Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνει τώρα η ακτινογραφία της αγοράς crypto

Γιατί μεταβλητότητα και συναλλαγές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι τάσεις και ο υποτονικός ρυθμός στο Bitcoin, πώς κινούνται τώρα τα stablecoins.

Τι δείχνει τώρα η ακτινογραφία της αγοράς crypto

Αν εξαιρέσουμε τις εξελίξεις γύρω από το ETF του Bitcoin στη spot αγορά, για το οποίο όλοι οι μεγάλοι της Wall Street έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, παρόλο που επιλέγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC), εδώ και αρκετούς μήνες στην αγορά των crypto επικρατεί μια κατάσταση απάθειας.

Τα στοιχεία γύρω από τη μεταβλητότητα, τη ρευστότητα και τον όγκο συναλλαγών δείχνουν πως βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά έχει εισέλθει σε μια περίοδο χρηματιστηριακής… πλήξης, με συμπτώματα εξάντλησης. Πλέον πολλές μετρήσεις υποχωρούν στα επίπεδα που είχαν πριν τη μεγάλη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε το 2020. Τότε που το Bitcoin διαπραγματευόταν τον περισσότερο καιρό κάτω από τις 10.000 δολάρια.

Το μόνο ουσιαστικά που παρουσιάζει ενδιαφέρον και κινεί το οικοσύστημα των crypto είναι η επιχειρηματική ενέργεια και οι τεχνολογικές καινοτομίες. Τόσο από μεγάλους και καθιερωμένους παίκτες, ακόμα και στην παραδοσιακή τραπεζική, όπως οι Visa, MasterCard, PayPal, όσο και από μικρότερα εγχειρήματα στις DeFi και αλλού.

Η επιρροή από τα μακροοικονομικά

Ειδικά το φετινό καλοκαίρι, ο χρηματιστηριακός χρόνος κύλησε από υποτονικά έως απελπιστικά αργά. Το μεγαλύτερο διάστημα το Bitcoin κινήθηκε σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Παρ' όλα αυτά, τα κυριότερα κρυπτονομίσματα κατάφεραν να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Η αγορά δεν αναμένει περικοπές επιτοκίων, άρα και αύξηση της ρευστότητας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2024. Μια υποψία που ενδυναμώθηκε από τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου, ο οποίος δεν ήταν μόνο μεγαλύτερος από τον προηγούμενο μήνα, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.   

Επίσης όσο κι αν φαντάζει παράξενο, το δολάριο ενισχύθηκε σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα, κάτι που δεν ευνοεί τις τιμές χρυσού και Bitcoin. Όπως και την προηγούμενη φορά που υποβαθμίστηκε η αμερικανική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, το αποτέλεσμα ήταν να εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια στις ΗΠΑ, διότι υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει αύξηση του γενικού επιπέδου κινδύνου, με συνέπεια οι διεθνείς επενδυτές να στρέφονται στη χώρα που θεωρούν, συγκριτικά, τη λιγότερο επισφαλή.

Τα stablecoins

Βασισμένοι σε μελέτη της εταιρείας ερευνών Glassnode, σήμερα θα αναλύσουμε τι συμβαίνει στο Bitcoin και στα stablecoins. Ξεκινάμε με την αναφορά στα σταθερής ισοτιμίας κρυπτονομίσματα.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, έχουν εξαργυρωθεί συνολικά 43 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας συνολική μείωση 26% από το υψηλό του Μαρτίου του 2022. Οι βασικοί λόγοι που συνέβη η μείωση στα κεφάλαια που ήταν τοποθετημένα εκεί είναι αφενός η συνολική πτώση της αγοράς και του μειωμένου ενδιαφέροντος για κρυπτονομίσματα και αφετέρου τα υψηλά επιτόκια. Οι καταθέτες σε stablecoin δεν λαμβάνουν τόκους για τα δολάριά τους. Αντίθετα, οι καταθέσεις στις τράπεζες τοκίζονται. Όσο πιο υψηλά βρίσκονται τα επιτόκια τόσο συμφέρει να κρατάνε τα χρήματά τους σε συμβατικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς ή ομόλογα. 

Αναλυτικότερα, αν θέλουμε να εστιάσουμε στα 3 κυριότερα stablecoins, τα USDT, USDC και BUSD, τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Tether, Circle και Binance, αντίστοιχα, παρατηρούμε πως έχουν αποκλίνουσα πορεία.

Το USDT έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του κατά 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χαμηλά επίπεδα του Νοεμβρίου του 2022. Η Tether πλέον κατέχει δεσπόζουσα θέση μεταξύ των ανταγωνιστών της. Το μερίδιο αγοράς έχει ανέλθει στο 69% της αγοράς stablecoin, από το χαμηλό 44% που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Το USDC έχει υποστεί μια υποχώρηση 16,7 δισεκατομμύρια, όσο περίπου ήταν η αύξηση του USDT. Εικάζεται πως πρόκειται για κεφάλαια τα οποία κατευθύνθηκαν σε δολαριακές τοποθετήσεις που προσφέρουν τόκο.

Το BUSD σημείωσε δραματική πτώση ύψους 20,4 δισ. δολαρίων (-89%). Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάρρευση προήλθε από την ανασφάλεια που ένιωσαν οι κάτοχοι BUSD εξαιτίας του δίωξης των αμερικανικών αρχών στην Binance και στην απαγόρευση από τη SEC να βγαίνουν νομίσματα με εκδότη την Paxos.

Το Bitcoin

Ο υποτονικός ρυθμός στην αγορά αντικατοπτρίζεται από τη χαμηλή ρευστότητα και τη χαμηλή μεταβλητότητα στον όγκο διακανονισμού στο δίκτυο του Bitcoin. Ο συνολικός όγκος των νομισμάτων που αλλάζουν χέρια έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα που οριοθετούνται από την μπλε οριζόντια γραμμή. Σε απόλυτα νούμερα, ο όγκος διακανονισμού είναι 2,44 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα μέγεθος που αν εξαιρέσουμε λίγες ημέρες στην αρχή της χρονιάς, είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2020.

Ηρεμία επικρατεί και στα παράγωγα. Οι όγκοι συναλλαγών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) έχουν φτάσει πολύ χαμηλά, στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια/ημέρα. Η μόνη -σχετικά πρόσφατη- περίοδος με μικρότερο όγκο συναλλαγών ήταν στο τέλος του 2022. Ήταν τότε που η τιμή του Bitcoin κινούνταν εντός εύρους μόλις 550 δολαρίων για πάνω από δύο εβδομάδες. Όταν όμως ξέσπασε, έφτασε σε λιγότερο από ένα μήνα από τις 16.000 στις 24.000 δολάρια.

Το παρακάτω στοιχείο είναι αρκετά διαφωτιστικό για το τι συμβαίνει στην αγορά. Οι μακροχρόνιοι κάτοχοι συνεχώς αυξάνονται εδώ και πάνω από 12 μήνες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα ιστορικά υψηλά τους.

Απόδειξη πως η πίστη τους είναι ακλόνητη παρά τις αντιξοότητες. Αντίθετα αυτοί που εγκαταλείπουν είναι οι βραχυχρόνιοι κάτοχοι. Όσοι δεν έχουν πειστεί για τις προοπτικές του Bitcoin, όσο πάει και λιγοστεύουν αναλογικά.

Πηγή: glassnode

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες. 

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες:

Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v