Οι επιπτώσεις στα crypto από τη δίωξη κατά της Binance

Η βουτιά που προκλήθηκε από τις μηνύσεις της SEC κατά του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου. Η αντίδραση των καταθετών και τα σενάρια για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι επιπτώσεις στα crypto από τη δίωξη κατά της Binance

Όταν αναφέραμε στο χθεσινό άρθρο ότι το Ethereum κινδυνεύει να βρεθεί 100 δολάρια πιο κάτω εύκολα, δεν γνωρίζαμε τον λόγο. Το μόνο που ξέραμε, ήταν πως είχε διαμορφωθεί ένας από τους πιο προβλέψιμους σχηματισμούς που μπορούν να εμφανιστούν σε ένα διάγραμμα.

Η αγορά όμως ήξερε. Ή τουλάχιστον υποψιαζόταν ότι κάποιο σημαντικό νέο αναμενόταν. Και φυσικά το γνώριζαν κάποιοι σημαντικοί παίκτες. Γι' αυτό η τιμή του Ethereum μαζευόταν σαν ελατήριο έτοιμο να τιναχτεί. Πράγματι, υποχώρησε μέσα σε ελάχιστες ώρες ακριβώς 100 δολάρια. Ούτε 99, ούτε 101! Από τα 1.875 βρέθηκε μέχρι τα 1.775 δολάρια, για να ανακτήσει ένα μικρό μέρος των απωλειών λίγες ώρες αργότερα.

Ακόμα και στο διάγραμμα του Bitcoin φαινόταν ότι κάτι περίμεναν οι επενδυτές, αλλά όχι τόσο καθαρά. Άλλη μια ένδειξη πως τουλάχιστον για αυτό το διάστημα, η προσοχή στρέφεται γύρω από το Ethereum.

Όχι πως το νέο της δίωξης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εναντίον της Binance αποτέλεσε έκπληξη. Ήδη είχαν προηγηθεί έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς υποπτεύονταν ότι επιτρέπουν σε Ρώσους να παρακάμπτουν τις οικονομικές κυρώσεις και της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) για παραβίαση των κανονισμών για το trading παραγώγων.
Ότι «ψηνόταν» από μέρες η δίωξη από πλευράς SEC, άρα δεν είναι απίθανο να είχε διαρρεύσει, αποδεικνύεται από την έκταση της καταγγελίας. Ήταν πάνω από 130 σελίδες.

Η αγορά πάντως αντέδρασε μάλλον ψύχραιμα. Ίσως επειδή να θεωρούνταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε και είχε προεξοφληθεί. Πτώση της τάξης του 5% στο Bitcoin σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως πανικός. Η τιμή του Bitcoin για να σταματήσει την πτώση δεν χρειάστηκε ούτε τη στήριξη των 25.150 δολαρίων (μπλε οριζόντια γραμμή). Φρέναρε πριν ακόμα φτάσει εκεί που υπήρχαν «ενισχύσεις» από τους αγοραστές.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το BNB, το νόμισμα της Binance. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, επί εβδομάδες κάποιοι κρατούσαν αυτό που ονομάζουμε «στάση αναμονής». Το «ελατήριο» όσο περνούσε ο καιρός συμπιεζόταν. Με το που βγήκε η είδηση, αμέσως εκτινάχθηκε προς τα κάτω. Ωστόσο δεν χρειάστηκε καν να φτάσει η τιμή το προηγούμενο χαμηλό του Μάρτη.

Ούτε ανάμεσα στους καταθέτες της Binance υπήρξε πανικός τις πρώτες ώρες. Η απόσυρση κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε σε μετρημένες ποσότητες, σύμφωνα με την εταιρεία on chain ερευνών CryptoQuant.

Το μέλλον

Για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει ανησυχία μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίπτωση παρόμοια με την FTX. Αν υπήρχε, τότε πράγματι θα είχε δημιουργηθεί πανικός. Το μέγεθος της Binance και ο αντίκτυπος από τυχόν κατάρρευσή της θα είναι τεράστιος. Η Binance είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, βάσει τζίρου, στον κόσμο. Με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Είναι «πολύ μεγάλη για να πέσει».

Βέβαια, όπως γνωρίζουμε, πίσω από τα ανταλλακτήρια δεν υπάρχει καμία κεντρική τράπεζα να τα στηρίξει. Αυτό μπορεί να φαντάζει ως ένα μειονέκτημα του χώρου των κρυπτονομισμάτων, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλεονέκτημα. Αφενός, εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία και αφετέρου, διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του παραδοσιακού τραπεζικού κατεστημένου.

Τυχόν κατάρρευση του οικοσυστήματος των crypto δεν πρόκειται να κοστίσει ούτε σεντ στους φορολογούμενους. Οι μόνοι που θα βρεθούν ζημιωμένοι, αποκλειστικά και μόνο, θα είναι οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων. Το ρίσκο το αναλαμβάνουν αποκλειστικά εκείνοι. Δεν πρόκειται ποτέ να βλάψει τον κοινωνικό περίγυρο. Δεν θα ζητηθεί από τους φορολογούμενους να πληρώσουν την αποτυχία του, όπως τακτικά συμβαίνει με το ισχύον τραπεζικό σύστημα.

Άρα; Να είμαστε ήσυχοι πως τα χρήματα είναι ασφαλή στην Binance; Κανείς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό με σιγουριά. Ή μάλλον, μπορεί να το πει. Δεν ισχύει όμως. Συνεπώς κάτι τέτοιο μπορεί να το ισχυριστεί μόνο αν είναι απατεώνας ή άσχετος.

Υπάρχει μια φράση που είχε αναφέρει πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια ο ελληνικής καταγωγής Andreas Antonopoulos, την οποία έχουμε επαναλάβει γύρω στο… ένα εκατομμύριο φορές: «Not your keys not your coins». Το Bitcoin, το Ethereum και… τα άλλα παιδιά του οικοσυστήματος των crypto μάς δίνουν τη δυνατότητα να μην εξαρτιόμαστε από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να μας φυλάει τον πλούτο ή να μεσολαβεί στις συναλλαγές μας.

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά με αυτά που γνωρίζαμε στο παρελθόν, βρίσκεται σε λάθος χώρο. Ή χρειάζεται εντατικά μαθήματα.

Οι αντιδράσεις

Για να γυρίσουμε στις κατηγορίες της SEC, είναι λάθος αν νομίζουμε πως στρέφεται αποκλειστικά και μόνο εναντίον της Binance ή γενικά των ανταλλακτηρίων. Στο κατηγορητήριο διαβάζουμε πως μια σειρά από tokens, 61 τον αριθμό, χαρακτηρίζονται χρεόγραφα. Άρα κάτω από την αρμοδιότητά της. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Coti (COTI), Algorand (ALGO), Filecoin (FIL), Cosmos (ATOM), Sandbox (SAND), Axie infinity (AXS), Decentraland (MANA). Το παρήγορο είναι πως δεν αναφέρουν το Ethereum, παρόλο που κάποιες δηλώσεις του επικεφαλής της SEC Gary Gensler άφηναν να εννοηθεί πως το αντιμετωπίζουν και αυτό σαν χρεόγραφο.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά έκανε δηλώσεις ο Charles Hoskinson, ιδρυτής του Cardano, ο οποίος θεωρεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο εναντίον των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να προχωρήσουν τα CBDC (ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών). Ισχυρίζεται πως εξουδετερώνοντας κάθε εναλλακτική, θα επιτύχουν λίγοι «πεφωτισμένοι» ολοκληρωτικό έλεγχο σε κάθε πτυχή της οικονομικής μας ζωής. Παρ' όλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος πως το μέλλον είναι λαμπρό για τον κλάδο.

Απαντώντας στο tweet του Hoskinson, ο CZ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, επισήμανε πως πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία για ολόκληρο τον κλάδο. Να παραμερίσει τις διαφορές του και να ενωθεί προκειμένου να προτείνει ένα λογικό σύνολο κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών. Η συνέχεια δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι, αλλά μπορούμε να στοιχηματίσουμε πως θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα…

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το

https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr περιλαμβάνει τα εξής:

Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα

https://shop.media2day.gr/seminars/trading/3/prodcategory

Εισαγωγή στο Bitcoin και στα cryptos

https://shop.media2day.gr/seminars/crypto/4/prodcategory

Προστασία κινητού και υπολογιστή για όλους

https://shop.media2day.gr/seminars/cybersecurity/5/prodcategory

Κρυπτονομίσματα & Cyber Security

https://shop.media2day.gr/seminars/cryptosecurity/6/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v