Η Binance κατηγορείται ότι καταστρέφει το νόμισμα της Νιγηρίας

Η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και γιατί κατηγορείται το γνωστό ανταλλακτήριο. Οι πανηγυρισμοί του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ που γράφει κέρδη 40% από τις αγορές Bitcoin.

Η Binance κατηγορείται ότι καταστρέφει το νόμισμα της Νιγηρίας

Τα μπλεξίματα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance δεν τελείωσαν με τον συμβιβασμό που αναγκάστηκε να καταφύγει στις αμερικάνικες αρχές. Υπενθυμίζουμε πως τον Νοέμβριο του 2023 ο Τσαπνένγκ Ζάο (CZ) παραιτήθηκε από CEO της εταιρίας και συμφωνήθηκε η Binance να καταβάλει πρόστιμο – μαμούθ 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Νιγηρίας απαιτεί αποζημίωση σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια (8 δισεκατομμύρια λίρες) από την Binance! Όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Binance χειραγώγησε την συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της χώρας, το νάιρα, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν το 70% της αξίας του τους τελευταίους μήνες.

Αφού ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, ο Πρόεδρος Bola Tinubu εγκατέλειψε την πολιτική σταθερής ισοτιμίας του νάιρα με το δολάριο, επιδιώκοντας να διορθωθούν στρεβλώσεις στην αγορά. Ωστόσο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ισοτιμία. Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας πέτυχε να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα πολύ χαμηλότερα. Το ένα δολάριο σήμερα ανταλλάσσεται στα 1.600 νάιρα, σε σύγκριση με περίπου 460 νάιρα πριν από ένα χρόνο.

Η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος έχει επιδεινώσει το κόστος ζωής. Οδήγησε ψηλά τις τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων - συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των μεταφορών. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς το πολιτικό κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Αν δεν μπορούσε να συγκρατήσει την αξία του τοπικού νομίσματος, έπρεπε να μετακυλήσει κάπου την ευθύνη.

Τι έκανε λοιπόν; Πριν λίγες ημέρες συνέλαβε δύο στελέχη της Binance. Έναν Αμερικανό και έναν Βρετανο-Πακιστανό. Η δικαιολογία ήταν πως οι αξιωματούχοι της Binance αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματα που είχε διατυπώσει η νιγηριανή κυβέρνηση, όπως ισχυρίστηκε το Γραφείο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας (ONSA).

Οι αξιωματούχοι της Binance επέμειναν ότι θα πρέπει να οδηγηθούν στις πρεσβείες των αντίστοιχων χωρών τους προτού συμμορφωθούν. Ωστόσο η αστυνομία της Νιγηρίας έλαβε δικαστικό ένταλμα για να τους κρατήσει για τουλάχιστον δώδεκα ημέρες σε πρώτο βαθμό. Τα δύο στελέχη κρατήθηκαν σε ξενώνα κοντά στο Γραφείο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Προηγουμένως, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας Olayemi Cardoso δήλωσε ότι η Binance Nigeria είχε μεταφέρει κεφάλαια αξίας 26 δισ. δολαρίων που δεν μπορούν να εντοπιστούν. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Μεγαλύτερο από τα ετήσια εμβάσματα των μεταναστών που στέλνουν στην Νιγηρία.

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής με 216 εκατομμύρια κατοίκους και μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα που ισοδυναμούν με περίπου 12% του ΑΕΠ της Νιγηρίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα δεν είναι παράνομες στη Νιγηρία, αλλά οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άδεια για να λειτουργήσουν. Ένας ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Νιγηρίας είπε στο BBC ότι η Binance απέτυχε να λάβει έγκριση λειτουργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Νιγηρίας δήλωσε ότι η Binance Nigeria Limited πλατφόρμα ούτε καταχωρήθηκε, ούτε ελέγχεται από την Επιτροπή. Συνεπώς οι δραστηριότητές της στη Νιγηρία είναι παράνομες.

Η Binance δεν είναι το μοναδικό ανταλλακτήριο που αντιμετωπίζει προβλήματα στην αφρικανική χώρα. Το τελευταίο διάστημα έχουν ανασταλεί οι άδειες από τα Coinbase, Kraken, Forextime, OctaFX, και άλλα. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους παρόχους τηλεπικοινωνιών να αποκλείσουν την πρόσβαση στα ανταλλακτήρια. Ακόμα και σε χιλιάδες ανταλλακτήρια συναλλάγματος απαγόρευσαν τη λειτουργία, μέτρο που αποσκοπεί στον περιορισμό των συναλλαγών σε ξένο νόμισμα.

Όπως αναφέρουν από την κοινότητα των crypto της χώρας, ο όγκος συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων  με το νάιρα δεν είναι τόσο μεγάλος έτσι ώστε να δικαιολογήσουν τις κατηγορίες. Ωστόσο υπάρχουν και οι P2P συναλλαγές, οι οποίες δεν εμφανίζονται μέσα από τα ανταλλακτήρια. Οι άνθρωποι τείνουν να ανταλλάσουν το πιο αδύναμο νόμισμα πρώτα και μετά το πιο ισχυρό. Προτιμούν να πουλάνε το εθνικό νόμισμα και να αγοράζουν Bitcoin. Να πληρώνονται με Tether για την δουλειά τους.

Εκτός από την κατάρρευση του νάιρα, η κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τα κρυπτονομίσματα ότι χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. «Η ανωνυμία και το απόρρητο που ενυπάρχουν στο σύστημα κρυπτονομισμάτων είναι αυτά που έλκουν τα άτομα, ιδιαίτερα εκείνα με παράνομες προθέσεις, στη χρήση του», ανέφερε μια πρόσφατη έκθεση της Μονάδας Οικονομικών Πληροφοριών της Νιγηρίας.

Τα νέα από το Ελ Σαλβαδόρ

Σε μια άλλη χώρα όπου πρωταγωνιστεί το Bitcoin, το Ελ Σαλβαδόρ, ο πρόεδρος της Nayib Bukele παραπονέθηκε στο Χ (πρώην Twitter) ότι όταν η τιμή του Bitcoin ήταν χαμηλά, γράφτηκαν κυριολεκτικά χιλιάδες άρθρα για τις υποτιθέμενες απώλειές μας. Τώρα που η τιμή έχει ανέβει πολύ, αν πουλούσαμε, θα είχαμε κέρδος άνω του 40%. Δεν θα πουλήσουμε, αλλά είναι πολύ ενδεικτικό ότι οι συντάκτες αυτών των δημοφιλών άρθρων , οι «αναλυτές», οι «ειδικοί», οι «δημοσιογράφοι», σιωπούν.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v