Έφτασε η ώρα του Ethereum

Το ράλι για το «δεύτερο τη τάξει» κρυπτονόμισμα, η κρίσιμη αντίσταση και η ημερομηνία-σταθμός για τη συνέχεια. Τα σενάρια για τεράστιο κύμα πωλήσεων, το «φρένο» και ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Έφτασε η ώρα του Ethereum

Σας καλούμε όλους το Σάββατο 8 Απριλίου 17:30 - 19:00, σε μια εκδήλωση στα πλαίσια του Money Show στο ΑΤΗΕΝS MARRIOTT, Συγγρού 385, Αίθουσα Κάσος, με θέμα «Γιατί το Bitcoin αποδείχτηκε πιο ανθεκτικό στην κρίση από την Credit Suisse». Όσοι πιστοί....

Σημαντική άνοδο 7% σημείωσε χθες το Ethereum, φτάνοντας τα 1.920 δολάρια. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του δεύτερου σε σημασία κρυπτονομίσματος ξεπέρασε την αντίσταση των 1.840 δολαρίων (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή) στην οποία είχε σκοντάψει αρκετές φορές. Επόμενο επίπεδο αντίστασης είναι η μοβ γραμμή των 2.000 δολαρίων.

Με το Bitcoin να μην ακολουθεί, προφανώς στην ανοδική κίνηση του Ethereum έπαιξε ρόλο ότι έμεινε μόλις μία εβδομάδα μέχρι τις 12 Απριλίου. Την ημερομηνία-σταθμό, όπου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η επόμενη κομβικής σημασίας αναβάθμιση με το όνομα Σαγκάη (Shanghai). Αυτό σημάνει πως θα απελευθερωθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια που βρίσκονται σε κατάσταση staking, τα οποία με βάση την τρέχουσα αξία του Ether ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο το «merge», η επιτυχής αναβάθμιση που μετέτρεψε τον μηχανισμό συναίνεσης από απόδειξη εργασίας (proof-of-work) σε απόδειξη συμμετοχής (proof-of-stake), μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα του δικτύου κατά 99%, σύμφωνα με στοιχεία του Ethereum Foundation.

Η νέα αναβάθμιση είναι περισσότερο σημαντική σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλοί κάτοχοι Ethereum οι οποίοι θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να τα ρευστοποιήσουν, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει το Ethereum ένα τεράστιο κύμα πωλήσεων. Πράγματι, δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσουν πολλοί να πουλήσουν, είτε επειδή θα ήθελαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους είτε για να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρώτοι που άρχισαν να δεσμεύουν τα νομίσματά τους ήταν τον Δεκέμβριο του 2020.

Ωστόσο οι άνθρωποι του Ethereum είχαν προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο και έλαβαν τα μέτρα τους. Ακόμα και αν θελήσουν όλοι να απελευθερώσουν τα νομίσματά τους και να τα βάλουν προς πώληση, δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί ταυτόχρονα. Μόνο 7 validators (κάτοχοι 32 ETH) μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους κάθε 6,4 λεπτά της ώρας (ένα epoch). Οι παράμετροι του πρωτοκόλλου επιτρέπουν την αποδέσμευση το πολύ 50.400 Ethereum την ημέρα, αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την τωρινή αποτίμησή του.

Οι μερικές και πλήρεις αναλήψεις θα διεκπεραιώνονται με τη σειρά που λαμβάνονται από το δίκτυο. Με τη Σαγκάη υπολογίζεται πως μετά από δύο χρόνια θα είναι προσβάσιμα το 100% των κεφαλαίων που βρίσκονται σήμερα στο staking. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως υπήρχαν τεχνικές να ρευστοποιήσουν όσοι το είχαν ανάγκη, έστω και έμμεσα. Όπως και θα υπάρξουν μετά τη Σαγκάη. Συνεπώς δεν αλλάζουν τόσο τα οικονομικά του Ethereum.

Ταυτόχρονα με τους λόγους για να πουλήσουν, υπάρχει ένα μεγάλο αντικίνητρο που θα αποτρέψει όσους σκέφτονται να ρευστοποιήσουν τα νομίσματά τους. Όσο μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επικυρωτών τόσο αυξάνεται η ποσοστιαία απόδοση του δεσμευμένου κεφαλαίου. Τις ίδιες αμοιβές θα τις μοιράζονται λιγότεροι.

Συνεπώς, εκτός από τους ήδη υφιστάμενους κατόχους που δεν θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν, η υψηλότερη ποσοστιαία απόδοση θα αποτελέσει πηγή έλξης και για άλλους, οι οποίοι θα θελήσουν να επωφεληθούν.

Σήμερα μόλις 16% της κυκλοφορούσας ποσότητας του Ethereum βρίσκεται σε staking. Και ένας βασικός λόγος ήταν η αβεβαιότητα του χρόνου της αποδέσμευσης. Αν αυτός ο λόγος εκλείψει, μήπως τελικά δούμε περισσότερα δεσμευμένα αντί για λιγότερα; Καθόλου απίθανο, αν συνυπολογίσουμε πως όλα τα σοβαρά ανταγωνιστικά δίκτυα έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε staking. Ενδεικτικά στα Cardano είναι 71%, Solana 70%, BNB Chain 85%, AVAX 63%, Polkadot 50%, MATIC 37% και Cosmos 64%.

Με αφορμή την αναβάθμιση, πιθανόν να αρχίζει ένας νέος ενάρετος κύκλος. Με περισσότερα Ethereum στο staking, αυξάνεται το ποσοστό των νομισμάτων που «καίγονται». Άρα η συνολική ποσότητα των νομισμάτων θα μειώνεται! Το Ethereum υπό αυτές τις προϋποθέσεις καθίσταται αποπληθωριστικό.

Η αντιμετώπιση των αμερικανικών αρχών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μάλλον προέρχεται από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC). Ο επικεφαλής της, Gary Gensler, έχει ισχυριστεί ότι o μηχανισμός ανταμοιβής σε proof-of-stake είναι χαρακτηριστικό των χρεογράφων. Συνεπώς το Ethereum θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν οποιοδήποτε άλλο χρεόγραφο, επειδή η προσδοκία κερδών προκύπτει από τις προσπάθειες τρίτων. Κατά τη γνώμη του Gensler, μόνο το Bitcoin που λειτουργεί με proof-of-work πληροί τα χαρακτηριστικά του εμπορεύματος.

Γι' αυτό αν η αναβάθμιση της Σαγκάης αποτύχει, αν και πρόκειται για κάτι απίθανο δεδομένης της επιμέλειας και του ιστορικού των προγραμματιστών του Ethereum, η SEC θα έχει μια πολύ καλή δικαιολογία να επέμβει. Θα υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι κάτοχοι νομισμάτων, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ότι το δίκτυο απέτυχε να εκπληρώσει μια επενδυτική συμφωνία.

Ο Gensler, από τη μια πλευρά, παραγνωρίζει, προφανώς εσκεμμένα, τις ιδιαιτερότητες του Ethereum, όπως η μεγάλη αποκέντρωση. Από την άλλη, δεν μπορούμε και εμείς να παραγνωρίσουμε πως τα εμπορεύματα δεν χρειάζεται να περιμένουν μια ομάδα πληρωμένων προγραμματιστών για να τους ρυθμίζει τους κανόνες staking κατά το δοκούν. Μόνο στα χρεόγραφα ισχύει αυτό.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο άδολα ερμηνευτικό. Υποκρύπτει έναν πόλεμο εξουσίας που διεξάγεται ανάμεσα στη SEC και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC).

Ο πρόεδρος της CFTC, Rostin Behman, ισχυρίζεται ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum και τα stablecoins θα πρέπει να υπάγονται στο τμήμα του. Πως αυτοί έχουν τη δικαιοδοσία, επειδή διαθέτουν τα χαρακτηριστικά των εμπορευμάτων. Για αυτό και το Ethereum έχει ενταχθεί στο χρηματιστήριο παραγώγων υπό την αρμοδιότητα της CFTC. Επειδή εμπίπτει στην κατηγορία «εμπορεύματα». 

Ποιος άλλος απρόσμενα έχει λάβει θέση στο ζήτημα; Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, το οποίο κατέθεσε μήνυση πριν ένα μήνα κατά του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων KuCoin, κατηγορώντας το για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρεογράφων του 1921!

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελέα Letitia James, την οποία γνωρίσαμε από την υπόθεση εναντίον του Tether, όχι μόνο οι τίτλοι LUNA και UST είναι χρεόγραφα, αλλά και το Ethereum. Συνεπώς ψευδώς ισχυρίζεται το KuCoin ότι είναι ανταλλακτήριο νομισμάτων, από τη στιγμή που διαπραγματεύονται στην πλατφόρμα του χρεόγραφα.

Η τριών σελίδων αιτιολόγηση του χαρακτηρισμού του Ethereum ως χρεόγραφου, από τις 28 της μήνυσης, αναφέρει πως πίσω του βρίσκεται μια επιχείρηση που το εκμεταλλεύεται, το Ethereum Foundation. Η επιχείρηση αυτή διεξήγε την ICO (initial coin offering) του 2015 και διοικείται από ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, τους βασικούς προγραμματιστές του δικτύου. Αυτοί οι άνθρωποι κατέχουν σημαντικές ποσότητες νομισμάτων και κερδίζουν από την ανάπτυξη του δικτύου.

Μάλιστα για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της, συγκρίνει το Ethereum με το Bitcoin, για το οποίο ξεκαθαρίζει πως εμπίπτει στην κατηγορία των εμπορευμάτων. Τουλάχιστον συμφωνούν όλοι πως το Bitcoin είναι εμπόρευμα. Κάτι είναι και αυτό!

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v