Κρυπτονομίσματα: Τα καλύτερα (και τα χειρότερα) για τους επενδυτές

Ποια crypto έχουν ως τώρα τους περισσότερους κερδισμένους επενδυτές και ποια τους λιγότερους. Το κυνήγι της απόδοσης και η αναζήτηση πραγματικής αξίας. Τι πρέπει να προσέξετε.

Κρυπτονομίσματα: Τα καλύτερα (και τα χειρότερα) για τους επενδυτές

Για τους φίλους των κρυπτονομισμάτων στην Κρήτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Ηράκλειο, την Πέμπτη, 18:00, στο ENVY CAFE (απέναντι από το Talos Plaza). Είστε προσκεκλημένοι όλοι για να γνωριστούμε από κοντά.

 

Το σκληρό τίμημα της τεχνολογίας αιχμής είναι πως για να αναπτυχθεί, χρειάζεται ανθρώπους και χρήματα για πειράματα. Με τον ίδιο τρόπο που χρειάζεται η ιατρική τα πτώματα. Χάρη σε αυτά μπορείς να επωφεληθείς της ιατρικής προόδου. Φτάνει να είσαι ανάμεσα… στους ζωντανούς.

Ιστορικά, οι τοποθετήσεις σε επιτυχημένες καινοτομίες έχουν αποδώσει καλύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κατηγορία. Δημιουργείς αξία όταν αναπτύσσεις κάτι καινούργιο που αντικαθιστά το παλιό, το παρωχημένο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο. Στο επίπεδο της τεχνολογικής αιχμής, οι εταιρείες δεν ακολουθούν βήματα άλλων. Θα πρέπει μόνες τους να ανακαλύψουν τον δρόμο και να δουλέψουν σκληρά, ώστε να εξασφαλίσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που θα εδραιώσουν την εφαρμογή τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όπως και σε κάθε περίοδο παρατεταμένης υποχώρησης, υπήρξαν πολλά ελπιδοφόρα έργα τα οποία καταποντίστηκαν. Ωστόσο οι κάτοχοί τους εξακολουθούσαν να τα διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους, ελπίζοντας πως θα ανακάμψουν.

Όχι αδικαιολόγητα, σε πολλές περιπτώσεις. Κι αυτό γιατί το εγχείρημα που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους είχαν όλες τις προϋποθέσεις: Είχαν συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια, άρα με μια συνετή διαχείριση, η έλλειψη χρηματοδότησης δεν θα αποτελούσε εμπόδιο. Είχαν ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους που διέθεταν παρόμοιες ιδέες ή στόχευση. Η ηγετική ομάδα εργαζόταν έντιμα για την ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου. Διαφοροποιούνταν από τα χιλιάδες άλλα πρόχειρα φτιαγμένα κρυπτονομίσματα, καθώς η εφαρμογή ή το προϊόν τους έλυνε πραγματικά προβλήματα των καταναλωτών ή των χρηστών.

Επιπλέον, διέθεταν πολυπληθή κοινότητα με ενεργά μέλη που συμμετείχαν. Ειδικά στο θέμα των ενεργών χρηστών, να κάνουμε μια επισήμανση. Υπάρχουν πολλά κριτήρια όσον αφορά τις επενδύσεις στην τεχνολογία. Το πιο σημαντικό έχει να κάνει με μία ερώτηση και μόνο: τον αριθμό των χρηστών. Κοιτάξτε για παράδειγμα το Facebook. Από τι εξαρτάται η αξία του; Από το πλήθος των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Αφαιρέστε τα δισεκατομμύρια των χρηστών του και θα δείτε πως δεν αξίζει τίποτε ιδιαίτερο.

Για να παίξεις στα σοβαρά το παιχνίδι των altcoins, θα πρέπει να απαντήσεις σε μια βασική ερώτηση. Ποιο από αυτά φαίνεται το πιο υποσχόμενο, χωρίς αναγκαστικά να είναι. Όπως έχει πει ο Keynes, αν θέλουμε να προβλέψουμε την έκβαση ενός διαγωνισμού ομορφιάς, πρέπει να εστιάσουμε στους κριτές, όχι στις διαγωνιζόμενες.

Αγοράζοντας ένα altcoin δεν πληρώνετε για τα υλικά ή για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης που βρίσκεται πίσω του. Πληρώνετε για την ελπίδα ότι οι υπόλοιποι επενδυτές που απαρτίζουν την αγορά θα εκτιμήσουν με χρονική υστέρηση την πραγματική αξία της. Με άλλα λόγια, αγοράζοντας ένα altcoin επενδύεις στις δυνατότητες. Μόνο που οι δυνατότητες είναι δύσκολο να υπολογιστούν και είναι υποκειμενικές, επειδή αφορούν μελλοντικές εκτιμήσεις.

Κι όχι μόνο αυτό. Ο τρόπος για να βγάλεις λεφτά δεν είναι να είσαι σωστός στην πρόβλεψη. Πρέπει να είσαι σωστός και την κατάλληλη στιγμή.

Σε αυτό το σημείο ήταν που έκαναν λάθος όσοι επέλεξαν τα Avalanche, Uniswap και Chainlink. Τα τρία χειρότερα από πλευράς απόδοσης γνωστά κρυπτονομίσματα, παρότι το δίκτυό τους έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Παρόλο που δεν αποτελούν κάποιο αποτυχημένο project, ελάχιστοι επενδυτές έχουν κερδίσει χρήματα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του IntoTheBlock, στο AVAX, το 88,6% των επενδυτών που το έχουν αγοράσει έχουν υποστεί απώλειες. Μόνο το 5,8% βρίσκεται κερδισμένο.

Το Uniswap βρίσκεται στη δεύτερη θέση αυτής της λίστας, με 87,91% των επενδυτών να έχουν χάσει χρήματα ενώ μόνο 11,26% κερδίζουν από την αγορά των νομισμάτων UNI. Τα Chainlink και το Shiba INU ακολουθούν κοντά, με περίπου 86% των κατόχων να έχουν υποστεί απώλειες.

Αντίθετα, τα κρυπτονομίσματα με τους περισσότερους κερδισμένους είναι τα Bitcoin και Ethereum. Στο Ethereum, το 64,08% των επενδυτών έχουν θετική απόδοση και το 33% αρνητική. Στο Bitcoin, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62% και 37,8%. Ακολουθούν τα Lido Staked Ethereum, Litecoin και BNB, με ποσοστά 54,3%, 46,3% και 45,8% αντίστοιχα.

Γενικότερα μιλώντας, το πιο δύσκολο κομμάτι των αγορών είναι να παραδεχθείς ότι έκανες λάθος. Όλα τα σφάλματα στις επενδύσεις μάς πληγώνουν σε δύο ευαίσθητα σημεία. Στο πορτοφόλι και στη ματαιοδοξία.
Όταν μια κίνηση σου προκαλεί ζημιές, είναι επώδυνο. Η απώλεια πονάει. Όμως, τίποτα δεν είναι τόσο οδυνηρό όσο να παραμείνεις κολλημένος σε μια αποτυχημένη επιλογή και αυτή να χάνει ανεξέλεγκτα. Σαν τους χαρτοπαίκτες που αρνούνται να φύγουν, προτού τους πάρουν και τα τελευταία μετρητά που έχουν στην τσέπη. Παραδεχτείτε το. Χάσατε. Δεν είναι κακό. Δεν θα κερδίζετε πάντα.

Άλλοι ακολουθούν μια εξωφρενική θεωρία, πως όταν η τοποθέτησή τους χάνει, δεν πειράζει. Δεν πρόκειται για πραγματικές απώλειες, αλλά για λογιστικές. Πραγματικές θα γίνουν όταν πουλήσουν. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταστραφείτε. Με το να αρνείσαι την πραγματικότητα, επειδή δεν σου είναι αρεστή, δεν σημαίνει πως την ξορκίζεις.

Η ελπίδα χρησιμεύει ως κινητήρια δύναμη. Αλλά μέχρι εκεί. Η ελπίδα είναι συναίσθημα. Ποτέ δεν κερδίζει όποιος ενεργεί με βάση το συναίσθημα. Κανείς. Η ελπίδα και η προσευχή είναι εξαιρετικά για τη θρησκεία, όχι όμως για τις αγορές. Οι επενδυτές κρίνονται από την απόδοσή τους, όχι από την πίστη τους.

Η πιο ακριβή φράση στο χρηματιστήριο είναι «εδώ που έχει φτάσει η τιμή, είναι φτηνά». Ισχύει από… πάντα. Το διαβάσαμε ακόμα και στο βιβλίο «Αναμνήσεις από μια ζωή στο χρηματιστήριο». Τη μυθιστορηματική βιογραφία του Jesse Livermore, που εκδόθηκε το 1923. Πριν από ακριβώς 100 χρόνια.

Δεν είναι το μόνο που αναφέρεται στο βιβλίο και ισχύει. Υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες συμβουλές, όπως: «Αν περπατώ πάνω στις ράγες του σιδηρόδρομου και δω ένα τρένο να έρχεται καταπάνω μου με εξήντα μίλια την ώρα, θα συνεχίσω άραγε τον δρόμο μου; Όχι, φίλε μου, θα κάνω στην άκρη. Και ούτε καν θα δώσω συγχαρητήρια στον εαυτό μου για την εξυπνάδα και τη σωφροσύνη του».

«Πότε μη μαλώνετε με την αγορά. Μην της ζητάτε δικαιολογίες ή εξηγήσεις. Στο χρηματιστήριο οι νεκροψίες δεν δίνουν μέρισμα».

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για λίγες ημέρες ακόμα, πριν διακόψουμε για καλοκαίρι

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory
Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα
https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos
https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους
https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security
https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v