Τα ETFs του Bitcoin και τα μαθήματα από το χρυσό

Το κρίσιμο ερώτημα για την τιμή του κρυπτονομίσματος αν δοθεί το πράσινο φως από την SEC. Το ιστορικό προηγούμενο και η σύγκριση των ETFs χρυσού με αυτά του Bitcoin.

Τα ETFs του Bitcoin και τα μαθήματα από το χρυσό

Στα μέχρι τώρα μαθήματα στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (http://Indifi.gr) διδάσκαμε πως λειτουργεί ο χώρος. Τώρα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα crypto.
Τα μαθήματα ξεκινάνε 13 Ιανουαρίου 2024. Το παρατείναμε λιγάκι για να συζητήσουμε την στρατηγική μας, από τη απόφαση για το ETF και μετά.

Είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία αφορά τακτικές trading ειδικά προσαρμοσμένες στα κρυπτονομίσματα. Τεχνική Ανάλυση, on chain ανάλυση, στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, αυτοματοποιημένα συστήματα και άλλα.

Η δεύτερη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των altcoins. Εξετάζεται η λειτουργία και οι προοπτικές του οικοσυστήματος πολλών κρυπτονομισμάτων από ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, αναλύονται κατηγορίες όπως DeFi και Play to Earn και ξεδιπλώνονται μεθοδολογίες αξιολόγησης και διαχωρισμού ελπιδοφόρων έργων από τα scams και τις πυραμίδες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

 

 

Η αναμενόμενη έγκριση ενός τύπου ETF του Bitcoin, το οποίο θα βασίζεται σε «φυσικά» νομίσματα και όχι σε futures, είναι βέβαιο πως αν συμβεί θα αποτελέσει ένα από τα πιο ιστορικά ορόσημα στην πορεία των κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin αφήνει πίσω του την αμφισβήτηση, όσο φορά την νομιμότητα του και ξεκινάει μια νέα φάση ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του. Αυτή τη φορά από τους μέχρι πρόσφατα εχθρούς του, το παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματιστηριακό κατεστημένο.

Ποια θα είναι όμως η επίπτωση στη τιμή του; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί το επενδυτικό κοινό και ιδίως τους κατόχους του, καθώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για να συγκρίνουμε. Ή μήπως υπάρχει; Παρόμοια περίπτωση, με πολλά κοινά, ήταν το ETF του χρυσού. Το πρώτο ETF για εμπορεύματα.

Πράγματι, πριν 20 χρόνια, τον Νοέμβριο του 2004, συνέβη κάτι που εκτίναξε την τιμή του χρυσού, αλλάζοντας την σχέση του με το επενδυτικό κοινό για πάντα. Κυκλοφόρησε το πρώτο ETF με έδρα τις ΗΠΑ που επένδυε αποκλειστικά σε φυσικό χρυσό, συνδέοντας άμεσα την τιμή του με την πορεία του πολύτιμου μετάλλου. Ιδρύθηκε από την State Street Corporation και άρχισε να τελεί υπό διαπραγμάτευση στην Wall Street με το σύμβολο GLD (SPDR Gold Shares).

Σήμερα θεωρείται αυτονόητο να υπάρχει κάποιο ETF για τον χρυσό, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η έγκριση από τις αρχές είχε μείνει… στο περίμενε για χρόνια. Για αυτό και οι ανυπόμονοι επενδυτές, σε μόλις 72 ώρες από την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, τοποθέτησαν στον τίτλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ένα ασύλληπτο ρεκόρ για την εποχή.

Ωστόσο μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες, ο ενθουσιασμός μετριάστηκε. Ή μάλλον χάθηκε. Η τιμή υποχώρησε μέσα σε ένα δίμηνο 11% από τα τότε υψηλά του. Μάλιστα έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος, προκειμένου να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό των 46 δολαρίων. Και τότε άρχισε κάτι που ελάχιστοι περίμεναν. Επί 8 συνεχόμενα χρόνια η τιμή ανέβαινε, σε 12μηνη βάση. Δεν σημειώθηκε ούτε ένα έτος με ζημιά.

Για ποιο λόγο; Επειδή πρόσφερε έναν απλό τρόπο για τους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους. Τόσο σε ιδιώτες, όσο και θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ήταν πλέον πολύ εύκολη και χωρίς κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης η απόκτηση του, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

Η προοπτική της έναρξης ενός ETF χρυσού, θεωρήθηκε από τους αναλυτές της εποχής ένας από τους λόγους που αυξήθηκε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου πριν την έγκριση άδειας του ETF, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Η συμβολή των ETFs στην πορεία της τιμής είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Για ποιο λόγο; Επειδή είχε γίνει πολύ εύκολη η απόκτηση του χρυσού από όλους, ακόμα και σε μικρή ποσότητα. Μέσω την διαπραγμάτευση ενός τίτλου σε ρυθμιζόμενο και εποπτευόμενο χρηματιστήριο, έκανε περιττή την λήψη και παραλαβή φυσικού χρυσού.

Για πρώτη φορά μπορούσε κάποιος να επενδύσει με ασφάλεια, να επιβαρυνθεί με ελάχιστο κόστος συναλλαγών, λυμένο το πρόβλημα της αποθήκευσης, σε δευτερόλεπτα, οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Το ιστορικό προηγούμενο

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως το SPDR Gold Shares δεν ήταν το πρώτο ETF χρυσού. Προηγήθηκαν άλλα στον Καναδά, την Ινδία και την Αυστραλία. Ωστόσο το κρίσιμο σημείο καμπής ήταν όταν εμφανίστηκε στην αμερικάνικη αγορά. Στα τέλη του 2003 υπήρχαν μόνο 200.000 δολάρια σε τέτοιου τύπου funds. Η μεγάλη έκρηξη ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το αμερικάνικο GLD. Μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πενταπλασιάστηκε η τιμή του χρυσού.

Κάτι ανάλογο έχει σημειωθεί και στο Bitcoin. Το πρώτο Bitcoin ETF στην spot αγορά έλαβε επίσημη άδεια στον Καναδά, από την εταιρεία Accelerate Financial. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 18 Φεβρουαρίου 2020. Μάλιστα στο Bloomberg γράφτηκε ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς είχε από την αρχή συγκεντρώσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια.  Ήταν το ETF με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στο καναδέζικο χρηματιστήριο από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Σήμερα, βρίσκονται συνολικά τοποθετημένα πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ETF χρυσού μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πολύ περισσότερα είναι επενδυμένα σε άλλες χώρες.

Η σύγκριση του ETF χρυσού με Bitcoin

Ορισμένοι, θέλοντας να κάνουν μια σύγκριση με το ETF του Bitcoin αντιτείνουν ότι αν κάποιος ιδιώτης, εταιρία ή ίδρυμα ήθελε Bitcoin, να το αποκτήσει και να το φυλάξει, θα μπορούσε πιο εύκολα και πιο φτηνά, από ότι να αγοράσει και να αποθηκεύσει φυσικό χρυσό. Συνεπώς το ETF του χρυσού παρέχει μια χρησιμότητα που δεν υπάρχει στο ETF του Bitcoin.

Ωστόσο, αυτή η άποψη παραβλέπει πως μπορείς να αποκτήσεις σχετικά εύκολα χρυσά νομίσματα και να τα φυλάξεις στον σπίτι ή στο χρηματοκιβώτιο, χωρίς επιπλέον κόστος. Αντίθετα για το Bitcoin ο ασφαλής τρόπος περιλαμβάνει το κόστος συσκευής φυσικού πορτοφολιού, την φύλαξη κωδικού, να διαθέτεις εφεδρικά κλειδιά για μεγαλύτερη ασφάλεια, να μάθεις πως στέλνεις και λαμβάνεις νομίσματα, να ανοίξεις κωδικό σε ανταλλακτήρια κ.τλ.

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται πολύτιμο επί 5.000 χρόνια. Το Bitcoin μόλις τώρα δείχνει να νομιμοποιείται στα μάτια του ευρύτερου κοινού. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, όμως αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς οι μέχρι πρόσφατα ενάντιοι του που το κατηγορούσαν, δηλαδή τα στελέχη του παραδοσιακού τραπεζικού κατεστημένου, θέλοντας και μη θα γίνουν φανατικοί υπέρμαχοι του.

Θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα διαφημίσει και θα ενδυναμώσει περισσότερο το Bitcoin. Ήδη η VanEck ανακοίνωσε επίσημα πως θα δωρίσει το 5% των κερδών του Bitcoin ETF στους προγραμματιστές του Bitcoin Core για τα επόμενα 10 χρόνια. Όταν βγήκε το GLD δεν υπήρχαν άλλα ανταγωνιστικά ETFs. Για να πουλήσουν μερίδια από ETF του Bitcoin όμως θα ανταγωνίζονται 12 επενδυτικοί κολοσσοί.

Επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως με την άνοδο της τιμής του χρυσού, υπήρχε το κίνητρο να εξορυχτούν περισσότεροι τόνοι. Η προσφερόμενη ποσότητα αυξήθηκε από τη άνοδο της τιμής. Με το Bitcoin, δεν έχει σημασία η τιμή. Η ποσότητα δημιουργίας νέων νομισμάτων είναι δεδομένη, δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ημερήσια παραγωγή είναι 900 νομίσματα, τα οποία θα γίνουν από τον Απρίλιο 450 την ημέρα. Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 19.591.500 Bitcoin και το ανώτατο όριο παραγωγής είναι τα 21 εκατομμύρια. Λιγότερα από 1,5 εκατομμύριο νέα νομίσματα μένει να παραχθούν. Μετά τέλος.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v