Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Iρανοί χτύπησαν πρώτα τα κρυπτονομίσματα

Γιατί βυθίστηκαν οι τιμές στο άκουσμα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Η αντίδραση του Bitcoin και τα meme coins που... μάτωσαν. Πώς κινήθηκαν τα altcoins. Ενα πικρό μάθημα που πήρε επενδυτής.

Οι Iρανοί χτύπησαν πρώτα τα κρυπτονομίσματα

Σας καλούμε όλους την Κυριακή 21 Απριλίου σε ένα μαραθώνιο κύκλο ομιλιών που αφορούν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. 12 εκλεκτοί ομιλητές θα αναφερθούν από τις επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο μέχρι την αναζήτηση εργασίας. Η θεματολογία θα περιλαμβάνει Bitcoin, Ethereum, τεχνητή νοημοσύνη, Cardano, Solana, Cosmos, NFTs, Metaverse και άλλα πολλά.

Οι ομιλίες θα διεξαχθούν από τις 13:00 μέχρι τις 22:00, στο ΑΤΗΕΝS MARRIOTT, Συγγρού 385, στα πλαίσια του Money Show. Όσοι πιστοί....

 

Βρέθηκε τι μπορεί να αναχαιτίσει το bull run στην αγορά των κρυπτονομισμάτων: η ανθρώπινη παράνοια. Την χρηματιστηριακή τιμή, όχι τη λειτουργία τους. Επειδή όπως γνωρίζουμε, ειδικά το Bitcoin δεν σταματάει ούτε με πυρηνικά! Όχι πως θα έχει σημασία βέβαια, αν δεν υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι να το χρησιμοποιούν.

Γιατί κάνουμε αυτή τη μακάβρια εισαγωγή; Όπως προφανώς θα γνωρίζετε, το Ιράν εξαπέλυσε χθες το βράδυ μαζική επίθεση με πάνω από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Όπως αναφέρθηκε, η συντριπτική πλειονότητα καταρρίφθηκε με βοήθεια από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιορδανία. Το μόνο που κατάφεραν ήταν μικρές ζημιές σε μια στρατιωτική βάση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα επικρατήσει ψυχραιμία και η διαμάχη θα συνεχιστεί σε διπλωματικό επίπεδο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, με δεδομένη την ισχύ των όπλων που διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι και οι σύμμαχοι τους… αντίο ζωή. Από ότι φαίνεται πάντως, η αμερικάνικη πλευρά διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δεν θα βοηθήσουν σε καμία ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους Ιρανούς, το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, αν δεν υπάρξει «άλλο λάθος» του Ισραήλ.

Συνεπώς μετά την έντονη ανησυχία, τουλάχιστον για την ώρα, δικαιούμαστε να βγάλουμε έναν αναστεναγμό ανακούφισης.

Η κατάσταση στην αγορά

Τα κρυπτονομίσματα που εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση; Επειδή έχουν την τύχη (ή την ατυχία) να είναι οι μόνοι χρηματιστηριακοί τίτλοι που διαπραγματεύονται ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ήταν τα πρώτα που έπληξαν τα ιρανικά drones. 

Πράγματι, το Bitcoin βρέθηκε να χάνει μέχρι και 10%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα. Η στήριξη των 61.500 δολαρίων (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή) ήταν το ανάχωμα που μπόρεσε να σταματήσει την πτώση.

Ο στεναγμός ανακούφισης που αναφέραμε παραπάνω, η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το περιστατικό θεωρείται λήξαν, εκφράζεται με την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ωρών. Αυτή την ώρα η τιμή του Bitcoin διαπραγματεύεται κοντά στις 64.000 δολάρια. Αρκετά πιο κάτω από εκεί που βρισκόταν όταν ανακοινώθηκε η επίθεση των ιρανών, αλλά και πιο πάνω από το αποκορύφωμα του πανικού.

Σοβαρός πανικός πάντως δεν υπήρξε στα crypto. Αν υπήρχε θα το βλέπαμε στο Tether. Θα σημειωνόταν αποσύνδεση της ισοτιμίας του με το δολάριο. Ωστόσο επικράτησε ψυχραιμία, καθώς είδαμε την ισοτιμία να παραμένει κλειδωμένη με το επίσημο αμερικάνικο νόμισμα.

Αυτά όμως που… μάτωσαν, ήταν πολλά από τα altcoins. Ενδεικτικά, η τιμή του Ethereum βούτηξε πάνω από 13%, πέφτοντας κάτω από τις 3.000 δολάρια. Σταμάτησε και αυτό στην στήριξη των 2.850 δολαρίων (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή), όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα. Αυτή την ώρα «παλεύει» να ξεπεράσει και πάλι τις 3.000 δολάρια.

Σε Bitcoin και Ethereum είχαμε τις σχετικά… ήπιες υποχωρήσεις. Στα μικρότερα altcoins οι ποσοστιαίες πτώσεις ήταν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερες. Αυτό ήταν εμφανές αν κοιτούσε κάποιος το dominance του Bitcoin, το οποίο βρέθηκε στο 57%. Το υψηλότερο σημείο από το 2021! Dominance του Bitcoin αποκαλείται η ποσοστιαία συμμετοχή του στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Ενδεικτικά από τα υπόλοιπα νομίσματα, το Solana υποχώρησε μέχρι και 20% και βρέθηκε κοντά στα 120 δολάρια. Επιβεβαίωσε την πτωτική τάση που βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, καθώς από τότε που ξεπέρασε τα 200 δολάρια άρχισε να υποχωρεί, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα.

meme coins ήταν πρωταγωνιστές στην πτώση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Pepe, το οποίο σημείωσε υποχώρηση μέχρι και 50%! Αναφερόμαστε στο Pepe γιατί έκανε αίσθηση ένα tweet του χρήστη του Χ με το ψευδώνυμο Crypto Nerd.

Όπως ανάφερε, μόλις ξύπνησε και κοίταξε το χαρτοφυλάκιο του συνειδητοποίησε ότι η θέση του είχε ρευστοποιηθεί μέσα στην νύχτα. Τι είχε; Μοχλευμένο Χ3 το Pepe! Όπως ισχυρίζεται έχασε ένα εκατομμύριο δολάρια! Όλα του τα χρήματα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στα crypto από το 2017. Είναι πράγματι θλιβερό, αλλά θα πρέπει να γίνει μάθημα για όλους. Η μόχλευση είναι «άγριο» σπορ. Ειδικά στα κρυπτονομίσματα και πόσο μάλλον στα meme coins.

Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά στις συνολικές ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν στην αγορά. Σύμφωνα με την Coinglass, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις από μοχλευμένες θέσεις αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Κυρίως βέβαια από θέσεις long. 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v