Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο Ethereum και η επόμενη ψηφιακή επανάσταση στις επενδύσεις

Πώς η ιδέα του tokenization (ψηφιακή μεριδιοποίηση) χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, μέσα από το blockchain, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αγορά 16 τρισ. δολ. μέχρι το 2030.

Tο Ethereum και η επόμενη ψηφιακή επανάσταση στις επενδύσεις

Η επόμενη ψηφιακή επανάσταση στις επενδύσεις δεν θα συμβεί σε 3 μήνες. Έχουν όμως μπει οι βάσεις για να αναμορφώσει το επενδυτικό και τραπεζικό τοπίο για τις επόμενες δεκαετίες.

Ποια θα είναι αυτή; Το tokenization (ψηφιακή μεριδιοποίηση) μέσα από το blockchain. Η επόμενη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Ήδη κάθε μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα έχει αναθέσει σε ομάδες να δουλεύουν εντατικά πάνω σε αυτή την ιδέα.

Το tokenization, εκτιμά η Boston Consulting Group, θα εξελιχθεί σε μια αγορά 16 τρισ. δολ. μέχρι το 2030.

Είμαστε στα πρώτα στάδια μιας ολικής ανατροπής. Ο Λάρι Φινκ, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ισχυρίστηκε στο Bloomberg ότι «το επόμενο βήμα είναι η μεριδιοποίηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων».

Αυτό σημαίνει πως κάθε μετοχή, κάθε ομόλογο θα μπει κάτω από ένα ενιαίο καθολικό. Κάθε επενδυτής θα έχει μια δική του ψηφιακή ταυτότητα. Με τον συνδυασμό τους θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με μετοχές, ομόλογα και κάθε περιουσιακό στοιχείο. Θα μπορούμε να προσαρμόσουμε εξατομικευμένες στρατηγικές. Θα έχουμε άμεση εκκαθάριση με ελαχιστοποίηση του κόστους.

Πρόκειται για μια τεχνολογική μεταμόρφωση μέσα από την οποία θα μπορούμε ακόμα και να δημοκρατικοποιήσουμε κάθε περιουσιακό στοιχείο.

 

Η BlackRock ξεκίνησε να τα εφαρμόζει

Η BlackRock δεν έχει μείνει στα λόγια. Αξιοποιώντας το blockchain του Ethereum παρουσίασε το πρώτο της fund με το σύμβολο BUIDL (BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund), εισερχόμενη στον χώρο των Real World Assets (RWA), δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που έχουν πραγματική αξία, όπως ακίνητα, έργα τέχνης και εμπορεύματα. Για την ώρα, το ταμείο επικεντρώνεται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία με σταθερές αποδόσεις, όπως τα έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ.

Στοχεύοντας την αγορά των θεσμικών επενδυτών, το BUIDL έχει ορίσει ως αρχική επένδυση τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια. Το BUIDL εκδίδει μερίδια σύμφωνα με τους κανόνες της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC). Προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των επενδυτών, προσφέρει τις ίδιες νομικές προστασίες και κανονισμούς με τους παραδοσιακούς τίτλους.

Τι πλεονέκτημα έχει ο νέος τρόπος έναντι της παραδοσιακής διακράτησης ομολόγου; Το BUIDL επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν tokens που αντιπροσωπεύουν μερίδια του fund. Προσφέρει άμεσο διακανονισμό, ενισχυμένη ρευστότητα και στοχεύει στη διατήρηση μιας σταθερής αξίας του token, ενώ διανέμει μερίσματα μηνιαίως.

Οι επενδυτικές τράπεζες όπως η BlackRock παρέχουν υπηρεσίες που είναι γνωστές ως «post trade», όπως η εκκαθάριση. Διασφαλίζουν ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο αγοραστής κατέχει το περιουσιακό του στοιχείο και ο πωλητής διαθέτει τα μετρητά που έπρεπε να λάβει. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, μεγάλο μέρος της τήρησης των αρχείων εξακολουθεί να γίνεται από ανθρώπους. Αν αυτές οι διαδικασίες αυτοματοποιηθούν, το κόστος θα συρρικνωθεί και η δουλειά θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, όχι σε αρκετές ημέρες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πλεονέκτημα. Τα tokenised χρεόγραφα μπορούν να διακανονιστούν ατομικά. Επίσης μπορούν να ανταλλάσσονται με άλλα περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση κατά τη διάρκεια δανεισμού που κάνουν οι επενδυτικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Δεδομένου ότι αυτός ο δανεισμός συμβαίνει συχνά σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη, η αυτοματοποίηση της διαδικασίας θα μπορούσε να καταστήσει διαθέσιμα περισσότερα ομόλογα για χρήση με αυτόν τον τρόπο.

Μια έκθεση του 2023 από την Παγκόσμια Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών (Global Financial Markets Association) που αξιολόγησε τον πιθανό αντίκτυπο του blockchain στις χρηματοπιστωτικές αγορές, διαπίστωσε ότι σε αυτά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια «παγιδεύονται» εξασφαλίσεις αξίας 19 τρισ. δολ. Αυτό είναι το κεφάλαιο που θα μπορούσαν να επενδύσουν οι τράπεζες, αλλά δεν χρησιμοποιείται.

Εδώ να αναφέρουμε πως το Ethereum έχει ήδη 700 εκατ. δολ. τοποθετημένα σε περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου (RWA). Αν οι εκτιμήσεις περί μετακίνησης τρισεκατομμυρίων δολαρίων επαληθευτούν, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις προοπτικές που υπάρχουν όσο αφορά την αύξηση της αξίας του Ethereum.

Υπάρχει παρελθόν στο tokenization

Το BUIDL δεν είναι το πρώτο. Είχε προηγηθεί πριν από 11 μήνες η Franklin Templeton με το Franklin On Chain U.S. Government Money Fund (FOBXX), το οποίο διαθέτει αμερικανικά ομόλογα. Το FOBXX του Franklin Templeton είναι tokenized στο Stellar και το Polygon.

Έχουμε και συνέχεια. Η HSBC δημιουργεί αντίστοιχο fund για χρυσό. Το Gold Token απευθύνεται σε πρώτη φάση σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, διευκολύνοντας την απόκτηση και κατοχή χρυσού. Όπως αναφέρουν, θα αρχίσουν να διατίθενται μερίδια μέσω του HSBC Online Banking και HSBC HK Mobile App.

Βέβαια tokens με αντιστοιχία πραγματική ποσότητα φυσικού χρυσού υπάρχουν από χρόνια, όπως για παράδειγμα το PAX Gold (PAXG). Πρώτη φορά όμως το βλέπουμε να διατίθεται από μεγάλη τράπεζα.

Γιατί να προτιμήσεις το PAX Gold αντί φυσικό χρυσό; Η ελάχιστη ποσότητα που μπορείς να αγοράσεις είναι ένας από τους λόγους που κάνουν την κατοχή μέσω token τόσο πρακτική. Η μικρότερη ποσότητα που μπορείς να αγοράσεις είναι 0,01 PAXG, με το κάθε PAXG να αντιστοιχεί σε μια ουγκιά φυσικού χρυσού.

Με την τρέχουσα ισοτιμία του χρυσού είναι 21 ευρώ. Επιπλέον το κόστος απόκτησης είναι πολύ μικρότερο όσον αφορά τις προμήθειες.

Μπορείς να το στείλεις οποτεδήποτε και οπουδήποτε επιθυμείς στον κόσμο, με την ευκολία που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα και να τα αποθηκεύσεις σε ένα απλό ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου βρίσκονται και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματά σου, χωρίς κόστος θεματοφυλακής. Έχεις τη δυνατότητα να το πουλήσεις άμεσα, όποτε το θελήσεις, σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ή ακόμα και από το ίδιο το site της Paxos.

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v