Τι δείχνει ο αριθμός «Φ» για την πορεία του Bitcoin

Η «χρυσή αναλογία» Φ έχει διεισδύσει στα διαγράμματα της τεχνικής ανάλυσης. Ποια συμπεράσματα αντλούνται από την πορεία του Bitcoin το τελευταίο διάστημα.

Τι δείχνει ο αριθμός «Φ» για την πορεία του Bitcoin

Ενημερωθείτε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, με τίτλο «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». (https://shop.media2day.gr/product/5028/ependyseis-kai-trading-sta-kryptonomismata)

 

Στην αρχαιότητα, οι Πυθαγόρειοι, μια φιλοσοφική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο, απέδιδαν μέγιστη σημασία στα Μαθηματικά. Aντιλήφθηκαν ότι τα πάντα στον κόσμο μας διέπονται από αριθμούς και τις ιδιότητες τους.

Οι Πυθαγόρειοι ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν την έννοια της «απόδειξης» στα μαθηματικά. Πρέσβευαν ότι όλα πάνω στη Γη, από τα φυτά μέχρι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, αναπτύσσονται συμμετρικά βάσει μίας αναλογίας. Θεωρούσαν ότι τα φυτά και τα ζώα δεν μεγαλώνουν τυχαία, αλλά σύμφωνα με ακριβείς μαθηματικούς κανόνες. Για παράδειγμα, δεν δημιουργούνται τυχαία τα σχέδια των λουλουδιών. Τα αντιλαμβανόμαστε αισθητικά ως όμορφα επειδή βασίζονται σε μια γεωμετρική αναλογία.

Ο «χρυσός» αριθμός Φ

Η χρήση του αριθμού Φ (η αναλογία 1,618) στην αρχαιότητα είναι εντυπωσιακή. Από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα μέχρι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν μέχρι το σημείο να αποδίδουν στον αριθμό Φ θεϊκές ιδιότητες. Το όνομα Φ πάντως προήλθε αρκετά αργότερα. Τον 20 αιώνα από τον φυσικό και εφευρέτη James Mark McGinnis Barr, προς τιμή του γλύπτη Φειδία.

Ακόμα και οι Πυραμίδες της Αιγύπτου ακολουθούν τη δομή ισοσκελούς τριγώνου. Εάν τμήσουμε κάθετα τη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, θα πάρουμε ένα ορθογώνιο τρίγωνο. Ο λόγος του ύψους της παράπλευρης επιφάνειας της πυραμίδας (υποτείνουσα του τριγώνου) προς την απόσταση της πλευράς από το κέντρο (μισή πλευρά της βάσης ) είναι 1,618.

Ο πρώτος που έκανε λόγο για τη χρυσή τομή ήταν ο Ευκλείδης, ο οποίος εντόπισε το σημείο στο οποίο θα πρέπει να «κόψουμε» ένα ευθύγραμμο τμήμα, ώστε να προκύψει μία εντυπωσιακή αναλογία: ο λόγος όλου του τμήματος προς το μεγαλύτερο κομμάτι του να είναι ίσος με τον λόγο του μεγαλύτερου κομματιού προς το μικρότερο. Ο Ευκλείδης δεν το ονόμασε «χρυσή τομή», αλλά «μέσο και άκρο λόγο».

Με τις πράξεις που έκανε ο Ιταλός μαθηματικός Λεονάρντο της Πίζα, γνωστός ως Fibonacci, υποστήριξε ότι το κλειδί της ομορφιάς είναι η αναλογία 1 προς 1,618, ο αριθμός Φ. Πρόκειται για έναν αριθμό που επίσης εμφανίζεται συχνά στη φύση και συνδέεται με την αισθητική.

Αργότερα ο Leonardo Da Vinci ζωγράφισε το πρόσωπο της Mona Lisa ώστε αυτό να χωράει τέλεια σε ένα χρυσό ορθογώνιο και δόμησε τον υπόλοιπο πίνακα γύρω από το πρόσωπο, χωρίζοντάς τον σε χρυσά ορθογώνια.

Η χρήση της αναλογίας στα διαγράμματα τεχνικής ανάλυσης

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Επειδή όταν η αναλογία 1,618 έχει διεισδύσει στη φυσική, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και σε ένα σωρό άλλους τομείς της επιστήμης και της τέχνης, δεν ήταν δυνατόν να μην απασχολήσει την οικονομία και τις επενδύσεις. Και βέβαια τη μελέτη των διαγραμμάτων μέσα από την τεχνική ανάλυση.

Πράγματι, πολλοί αναλυτές χρησιμοποιούν αυτή την αναλογία, στην προσπάθειά τους να εξάγουν συμπεράσματα και ως βοήθημα στις προβλέψεις. Επίσης πολλά προγράμματα τεχνικής ανάλυσης έχουν ενσωματωμένα εργαλεία όπου υπολογίζουν τη μαθηματική ακολουθία.

Πάμε να δούμε στην πράξη πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη «χρυσή» αναλογία 1,618. Στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα, έχουμε την περίοδο που ξεκινάει από την κορυφή της τιμής του Bitcoin τον Νοέμβριο του 2013 και καταλήγει τον Ιούλιο του 2016, όταν πραγματοποιήθηκε το δεύτερο halving.

Αν ξεκινήσουμε από τον πάτο αυτής της περιόδου, θα διαπιστώσουμε πως λίγο πριν το halving καλύφθηκαν οι μισές περίπου απώλειες. Για να πιάσει το 0,618% της απόστασης, θα έπρεπε να περάσουν αρκετοί μήνες μετά το halving.

Παρόμοια εικόνα έχουμε και για την επόμενη περίοδο, όπως βλέπουμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα. Από τον πάτο της τιμής τον Δεκέμβριο του 2018, οι απώλειες που καλύφθηκαν μέχρι το halving του Μαΐου του 2020 ήταν πάλι σχεδόν οι μισές.

Ερχόμαστε τώρα στην παρούσα φάση. Από τον πυθμένα των 16.000 δολαρίων στο τέλος του 2022 μέχρι σήμερα, έχει καλυφθεί το 0,618% του εδάφους. Για πρώτη φορά υπήρξε τόση ορμή πριν την εμφάνιση του halving, το οποίο προβλέπεται να συμβεί τον Απρίλιο.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δυναμική της ανάκαμψης; Την απάντηση θα τη γνωρίζουμε τους επόμενους μήνες. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως τέτοιου είδους διαγράμματα μελετάνε αρκετοί από τους διαχειριστές κεφαλαίων και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v