Μετά τον «ψηφιακό χρυσό», ποιο είναι το «ψηφιακό ασήμι»

Τι είναι το Litecoin, το κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2011. Οι προσδοκίες για την πορεία της τιμής του λόγω του halving και η συγκέντρωση «ισχυρών χεριών». Ποιες είναι οι διαφορές του με το Bitcoin.

Μετά τον «ψηφιακό χρυσό», ποιο είναι το «ψηφιακό ασήμι»

Αίσθηση έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του Larry Fink, Διευθύνοντος Συμβούλου της BlackRock, στην οποία παρομοίασε το Bitcoin ως ψηφιακό χρυσό. Μια ιδιότητα που μέχρι πρόσφατα «έβλεπαν» μόνο οι φανατικοί του Bitcoin, άρχισε να την ασπάζεται ο επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Αν το Bitcoin διαθέτει τις ιδιότητες του ψηφιακού χρυσού, υπάρχει άραγε κρυπτονόμισμα, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί «ψηφιακό ασήμι»; Υπάρχει. Και είναι το Litecoin. Αυτό θα εξετάσουμε σήμερα.

Τι είναι το Litecoin

Το Litecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή Charlie Lee τον Οκτώβριο του 2011. Ο στόχος του ήταν να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο Bitcoin, με μερικές τροποποιήσεις στη λειτουργία του.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του Litecoin από το Bitcoin;

Κατ' αρχάς γνωρίζουμε τον δημιουργό του, ο οποίος έχει βαρύνουσα άποψη για τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξ'ης του, καθώς είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Litecoin. Αντίθετα ο δημιουργός του Bitcoin όχι μόνο είναι άγνωστος, καθώς τον γνωρίζουμε μόνο από το ψευδώνυμό του, αλλά και εξαφανίστηκε. Κανείς δεν γνωρίζει πού είναι, ακόμα και αν ζει.

Η δεύτερη διαφορά αφορά τον χρόνο συναλλαγής. Το διάστημα που απαιτείται για την επιβεβαίωση μιας συναλλαγής στο Litecoin είναι πολύ μικρότερο. Κάθε μπλοκ του Litecoin βγαίνει κάθε 2,5 λεπτά περίπου, ενώ του Bitcoin είναι 10 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μπορούν να επιβεβαιωθούν πιο γρήγορα στο δίκτυο. Σε συνδυασμό με το ότι απαιτούνται πολύ λιγότερα fee, άρα συμφέρει να γίνουν ακόμα και μικρής αξίας συναλλαγές, δίνουν στο Litecoin τα χαρακτηριστικά του «ασημιού».

Διαφοροποίηση παρατηρούμε και στον αλγόριθμος εξόρυξης. Και στο Litecoin χρησιμοποιούν ASIC, μόνο που είναι εξειδικευμένα στον Scrypt αλγόριθμο. Ποιο είναι το πλεονέκτημα του; Απαιτεί λιγότερους υπολογιστικούς πόρους, αν και όχι σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει να εξορύσσεται Litecoin από κανονικούς υπολογιστές.

Ένα πλεονέκτημα στο mining του Litecoin είναι πως επειδή ο αλγόριθμος είναι κοινός με το DOGE, μπορούν οι εξορύκτες να κάνουν merged mining. Δηλαδή με το ίδιο hash προσπαθούν να λύσουν Litecoin και Dogecoin blocks ταυτόχρονα).

Η συνολική ποσότητα των νομισμάτων και ο ρυθμός παραγωγής είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένη από το Bitcoin. Είναι προγραμματισμένα να δημιουργηθούν μέχρι 84 εκατομμύρια νομίσματα. Ακριβώς η τετραπλή ποσότητα σε σχέση με το Bitcoin, η οποία όπως είναι γνωστό έχει ανώτατο όριο τα 21 εκατομμύρια. Γιατί 84 και όχι 21 εκατομμύρια; Επειδή σε 10 λεπτά βγαίνουν 4 μπλοκ του Litecoin, αντί για ένα του Bitcoin.
Άλλη μία ομοιότητα είναι πως και τα δύο δίκτυα χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό συναίνεσης, την απόδειξη εργασίας (Proof-of-Work ή PoW). Ο miner που θα λύσει ένα προηγμένο μαθηματικό γρίφο κερδίζει την αμοιβή.

Οι ομοιότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει halving και στο Litecoin, το οποίο συμβαίνει κάθε 4 χρόνια περίπου. Η αρχική αμοιβή ανά μπλοκ για το Litecoin ήταν 50 νομίσματα, η οποία μειώνεται στο μισό όποτε γίνεται halving. Η τρέχουσα αμοιβή ανά μπλοκ είναι 12,5 Litecoin, τα οποία πολύ σύντομα θα γίνουν 6,25.

Καλά το καταλάβατε, σε ελάχιστες εβδομάδες, συγκεκριμένα στις 04 Αυγούστου 2023, θα έχουμε το φαινόμενο του halving. Την αντίστροφη μέτρηση μπορούμε να την παρακολουθήσουμε από εδώ

Τα νεότερα γύρω από το Litecoin

Σύμφωνα με δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης on-chain δεδομένων Santiment, ο συνολικός αριθμός των μεγάλων πορτοφολιών Litecoin (οι διευθύνσεις Litecoin με τουλάχιστον 10.000 νομίσματα) έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Το παρακάτω διάγραμμα φανερώνει τον συνολικό αριθμό των διευθύνσεων που ανήκουν σε αυτούς τους μεγάλους επενδυτές.

Τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του Litecoin έχει υποχωρήσει. Παρ' όλα αυτά, οι διευθύνσεις των μεγάλων κατόχων δεν έχουν αλλάξει. Προφανώς, η αισιοδοξία που σχετίζεται με την άνοδο της τιμής λόγω του halving δεν έχει μειωθεί από πλευράς «φαλαινών».

Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει ανοδική τάση προς το παρόν.

Δεν είναι τυχαίο πως το 64% των κατόχων Litecoin είναι σε κέρδος, όπως φανερώνουν τα on-chain δεδομένα. Το στοιχείο αυτό βγαίνει από τον δείκτη «Break Even Price» του IntoTheBlock. Αυτός ο δείκτης παρέχει ένα συγκεντρωτικό σύνολο των πραγματοποιημένων κερδών και απωλειών των κατόχων Litecoin.

Στην τρέχουσα τιμή των 100 δολαρίων, 5,65 εκατομμύρια διευθύνσεις, ή το 64,24%, έχουν πραγματοποιημένα κέρδη ή βρίσκονται σε κέρδος. Αντίθετα, οι διευθύνσεις που βρίσκονται σε ζημιά είναι 2,74 εκατομμύρια ή το 31,14% του συνόλου.

Ιστορικά, αν εξετάσουμε τα προηγούμενα halving, παρατηρούμε πως για λίγους μήνες η τιμή του Litecoin κινείται σε σχηματισμούς συγκέντρωσης, αλλά μετά ξεκινάει μια σαφής ανοδική τάση. Αν κινηθεί με τον ίδιο τρόπο, τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά.

* Ευχαριστούμε τον Νίκο Δούλη για την συμβολή στην συγγραφή του άρθρου

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v