Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια χαρακτηριστικά θα έχουν τα νομίσματα του μέλλοντος

Πορεία προς μια «διαδικτυακή χώρα» με κοινές πολιτιστικές και οικονομικές αξίες - ειρηνική μετεξέλιξη του κράτους. Ο καθένας με το δικό του token και τους δικούς του followers, σε αέναη διαδραστική συναλλαγή.

Ποια χαρακτηριστικά θα έχουν τα νομίσματα του μέλλοντος

Το να ζουν ταυτόχρονα οι άνθρωποι τόσο στον πραγματικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο είναι πρωτόγνωρο. Άγνωστοι που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στην πραγματική ζωή μας είναι οι νέοι μας γνωστοί. Οι καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές μας.

Πλέον η ψηφιακή δικτύωση έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας. Συνειδητοποιούμε καθημερινά πως ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος δεν είναι αποκλεισμένοι ο ένας από τον άλλο. Ό,τι συμβαίνει στον έναν έχει επιπτώσεις και στον άλλο. Αυτή η αλλαγή συντέλεσε στο να συμβεί μια θεμελιώδης μετατόπιση στη δημιουργία αξίας και στην αιτία της παραγωγικότητας.

Με το διαδίκτυο έχουμε αναβίωση των κοινοτήτων. Ομάδων ανθρώπων που μπορεί να μη ζουν στον ίδιο χώρο, αλλά έχουν τα ίδια πιστεύω, ίδια χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες ομάδες.

Λέγοντας κοινότητα, πάει το μυαλό μας σε μικρούς αριθμούς. Εκατοντάδες ή χιλιάδες ή έστω δεκάδες χιλιάδες. Αν όμως είναι εκατομμύρια; Δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια, δηλαδή να έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από κράτη; Αν είναι δισεκατομμύρια, όπως στην περίπτωση του Facebook; Έχουμε μια ολική μεταμόρφωση του συστήματος αξίας.

Ποιοι αποτελούν την κοινότητα; Οι πιστοί που ακολουθούν μια ιδέα, μοιράζονται ίδιες αξίες και ιδανικά, έχουν τις ίδιες καταναλωτικές, πολιτιστικές ή πολιτικές συνήθειες, συμπαθούν μια εμπορική φίρμα, έναν άνθρωπο, μια ποδοσφαιρική ομάδα, ένα μουσικό συγκρότημα, μια φιλανθρωπική οργάνωση. Κοινότητες σχηματίζονται ακόμα και γύρω από παιχνίδια blockchain, στα οποία οι παίκτες αισθάνονται ότι διαθέτουν πραγματική ιδιοκτησία, μέσα από NFTs ή έχοντας λόγο γύρω από τη λειτουργία του.

Οι άνθρωποι ξοδεύοντας πολύ χρόνο, κόπο και σκέψη στο διαδίκτυο πλέον δημιουργούν πραγματική αξία, ακόμα και εκεί που μέχρι πρόσφατα ήταν απλώς για διασκέδαση. Έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη άυλη οικονομία, η οποία κάνει όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ψηφιακής αξίας και φυσικής. Δεν χρειάζεται αναγκαστικά να υφίσταται στον φυσικό κόσμο, καταναλώνεται ψηφιακά.

Τι λείπει για να ολοκληρωθεί η γέφυρα της πραγματικής ζωής, δημιουργώντας αξία και επιχειρηματικότητα; Το νόμισμα στο οποίο θα συναλλάσσεται μια κοινότητα. Γιατί να μη διαθέτουν ένα δικό τους νόμισμα ώστε να συναλλάσσονται μεταξύ τους; Αυτό το νόμισμα έχει αξία γιατί κάποιοι το δέχονται ευχαρίστως ως μέσο πληρωμής. Ακόμα κι αν έξω από αυτήν είναι άχρηστο, μέσα θα είχε αγοραστική δύναμη. Όπως οι μάρκες στο καζίνο.

Δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα marketplace που να ανταλλάσσουν πράγματα που έχουν γι' αυτούς αξία. Αν το πιστεύουν πολλοί, αν χρησιμοποιείται σε ανταλλαγές αγαθών, δημιουργείται ρευστότητα. Κι όποτε έχεις ρευστότητα σε μια αγορά, απελευθερώνεται αξία.

Μια πραγματική ψηφιακή οικονομία είναι σαν ένα πραγματικό παζάρι. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει νέα αγαθά και υπηρεσίες και είναι ελεύθερος να κάνει συναλλαγές με οποιονδήποτε άλλο. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν πλήρως τη δημιουργικότητά τους και να απολαύσουν την οικονομική όψη αυτού που παράγουν.

Στον νέο ψηφιακό κόσμο μπορούν να νομισματοποιήσουν την αφηρημένη αξία τους και να δημιουργήσουν ένα σύστημα αξιών ανάμεσα στους ακολούθους ή τους πελάτες τους. Ένα νέο επίπεδο, μια νέα στρώση πάνω στη θεμελιώδη αξία, που βασίζεται στην κοινότητα.

Όταν σου αρέσει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ένας χώρος διασκέδασης, με χαρά κάνεις retweet επειδή ευθυγραμμίζεσαι με την αισθητική του. Το ίδιο όταν με έναν καλλιτέχνη ή στοχαστή ταυτίζεσαι με την άποψη ή τις δημιουργίες του. Δεν θα ταυτιζόσουν καλύτερα μαζί του αν κέρδιζες κιόλας απ' αυτό; Δεν θα δυνάμωνε η κοινότητα αν συμμετείχες ενεργά στην επιτυχία ως μέλος της;

Μπαίνουμε σε ένα εντελώς νέο τοπίο στο marketing που ωφελείται και ο δημιουργός-παραγωγός περιεχομένου και η κοινότητα, ενθαρρύνοντας την επίδραση δικτύου (network effect).

Γιατί να μη βγάλει token ένας καλλιτέχνης ή αθλητής ή ένα ίδρυμα, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα; Ο οποιοσδήποτε influencer με οπαδούς-ακόλουθους μπορεί να διαθέτει token. Δεν θα χρειάζεται να παίρνει χορηγίες ή άλλες διαφημιστικές μεθόδους.

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να δημιουργείς αξία στην κοινότητα από την οποία όλοι να είναι ωφελημένοι. Να μοιράζεσαι την επιτυχία σου. Να νιώθουν κι εκείνοι πως ανήκουν σε κάτι, όπως νιώθουν ως οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Όμως ταυτόχρονα με το ψυχολογικό όφελος, μπορεί να έχουν και υλικό. Άρα επιπλέον κίνητρο να ασχοληθούν. Για παράδειγμα, οι οπαδοί-μέλη να κερδίζουν από την προσέλκυση νέων μελών.

Πρόκειται στην ουσία για ένα εξελιγμένο μοντέλο συνδρομών με χιλιάδες εφαρμογές. Θα έχει μια αξία η οποία θα αξιολογείται ανά πάσα στιγμή και θα ανεβοκατεβαίνει ανάλογα τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες ή τις προοπτικές επιτυχίας της κοινότητας.

Τα στεγανά του εθνικού νομίσματος έχουν σπάσει. Μπορεί το νόμισμα μιας ψηφιακής κοινότητας με εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια μέλη, με αίσθηση συλλογικής συνείδησης και αντιλήψεων, να έχει μεγαλύτερη ισχύ, διεισδυτικότητα και τελικά συναλλακτική αξία. Κάνει σοβαρό λάθος όποιος παραγνωρίζει τα νέα δεδομένα.

Οι άνθρωποι πια πιστεύουν στα νούμερα. Με την τεχνολογία των crypto ποσοτικοποιούμε τη δυναμική της κοινότητας. Από τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να φτιάξει εύκολο οποιοδήποτε token, μπορούμε να μετράμε το μέγεθος της πίστης. Όλα τα στοιχεία που τη συνθέτουν υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάζονται σε μια απογραφή σε πραγματικό χρόνο, καταγεγραμμένα σε ένα δίκτυο blockchain.

Μια διαδικτυακή κοινότητα οικοδομείται ως έργο ανοιχτού κώδικα, οργανώνεται αποκεντρωμένα η εσωτερική οικονομία με βάση την απομακρυσμένη (remote) εργασία, καλλιεργούνται προσωπικά επίπεδα ευγένειας και ήθους, δημιουργούνται πολιτιστικά πρότυπα που αντικατοπτρίζουν τις αξίες των μελών-πολιτών.

Η πορεία ανάπτυξης αξιολογείται μέσα από ένα συνεχές δημοψήφισμα. Μια διαρκή ψήφο εμπιστοσύνης από τους ανθρώπους που επιθυμούν να παραμείνουν εντός και από όσους επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση αποδοχής. Σε γενικές γραμμές, μια επιτυχημένη διαδικτυακή χώρα είναι αυτή που προσελκύει νεοεισερχόμενους με κοινές αντιλήψεις και μια ανεπιτυχής είναι αυτή που χάνει ανθρώπινο δυναμικό ή πόρους.

Πρόκειται για μια ειρηνική διαδικασία μετατροπής μιας διαδικτυακής κοινότητας σε μετεξέλιξη του κράτους. Μοιάζει με ένα έθνος του οποίου οι μετανάστες είναι διασκορπισμένοι διεθνώς, αλλά συνδέονται με κανάλια επικοινωνίας. Μεταξύ τους και με την πατρίδα. Η ιδέα της διαδικτυακής κοινότητας προτείνει μια αντίστροφη διασπορά: μια κοινότητα που σχηματίζεται πρώτα αποκεντρωμένα στο Διαδίκτυο χτίζει μια δικιά της κουλτούρα.

Δεν είναι καθόλου ανέφικτο να οικοδομηθεί μια διαδικτυακή κοινωνία εκατομμυρίων ανθρώπων, με μια αίσθηση συλλογικής συνείδησης, ένα ολοκληρωμένο οικονομικό μοντέλο που θα έχει ως μέσο συναλλαγής ένα κρυπτονόμισμα. Μια νεοφυής διαδικτυακή κοινωνία δεν ζητάει απλά από τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα προϊόν, αλλά να ενταχθούν σε μια κοινότητα με κοινή πολιτιστική αντίληψη.

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται παγιδευμένοι στη χώρα τους. Νιώθουν πιο κοντά πολιτισμικά και συναισθηματικά με εκείνους που επικοινωνούν διαδικτυακά, παρά με τους γείτονές τους. Έχουν ή αισθάνονται ότι έχουν περισσότερα κοινά.

Εάν είστε επενδυτής και μόλις αρχίσατε να μαθαίνετε γι' αυτό τον νέο κόσμο, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αφιερώσετε χρόνο για να αναπτύξετε τις γνώσεις σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ως παρατηρητές της αγοράς, ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Είναι πέρα από τις δυνατότητες οποιουδήποτε να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί ο χώρος. Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι η κατεύθυνση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αλματώδη ανάπτυξη.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v