Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι στα crypto από την προοπτική έγκρισης του Ethereum ETF

Ράλι 20% για το Ethereum, καθώς εκτινάσσονται οι πιθανότητες να ανάψει το πράσινο φως για το ETF η αμερικανική ρυθμιστική αρχή. Καθοριστική η απόφαση για το σύνολο των crypto.

Πάρτι στα crypto από την προοπτική έγκρισης του Ethereum ETF

Σημαντική άνοδο της τάξης του 20% καταγράφει η τιμή του Ethereum το τελευταίο 24ωρο. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg, οι πιθανότητες έγκρισης ενός τύπου Ethereum ETF από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) που να βασίζεται στη spot αγορά, όπως του Bitcoin, αυξήθηκαν στο 75% από 25%, που εκτιμούσαν μέχρι χθες.

Πράγματι, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του Ethereum, από τις 3.060 δολάρια πέρασε σαν βούτυρο την αντίσταση των 3.320 δολαρίων και τελικά… φρέναρε στην επόμενη μεγάλη αντίσταση των 3.700 δολαρίων.

Βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε πως η έγκριση δεν είναι σίγουρη. Πότε θα το ξέρουμε; Δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε, καθώς η προθεσμία για την απόφαση από SEC είναι μεθαύριο, 23 Μαΐου. Τότε λήγει η προθεσμία για την αίτηση της VanEck, αν και πιθανότατα θα έχουμε απλώς μια εικόνα για την κατεύθυνση. Αν θα είναι ευνοϊκή ή όχι. Η τελική έγκριση και η έναρξη της διαπραγμάτευσης ενός τέτοιου τίτλου ίσως αργήσει να υλοποιηθεί.

Όπως αναφέρουν από το Bloomberg, η SEC πρέπει να εγκρίνει τόσο τα 19b-4s (αλλαγές κανόνων) όσο και τα S-1 (δηλώσεις εγγραφής) για την κυκλοφορία των ETF. Ακόμα κι αν εγκριθούν τα 19b-4, η SEC θα μπορούσε να αργήσει την έγκριση των S-1, καθώς δεν δεσμεύεται με κάποια προθεσμία. Οι ενδιαφερόμενοι εκδότες χρειάζονται την έγκριση S-1, προτού τα ETFs αρχίσουν να διαπραγματεύονται.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να ελέγξουν και να εγκρίνουν αυτά τα έγγραφα. Η αναφερόμενη έλλειψη δέσμευσης θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι η SEC ενδέχεται να υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση, πιθανώς λόγω της πολυπλοκότητας και των κινδύνων που συνδέονται με τα προϊόντα κρυπτονομισμάτων.

Η απόφαση θα αποβεί καθοριστική για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων για μια σειρά από λόγους, ειδικά αν είναι ευνοϊκή.

Κατ' αρχάς ξεκαθαρίζεται το μεγάλο ζήτημα, κατά πόσο το Ethereum κινδυνεύει να θεωρηθεί χρεόγραφο. Είναι προφανές πως οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα θα κλείσουν οριστικά.

Δεύτερον, η έγκριση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη υιοθέτηση του Ethereum, το οποίο με τη σειρά του θα παρέχει ένα πιο ρυθμισμένο και ασφαλέστερο επενδυτικό περιβάλλον για άτομα που ενδιαφέρονται για κρυπτονομίσματα. Αντίθετα, μια καθυστέρηση ή άρνηση θα μπορούσε να αντανακλά τις συνεχιζόμενες ρυθμιστικές ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα και την ασφάλεια των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Τρίτον, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει ETF οτιδήποτε, ακόμα και άλλα κρυπτονομίσματα. Τυχόν έγκριση του Ethereum σημαίνει πως νομιμοποιείται ολόκληρη η αγορά των crypto. Έχει ακουστεί πως θα κατατεθεί αίτηση ακόμα και για meme coin ETF! Να το δούμε και αυτό να παίρνει έγκριση…

Οι υπόλοιπες εξελίξεις

Η Grayscale Investments ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διόρισε νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα μέσα Αυγούστου. Πρόκειται για τον Peter Mintzberg, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs. Ωστόσο όχι οποιοδήποτε διευθυντικό στέλεχος. Κατείχε τη θέση του επικεφαλής στρατηγικής για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου παγκοσμίως!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια, η Goldman Sachs δεν θεωρούσε καν ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τα κρυπτονομίσματα!

Δεν είναι οι μόνοι που το… γύρισαν. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις που κατατέθηκαν στη SEC, στο πρώτο τρίμηνο του έτους 937 funds με κεφάλαιο πάνω από 100 εκατομμύρια αγόρασαν Bitcoin ETFs. Η διαδικασία της υιοθέτησης προχωράει με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάποιο τρελό ράλι το επόμενο διάστημα; Το σίγουρο είναι πως αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια σοβαρή ένδειξη είναι πως τα αποθεματικά στα ανταλλακτήρια βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ. Μόλις 1,7 εκατομμύρια Bitcoin υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση.

Ενδεικτικά, όταν η τιμή του Bitcoin βρέθηκε στην κορυφή του 2021, στις 69.000 δολάρια, τα αποθέματα ήταν 2,7 εκατομμύρια!

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v