spot αγορά είναι η μακράς διάρκειας ύπαρξη ρυθμιζόμενων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων σε ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.

Το κλειδί για την έγκριση των 19b-4 από την SEC ήταν το γεγονός ότι υπάρχουν δεδομένα αρκετών ετών για το ETH που υποστηρίζουν υψηλό βαθμό συσχέτισης μεταξύ των τιμών των προθεσμιακών αγορών spot και του Chicago Mercantile Exchange (CME). Μόνο μια μαθηματικά αποδεδειγμένη συσχέτιση ικανοποιεί την απαίτηση της SEC ότι ένα κρυπτοστοιχείο διαθέτει μηχανισμούς για τον εντοπισμό δόλιων και χειραγωγικών συναλλαγών.

Επί του παρόντος κανένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο εκτός από το Bitcoin και το Ethereum δεν διαπραγματεύεται σε ρυθμιζόμενα χρηματιστήρια συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Τον Μάρτιο είχε υποβάλει αίτηση η Coinbase για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα Dogecoin, Litercoin και Bitcoin Cach. Ωστόσο αυτά τα συμβόλαια δεν διαπραγματεύονται, παρά την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης που έδωσε η Coinbase για την 1η Απριλίου.

Οι ακριβείς προϋποθέσεις που οφείλει να διαθέτει ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο για τις εισαγωγές μελλοντικής εκπλήρωσης στο CME δεν είναι γνωστές, αλλά ο νόμος ορίζει με σαφήνεια ότι πρέπει να πληροί τα χαρακτηριστικά του εμπορεύματος. Το Bitcoin και το Ethereum είναι –για την ώρα τουλάχιστον- τα μόνα δύο ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχουν χαρακτηριστεί από την Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ως εμπορεύματα.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Χρηματοοικονομική καινοτομία και τεχνολογία για τον 21ο αιώνα» (FIT 21), αφού έλαβε δικομματική υποστήριξη στη Βουλή, έχει σταλεί προς ψήφιση στην Γερουσία για έγκριση πριν γίνει νόμος του κράτους, δίνει διέξοδο και σε αυτό το ζήτημα. Περιγράφει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο θα χαρακτηρίζεται χρεόγραφο ή εμπόρευμα. Επομένως, εάν εμπίπτει στην δικαιοδοσία της CFTC ή της SEC.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ποια δίκτυα θα θεωρούνται αποκεντρωμένα συστήματα, για να λάβουν τον χαρακτηρισμό εμπόρευμα. Η SEC οφείλει να εξετάσει τις αιτήσεις και να απαντήσει μέσα σε 90 ημέρες. Εάν σε κάποια οντότητα κανένα άτομο ή όμιλος δεν ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο από 20% που υπάρχει σε blockchain, άρα δεν διαθέτει μονομερή έλεγχο στο κατανεμημένο υπολογιστικό δίκτυο, τότε θα χαρακτηρίζεται ως εμπόρευμα και θα υπόκειται στην δικαιοδοσία της CFTC.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, μέχρι προχθές υποστήριζε ότι το μόνο κρυπτονόμισμα που μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα και όχι χρεόγραφο είναι το Bitcoin. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να υπόκεινται στους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών. Βασίζει τον ισχυρισμό του στον τρόπο λειτουργία του Ethereum και των υπολοίπων που λειτουργούν με μηχανισμός συναίνεσης proof-of-stake και τον τρόπος που λαμβάνουν αμοιβή οι επικυρωτές. Σύμφωνα με την SEC όταν η προσδοκία κερδών προκύπτει από τις προσπάθειες τρίτων, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν χρεόγραφο.

Για αυτό η SEC μπορεί να ενέκρινε το ETF για το Ethereum, αλλά έθεσε ένα σημαντικό όρο όπου υποσκάπτει την επιτυχία του. Δεν θα επιτρέψει το staking. Πως το αντιληφθήκαμε; Οι υποψήφιοι εκδότες, ο ένας μετά τον άλλον, τροποποιούν την δήλωση εγγραφής S-1, αφαιρώντας τις ανταμοιβές staking. Συνεπώς όσοι αποκτούν μερίδια στο ETF του Ethereum, δεν θα λαμβάνουν «τόκους», όπως θα απολαμβάνουν οι κάτοχοι «γυμνών» από άποψη θεματοφυλακής νομισμάτων.

Ένα βαρέλι πετρέλαιο, μια μπάρα χρυσού, ένας τόνος ξυλεία, ένα Bitcoin, είναι περιουσιακά στοιχεία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως χρεόγραφα, διότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την προσφερόμενη ποσότητα. Πετρέλαιο, χρυσό, κορμούς δέντρων, Bitcoin, μπορεί να βρει ο καθένας παντού. Άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα.

Δεν μπορείς να ωφεληθείς εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα της θέσης σου στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρίας. Εκεί υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Κι αυτό διότι θα μπορούσες να συνεννοηθείς με τα άλλα μέλη και να εκδόσεις περισσότερες μετοχές. Να ενημερωθείς για τις επιχειρηματικές εξελίξεις πριν από το κοινό. Έχεις άμεση ισχύ τόσο πάνω στην έκδοση τους -δεν μπορεί να τις βρει κανείς από αλλού- όσο και στον επηρεασμό της τιμής.

Για αυτό υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσο αφορά τις χρηματιστηριακές συμβουλές και στην εσωτερική πληροφόρηση. Νόμοι που προστατεύουν όσους θέλουν να το αγοράσουν από εκείνους που εκδίδουν τα χρεόγραφα. Αν και όπως γνωρίζουμε, η ύπαρξη των νόμων δεν διασφαλίζει ότι θα αποφευχθεί η παραβίαση τους.

Στο Bitcoin τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όταν κάποιος παροτρύνει κάποιον άλλο να αποκτήσει Bitcoin, είναι σαν να τον συμβουλεύει να αγοράσει χρυσό ή μια φάρμα ή ένα σπίτι. Δεν έχει άμεσο συμφέρον. Εκφράζει μια απλή γνώμη πάνω σε ένα περιουσιακό στοιχείο.

Επιπλέον, το Bitcoin μπορεί να διαθέτει κανόνες, αλλά δεν έχει κυβερνήτες. Δεν λειτουργεί κάτω από κάποιον ανθρώπινο νόμο, παρά μόνο στη βάση μαθηματικών κανόνων, τους οποίους οφείλει να τηρεί όποιος συμμετέχει στο δίκτυο. Καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Όπως και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του.

Αν επιθυμείτε να καταθέσετε μήνυση κατά του Bitcoin, είναι σαν να θέλετε να μηνύσετε τα δάση ή το βαμβάκι ή τα ζαχαροκάλαμα. Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο σε όσους δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του, δεν υπάρχει ιεραρχία ή κάποιος εποπτεύων οργανισμός, όπως ένα διοικητικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχει καμία οντότητα που να ελέγχει το Bitcoin.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v