Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί κινδυνεύουν θέσεις τραπεζικών από την τεχνητή νοημοσύνη

Πώς με τη βοήθεια του GPT-4 της OpenAI, η Morgan Stanley επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η συσσώρευση εμπειρίας που μπορεί τώρα να τύχει άμεσης αξιοποίησης.

Γιατί κινδυνεύουν θέσεις τραπεζικών από την τεχνητή νοημοσύνη

Μέσα στον Σεπτέμβριο, η Morgan Stanley, μια από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες διεθνώς, με τη βοήθεια της OpenAI (πάροχο του Chat GPT) θα παρουσιάσει ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, όπως μετέδωσε το Reuters

Τι ακριβώς είναι και πού θα χρησιμεύει αυτή η εφαρμογή; Οι πελάτες της Morgan Stanley δεν θα συζητάνε για το πού θα τοποθετήσουν τις οικονομίες τους με κάποιο οικονομικό σύμβουλο της τράπεζας, αλλά με ένα chatbot! Όχι (για την ώρα) σε όλα τα στάδια, αλλά σε αρκετά. 

Το ακόμα πιο περίεργο όμως δεν είναι αυτό. Είναι πως οι πελάτες θα προτιμούν τον ψηφιακό βοηθό που αναπτύχθηκε με τους κατασκευαστές του ChatGPT, την OpenAI, από τους ανθρώπους. Το bot θα διαθέτει συσσωρευμένη τη γνώση όσων στελεχών και αναλυτών έχουν περάσει από το τμήμα Διαχείρισης Πλούτου, κάνοντας υπολογισμούς και ανακαλύπτοντας μοτίβα που βοηθούν στην πρόβλεψη, σε δευτερόλεπτα. 

Πώς βοηθάει η ΤΝ τη Morgan Stanley

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει και τα στελέχη της Morgan Stanley. Η εταιρεία διατηρεί μια τεράστια βιβλιοθήκη χρηματοοικονομικού περιεχομένου με εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες τεχνογνωσίας και πληροφοριών, που καλύπτουν επενδυτικές στρατηγικές, έρευνες αγοράς και σχολιασμούς αναλυτών. Στην πορεία ενός αιώνα σχεδόν από την ίδρυσή της, η Morgan Stanley έχει δημοσιεύει χιλιάδες εργασίες που καλύπτουν γνώσεις σχετικά με τις κεφαλαιαγορές, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, αναλύσεις κλάδων και περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η τεράστια ποσότητα πληροφοριών βρίσκεται σε πολλούς εσωτερικούς ιστότοπους ή σε μεγάλο βαθμό σε μορφή PDF, απαιτώντας από τους συμβούλους να σαρώσουν πολλές πληροφορίες για να βρουν απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Τέτοιες αναζητήσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες και δυσκίνητες. Με τη βοήθεια του GPT-4 της OpenAI, η Morgan Stanley αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το προσωπικό διαχείρισης πλούτου εντοπίζει σχετικές πληροφορίες. 

Τα στελέχη της τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να ξεκλειδώσουν αποτελεσματικά τη σωρευμένη γνώση της Morgan Stanley Wealth Management, ισχυρίζεται ο Jeff McMillan, επικεφαλής της Analytics, Data & Innovation, του οποίου η ομάδα ηγείται της πρωτοβουλίας. «Η καινοτομία είναι η κινητήρια δύναμη, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο ταχείας προόδου και ισχυρής τεχνολογικής ανάπτυξης», συνέχισε. 

Η τράπεζα αναπτύσσει επίσης τεχνολογία η οποία, με την άδεια των πελατών, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύνοψη της συνομιλίας που κάνουν στις συναντήσεις μαζί τους, να συντάσσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου θα παρακολουθεί τα επόμενα βήματα που προτείνουν οι σύμβουλοι, να ενημερώσει τη βάση δεδομένων της τράπεζας, να προγραμματίζει ραντεβού, να βοηθήσει τους συμβούλους να διαχειριστούν τα οικονομικά των πελατών, στην ανάπτυξη προϊόντων για τη διαχείριση πλούτου. 

Τι ισχυρίζονται τα διευθυντικά στελέχη

«Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πολύ σημαντικός και ενδεχομένως συγκρίσιμος με την έλευση του Διαδικτύου», δήλωσε ο Sal Cucchiara, Διευθύνων Σύμβουλος πληροφοριών της Morgan Stanley για τη διαχείριση πλούτου και Επενδύσεων. Ο Cucchiara είχε συναντηθεί με στελέχη της OpenAI το 2022 και διέβλεψε πόσο χρήσιμο ήταν το ChatGPT, προτού αποκτήσει τη σημερινή του αναγνωρισιμότητα. 

Το συζήτησε με τον Andy Saperstein, συμπρόεδρο της Morgan Stanley και επικεφαλής της διαχείρισης πλούτου, ο οποίος ανέβηκε αμέσως στο αεροπλάνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI Sam Altman. Από τη συνάντηση προέκυψε μια συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι. 

Σύμφωνα με τον Cucchiara, δουλειά του bot θα είναι να παρέχει πληροφορίες και διοικητική υποστήριξη σε οικονομικούς συμβούλους. Ωστόσο, οι επενδυτικές συμβουλές θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα των ανθρώπων. Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι βλέπουν την τεχνολογία ως χρήσιμο εργαλείο και δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα αντικατασταθούν από bots, διαβεβαιώνει ο Cucchiara.

Το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις εταιρείες, όπως έκανε το διαδίκτυο πριν από μερικές δεκαετίες. Ο Jeff McMillan, προϊστάμενος δεδομένων στη Morgan Stanley Wealth Management, το χωρίζει σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η «εξαιρετική ικανότητα πρόσβασης, επεξεργασίας και σύνθεσης περιεχομένου σχεδόν στιγμιαία», ισχυρίζεται.  

Το δεύτερο μέρος είναι το πνευματικό κεφάλαιο της Morgan Stanley. Αυτός ο πλούτος γνώσεων δημιουργεί ένα μοναδικό εσωτερικό αποθετήριο περιεχομένου για τη Morgan Stanley να επεξεργάζεται και να αναλύει χρησιμοποιώντας το GPT-4, ενώ παράλληλα υπόκειται στους εσωτερικούς ελέγχους της εταιρείας.

Το τελευταίο μέρος, αναφέρει ο McMillan, είναι οι άνθρωποί του: η τεράστια ομάδα οικονομικών συμβούλων της Morgan Stanley και η εμπειρία τους στην εξυπηρέτηση πελατών. Έχουν εκπαιδεύσει το GPT-4 για να κάνουν το εσωτερικό chatbot όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο για τις ανάγκες της εταιρείας. 

Σήμερα, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι ερωτούν το σύστημα σε καθημερινή βάση. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν συνεχώς τις απαντήσεις. Η εστίαση θα γίνεται πάντα στο να αποκτήσουν οι σύμβουλοι τη διορατικότητα που χρειάζονται, με τη μορφή που χρειάζονται, αμέσως. Εμπλουτίζει τη σχέση μεταξύ των συμβούλων της Morgan Stanley και των πελατών τους, καταλήγει συμπερασματικά ο McMillan. 

Τελικές σκέψεις

Μετά την ανάπτυξη της ΤΝ, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ξανά. Όλες οι θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν. Κυριολεκτικά όλες. Η διαφοροποίηση θα βρίσκεται στο αν θα υπάρξει υψηλότερη ή μικρότερη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποιούμε τον όρο «έκθεση» επειδή δεν είναι σαφές ποια είναι τα όρια της επίδρασής της. 

Ήδη πολλές τράπεζες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να μελετάνε νούμερα, να εντοπίζουν απάτες και να αναλύουν συναλλαγές πελατών. Κάποιες άλλες, όμως, αναπτύσσουν πιο εξελιγμένες χρήσεις της. Εκτός από τη Morgan Stanley, λύσεις που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής διευρύνουν η JPMorgan Chase και η Bank of America. 

Και έπεται συνέχεια, όπως αντιλαμβάνεστε. Όποιος μείνει πίσω, είτε ως εργαζόμενος είτε ως εταιρεία, θα πάψει να είναι ανταγωνιστικός. Με ό,τι και αν συνεπάγεται κάτι τέτοιο…  

Αυτός είναι ο λόγος που στο Euro2day.gr δίνουμε έμφαση στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για αυτό εντάξαμε από φέτος μαθήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στο πρόγραμμα του Indifi, του Ινστιτούτου Ψηφιακής οικονομίας.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v