Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: BitBoy τέλος, απολύθηκε από την εταιρεία που ίδρυσε!

Η άνοδος και η πτώση ενός από τους κορυφαίους influencers στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων. Οι «εχθροί», οι μηνύσεις και το «πραξικόπημα» των πρώην συνεργατών του.

Crypto: BitBoy τέλος, απολύθηκε από την εταιρεία που ίδρυσε!

«From Hero to Zero» είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξονες. Από δήμαρχος... κλητήρας, το λέμε στα ελληνικά. Η έννοια είναι η ίδια. Κάποιος που φτάνει πολύ ψηλά για να καταλήξει στον πάτο. Συνήθως μετά από ανώμαλη προσγείωση. Πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης είναι ο influencer Ben Armstrong ή BitBoy όπως ήταν ευρέως γνωστός.

Οι τίτλοι τέλους άρχισαν να πέφτουν στις 28 Αυγούστου στο YouTube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Hit Network, την οποία ίδρυσε ο Ben Armstrong, ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του!

Όπως ισχυρίστηκε, η απόφαση λήφθηκε μετά από προσπάθειες να βοηθήσουν τον Armstrong κατά τη διάρκεια της υποτροπής του στην κατάχρηση ουσιών. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του για το τέλος της επιχειρηματικής συνεργασίας τους. Ωστόσο δεν γινόταν αλλιώς, καθώς ο Άρμστρονγκ είχε προκαλέσει συναισθηματική, σωματική και οικονομική ζημιά στους υπαλλήλους της Hit Network.

Ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς στο Χ (πρώην Twitter), περιγράφοντας την κίνηση των πρώην υπαλλήλων και συνεργατών του ως παράνομη ενέργεια. Συγκεκριμένα το χαρακτήρισε «πραξικόπημα». Χθες, με νεότερο μήνυμα, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τη ζωή του, εκλιπαρώντας την οικονομική βοήθεια των οπαδών του. Όπως ισχυρίστηκε, η Hit Network, εκτός από το σήμα κατατεθέν «BitBoy Crypto», του πήρε όλα του τα χρήματα. Για αυτό ζητάει την αρωγή των υποστηρικτών του, προκειμένου να αμυνθεί νομικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ζητώ ταπεινά από όποιον επωφελήθηκε ποτέ από το περιεχόμενό μου να κάνει δωρεά στο νόμιμο ταμείο μου».

Δεν γνωρίζουμε πόσα προσδοκούσε να συγκεντρώσει από τις δωρεές ο Ben, αλλά είναι γεγονός πως τις πρώτες 5 ώρες κατάφερε να μαζέψει 50.000 δολάρια. Η αλήθεια είναι πως ο BitBoy δεν ήταν κάποιος άγιος. Είχε επανειλημμένα παρουσιάσει διάφορα cryptoprojects στο κανάλι του στο YouTube, τα οποία ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενα έως εντελώς ύποπτα. Ένα κανάλι με εκατομμύρια ακολούθους.

Η άνοδος και η πτώση

Ο Ben Armstrong ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως πωλητής εισιτηρίων για συναυλίες. Το 2012 έκανε την πρώτη του επένδυση στο Bitcoin, όταν εκείνο είχε 5-10 δολάρια. Στην αρχή δεν είχε γνώσεις γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Αντιμετώπισε την αγορά τους περισσότερο σαν τζόγο. Αργότερα όμως, όταν άρχισε να κερδίζει χρήματα, άρχισε να ενδιαφέρεται για τον χώρο και να ανακαλύπτει τις προοπτικές του.

Το 2018 είχε την έμπνευση να δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube. Παραιτήθηκε από την προηγούμενη δουλειά του και άρχισε να ασχολείται με αυτό full time, μοιραζόμενος τις γνώσεις του και κάποιες εσωτερικές πληροφορίες γύρω από τα crypto.

Σύντομα το κανάλι του έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή στον χώρο. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν να μάθουν τη γνώμη του, ειδικά μετά την επιτυχημένη πρόβλεψή του για το πότε θα τελείωνε η πτωτική τάση του 2018. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε και άρχισαν να τον καλούν σε συνέδρια ως ομιλητή.

Βέβαια ήταν αρκετά διαδεδομένο στην κοινότητα των crypto ότι δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα να πραγματοποιεί έρευνα για την ποιότητα όσων πρόβαλε στο κανάλι του. Αρκεί να τον πλήρωναν. Συνεπώς το κοινό του αποτελούνταν κυρίως από σχετικά πρωτάρηδες, μέχρι τζογαδόρους που ήξεραν ότι αυτά που διαφήμιζε ήταν χαμηλού επιπέδου, αλλά πόνταραν στο ανοδικό ξέσπασμα του project που πρόβαλε, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που επηρέαζε προς την αγορά.

Πώς ξέπεσε τόσο πολύ ο Ben Armstrong; Πριν από έξι μήνες, μια ομάδα επενδυτών της εταιρείας του τον μήνυσε, υποβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι προέβαλε το αμαρτωλό ανταλλακτήριο FTX χωρίς να δηλώσει τα χρήματα που έλαβε. Η δικαστική απόφαση για αυτή την κατηγορία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ο BitBoy είχε εχθρούς. Πιθανότατα όχι άδικα, αν υπολογίσουμε πως πολλοί έχασαν χρήματα ακολουθώντας τις προτάσεις του για projects που τελικά αποδείχτηκαν scams. Το μοναδικό επιχειρηματικό σχέδιο που είχαν εκπονήσει, είναι να φάνε χρήματα από αφελείς. Εξαιτίας όλων αυτών, η εικόνα του αμαυρώθηκε και υποχρεώθηκε να σταματήσει τις προβολές διάφορων εγχειρημάτων για μήνες. Συνεπώς μάλλον δεν ήταν αυτός ο λόγος που τον έδιωξαν από την εταιρεία του.

Το πιθανότερο είναι πως έκανε συχνά χρήση παράνομων και εθιστικών ουσιών. Ένα πάθος από το οποίο δεν μπορούσε να απαλλαγεί. Αυτό του προκάλεσε ζημιά τόσο οικονομική όσο και ψυχολογική. Πώς είμαστε σίγουροι πως αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές; Επειδή τις παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ben, απολογούμενος στα στελέχη της εταιρείας του. Ή καλύτερα, της πρώην εταιρείας του.

Σε ένα βίντεο, με τη σύζυγό του δίπλα, παραδέχτηκε πως συχνά έκανε σαν τρελός. Ότι οι ουσίες που λάμβανε, δεν τον βοήθησαν να αποδώσει καλύτερα τελικά, όπως υπολόγιζε. Τους υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα ζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Κάτι όμως που, από ό,τι δείχνουν τα γεγονότα, δεν έκανε. Ή οι προσπάθειες που κατέβαλε δεν ήταν αρκετές για να απαλλαγεί από τα αυτοκαταστροφικά πάθη του.

Δεν είναι σαφές εάν οι νομικές εμπλοκές του Armstrong συνέβαλαν στην απόφαση των συνεργατών του να διακόψουν τους δεσμούς μαζί του. Δεν είναι απίθανο, καθώς πολλές διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο στοχεύουν σε Crypto influencers που προωθούσαν το FTX.

Ειδικά ο Ben μπήκε στο στόχαστρο και για έναν άλλο λόγο. Προσέβαλε υψηλόβαθμα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και του επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών Gary Gensler.

Θα έχει άραγε τύχη η εταιρεία χωρίς τον BitBoy Crypto; Δύσκολο, καθώς αυτός ήταν το αναγνωρίσιμο πρόσωπο και η ισχυρή προσωπικότητα που έφτασε να έχει 3,3 εκατομμύρια ακόλουθους. Όπως και να έχει, θα το μάθουμε σύντομα.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι σε 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v