Crypto: Πώς χάθηκαν $870.000 από το e-wallet δισεκατομμυριούχου

Η κλοπή από το online ηλεκτρονικό πορτοφόλι του Mark Cuban και τα... μαθήματα προς «ναυτιλλομένους». Τι δηλώνει ο «πρεσβευτής» του Bitcoin Andreas Antonopoulos.

Crypto: Πώς χάθηκαν $870.000 από το e-wallet δισεκατομμυριούχου

Έχετε εγκατεστημένο ένα ισχυρό firewall στον υπολογιστή σας, προσωπικό πορτοφόλι που έχει μέσα καλά φυλαγμένα τα κρυπτονομίσματα σας κι εσείς πλέον κοιμάστε ήσυχοι. Εφησυχασμένοι. Μόνο που μάλλον κοιμάστε τον ύπνο… του δικαίου. Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή από όσο νομίζετε. Πιθανότατα δεν έχετε αντιληφθεί τον κίνδυνο που διατρέχετε να χάσετε τα νομίσματα σας.

Χιλιάδες κάτοχοι κρυπτονομισμάτων την έχουν πατήσει έτσι. Αισθάνονται ασφαλείς, μέχρι που διαπιστώνουν πως… δεν είναι. Συνήθως με τον σκληρό τρόπο. Όπως ο Mark Cuban, ο αμερικάνος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, επενδυτής, τηλεοπτική προσωπικότητα και τα τελευταία χρόνια ένθερμος υποστηρικτής των crypto. Ο οποίος πριν ενθουσιαστεί με την ιδέα και τη φιλοσοφία τους, είχε υπάρξει φανατικός εχθρός!

Υπερβάλλουμε; Καθόλου. Ο ίδιος είχε αναφέρει δημόσια το 2019 ότι θα προτιμούσε να κατέχει μια μπανάνα, παρά ένα Bitcoin! Γιατί; Επειδή την μπανάνα μπορείς να την φας ενώ το Bitcoin όχι, ήταν η δικαιολογία του.

Ας το αφήσουμε όμως αυτό, είναι παλιά ιστορία. Την οποία δεν μας συμφέρει να σκαλίζουμε, για έναν απλούστατο λόγο. Όλοι ή, αν θέλετε, σχεδόν όλοι που δραστηριοποιούνται ενεργά σήμερα με το Bitcoin, όταν πρωτοέμαθαν για αυτό ξεκίνησαν ως αρνητές του. Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πώς ένα ψηφιακό νόμισμα που μπορεί να παράγει οποιοσδήποτε από τον υπολογιστή του, χωρίς την κάλυψη καμίας κυβέρνησης ή κεντρικής τράπεζας, μπορεί να έχει αξία. Του υπογράφοντος μη εξαιρουμένου.

Είπαμε όμως, μην τα σκαλίζουμε. Ας αφήσουμε αυτό το θέμα για άλλο άρθρο και ας επιστρέψουμε στο παρόν. Για την ακρίβεια δύο ημέρες πίσω, όταν μαθεύτηκε πως ο Mark από απροσεξία έχασε 870.000 δολάρια από το προσωπικό του πορτοφόλι στο MetaMask.

Τι έγινε λοιπόν; Το MetaMask είναι στην πραγματικότητα τόσο ασφαλές όσο οποιοδήποτε άλλο on-line (hot) πορτοφόλι. Δεν υπάρχει από πίσω κάποια εταιρία, οργανισμός ή ίδρυμα που αποθηκεύει για εσάς τα κλειδιά. Αυτό οφείλετε να το κάνετε εσείς. Είναι δικιά σας δουλειά, η οποία φαίνεται απλή. Μόνο που τελικά αποδεικνύεται πιο δύσκολη, πιο πολύπλοκη, από όσο φανταζόσαστε.

Παρόλα αυτά, το MetaMusk σας προστατεύει. Ακόμα και όταν συνδέεστε με έναν ιστότοπο που από πίσω του κρύβει έναν απατεώνα, θα εγκρίνει μια άλλη συναλλαγή μόνο εάν του δώσετε εσείς άδεια. Ο φυσικός εαυτός σας, όχι ο ψηφιακός.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να σας γλιτώσει. Ακόμα και γνώστης να είσαι, εκεί που την πατάνε οι καλύτεροι, είναι από απροσεξία. Όταν λέμε γνώσεις, δεν εννοούμε αναγκαστικά ειδικού στην κυβερνοασφάλεια. Μια ειδικότητα όπου σπανίζει. Αλλά ενός μέσου ανθρώπου που έχει εκπαιδευτεί να κρατάει τον προσωπικό ή εταιρικό υπολογιστή, θωρακισμένο από επίδοξους εισβολείς.

Από τη στιγμή όμως που θύματα βρίσκονται και μεταξύ αυτών που γνωρίζουν (και βρίσκονται συχνότερα από όσο νομίζετε), φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί σε αυτούς που έχουν άγνοια! Η άγνοια για την ασφάλεια των υπολογιστών, σημαίνει άγνοια κινδύνου. Είναι ο καλύτερος φίλος όσων επιδίδονται στο σπορ της διαδικτυακής απάτης, των παραπλανητικών επιθέσεων, του phishing, των hackers που στοχεύουν τα προσωπικά μας δεδομένα, ευαίσθητους κωδικούς πρόσβασης κ.λπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται οι κλοπές προσωπικών δεδομένων συνεχώς. Με τις ψηφιακές τραπεζικές εφαρμογές και τις ηλεκτρονικές αγορές να προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για οικονομικές συναλλαγές και αγορές. Εγκληματίες του κυβερνοχώρου καραδοκούν, αναζητώντας κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να υποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης, την ταυτότητα και τα χρήματά μας.

Τέτοιες επιθέσεις είναι εξαιρετικά συχνές στους κάτοχους crypto, καθώς οι χρήστες ενδέχεται να μην ελέγξουν την πηγή των αιτημάτων σε ένα πορτοφόλι ή να κατεβάσουν εν αγνοία τους μια ψεύτικη εφαρμογή που μιμείται το πρωτότυπο.

Κάτι τέτοιο έπαθε και ο Cuban, με αποτέλεσμα να χάσει σεβαστή ποσότητα από stablecoins, staked ETH, domains Ethereum Name Service (ENS), συνολικής αξίας 870.000 δολαρίων. Η ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να διαφυλάξει Matic αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταφέροντάς τα άμεσα στην λογαριασμό του στο ανταλλακτήριο Coinbase.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τον Cuban κορόιδο. Δεν υπάρχουν κορόιδα στην κατηγορία των ανθρώπων που από ελάχιστα, έφτασαν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι. Για να την πατήσει όμως κάποιος του επιπέδου του, αντιλαμβάνεστε πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι οι υπόλοιποι, αν δρούμε χωρίς σύνεση. Αν δεν προσέχουμε και αν δεν έχουμε εκπαιδευτεί… τι να προσέχουμε.

Και σε εμάς τους «κοινούς θνητούς» η απώλεια χρημάτων πονάει περισσότερο. Ο Mark Cuban σίγουρα στεναχωρήθηκε, αλλά επειδή θίχτηκε ο εγωισμός του. Η ζημιά που έπαθε μπροστά στα δισεκατομμύρια που αξίζει η προσωπική του περιουσία είναι… πίνατς.

Η πιο δύσκολη δουλειά στα κρυπτονομίσματα είναι να φυλάξεις με ασφάλεια τους κωδικούς σου, ισχυρίζεται ο Andreas Antonopoulos, παγκόσμιας φήμης «πρεσβευτής» του Bitcoin. Δεν έχει άδικο. Με όλες αυτές τις απάτες που συμβαίνουν, πόσο σίγουροι είστε ότι φυλάτε τις οικονομίες σας με ασφάλεια; Είτε σε crypto, είτε ακόμα πιο συνηθέστερα από απάτες σε συμβατικούς τραπεζικούς λογαριασμούς;

Που μπορεί κάποιος να μάθει τα απαραίτητα για ζητήματα κυβερνοασφάλειας; Η πιο απλή και σύντομη λύση είναι να μάθεις πως θα προφυλαχθείς από κάποιον ειδικό. Όπως είναι φυσικό, το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας δεν θα μπορούσε να παραλείψει να καλύψει αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, στην ενότητα «Ιδιωτικότητα Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων».

Σε αυτή την ενότητα διδάσκεται με απλά λόγια, απόλυτα κατανοητά σε όλους, η ασφαλής χρήση των Hardware wallets. Θεμελιώδεις έννοιες στην κυβερνοασφάλεια και την κρυπτογραφία, τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, προστασία από κακόβουλο λογισμικό.

Εκτός από την κυβερνοασφάλεια, δίνετε έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας. Τεχνικές για το π;vς περνάμε κάτω από το τραπεζικό και κυβερνητικό ραντάρ. Πώς να χρησιμοποιούμε το Lightning Network ως τρόπο πληρωμής, τα Ordinals του Bitcoin. Επίσης, να φτιάξουμε και να λειτουργούμε το δικό σας node και τι αναφέρει η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα (MiCA).

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v