Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί η τεχνολογική υπεροχή Bitcoin και Ethereum

Γιατί οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές στο Bitcoin χάνουν τη «μεγάλη εικόνα». Πώς κινείται το δημοφιλές κρυπτονόμισμα σε σχέση με τα μακροχρόνια κρατικά ομόλογα. Πώς το Ethereum προσφέρει «αντίδοτο» στον πληθωρισμό.

Πού οδηγεί η τεχνολογική υπεροχή Bitcoin και Ethereum

Η Loretta Mester, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ και μέλος του συμβουλίου της Fed, ισχυρίστηκε χθες ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον πληθωρισμό. Επομένως πρέπει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Κατά την άποψή της, η πολιτική σύσφιξης πρέπει να συνεχιστεί. Μετάφραση: Μάλλον τα στατιστικά δεδομένα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες (αύριο ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ) δεν θα είναι ευχάριστα.

Μπορεί τα μακροοικονομικά δεδομένα να μην είναι ενθαρρυντικά, όμως η ψηφιακή τεχνολογία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Δεν εξαρτάται η ανάπτυξή της από τη σπανιότητα των πρώτων υλών. Συνεπώς δεν την απασχολεί παρά μόνο έμμεσα η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ούτε μπορεί να την εμποδίσει η άνοδος των τιμών σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Δεν είναι ενεργοβόρα βιομηχανία.

Η τεχνολογική ανάπτυξη δεν πρόκειται να σταματήσει, επειδή ο πληθωρισμός είναι υψηλά ή επειδή προβλέπεται ύφεση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρει τον δρόμο της. Όπως στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας επιταχύνθηκε η ψηφιακή υιοθέτηση. Κάνει λάθος όποιος υποτιμάει την έμφυτη επιθυμία του ανθρώπου για πρόοδο και ανέλιξη.

Οι μόνοι που βολεύονται από τους απαρχαιωμένους κανονισμούς και τα συστήματα είναι οι παλαιοί μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους, για να αναστείλουν την καινοτομία. Ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την πρόοδο. Οι δομές μεταβάλλονται επειδή χάνουν τη λειτουργικότητά τους. Όχι αναγκαστικά επειδή είναι κακές είτε επειδή κατευθύνονται από κάποιο άτομο ή ομάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν ανταποκρίνονται πια στις ανάγκες ενός διαφορετικού κόσμου.

Η χρηματιστηριακή διόρθωση

Ο συνειδητοποιημένος Bitcoiner δεν παρακολουθεί μόνο τις τιμές. Εστιάζει στο όραμα, στην τεχνολογία, στην ανατροπή. Η κίνηση των τιμών είναι παροδική, η τεχνολογία μένει. Για την ακρίβεια, σε αυτόν ειδικά τον κλάδο όχι μόνο μένει αλλά και εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς. Ο Paul Tudor Jones, ο άνθρωπος που έγινε θρύλος στη Wall Street, όταν προέβλεψε το κραχ του 1987, ένας από τους διαχειριστές κεφαλαίων με τις καλύτερες αποδόσεις επί δεκαετίες, έχει δηλώσει πως αγοράζοντας χρυσό, ποντάρεις σε ένα δυστοπικό μέλλον, εναντίον της ανθρωπότητας. Αγοράζοντας Bitcoin, ποντάρεις στην ανθρώπινη δημιουργία, στην πρόοδο.

Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Financial Times, οι οποίοι μόνο φιλικοί στα κρυπτονομίσματα δεν είναι, όπως πολλοί της παραδοσιακής οικονομίας, δημοσίευσαν ένα διάγραμμα από το οποίο βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα μακροπρόθεσμα βρετανικά κρατικά ομόλογα έχουν χάσει το τελευταίο 12μηνο περισσότερο από το Bitcoin.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κρατικό ομόλογο λήξης το 2073 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει το 78,6% της αξίας του από τότε που εκδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Δηλαδή οι επενδυτές χάνουν περίπου 80% σε λιγότερο από ένα χρόνο. Περισσότερο, αν το έχουν αποκτήσει στην κορυφή της 1ης Δεκεμβρίου. 

Όσοι κοιτάνε μόνο την πτώση του Bitcoin για να το απαξιώσουν, έχουν χάσει τη μεγάλη εικόνα. Η καταστροφή στους χρηματιστηριακούς τίτλους αυτή την περίοδο είναι κολοσσιαίων διαστάσεων. Στο χρηματιστήριο του Hong Kong, ο δείκτης Hang Seng έκανε νέο χαμηλό, φτάνοντας τις τιμές που είχε στην κρίση του 2009. Αρκούσε το τελευταίο 12μηνο για να σβήσει άνοδο 13 ετών. Πλέον βρίσκεται εκεί όπου βρισκόταν στην κορυφή του 2000, όταν έσκασε η φούσκα των dot.com.

Το Ethereum γίνεται πιο σπάνιο

Εκτός από το Bitcoin, ποια είναι η τεχνολογική εφαρμογή ή καλύτερα υποδομή που υπόσχεται ένα αναβαθμισμένο Internet; Το Ethereum. Το δεύτερο σε δημοτικότητα και αξία κρυπτονόμισμα έχει αρχίσει να γίνεται αποπληθωριστικό. Η συνολική ποσότητα των νομισμάτων όχι μόνο παράγεται σε μικρότερο ρυθμό από τον χρυσό ή το Bitcoin, αλλά μειώνεται! Όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νέα αρχιτεκτονική του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ultrasound.money, εδώ και κάποιες ημέρες η «καύση» των νομισμάτων είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα των νέων Ethereum που δημιουργούνται. Ο μηχανισμός που ορίζει πόσα νομίσματα θα οδηγηθούν στην καύση δεν προβλέπει σταθερό νούμερο. Η ποσότητα αλλάζει και εξαρτάται από τη χρήση του δικτύου. Όσο πιο πολλά είναι τα τέλη συναλλαγών τόσο περισσότερα καίγονται ή για να γίνουμε πιο ακριβείς, αποσύρονται μόνιμα, εξαιτίας μιας άλλης σημαντικής αναβάθμισης, της EIP-1559.

Το παρακάτω διάγραμμα μετράει από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε το Merge. Κι όμως αυτό ακόμα δεν έχει φανεί στην τιμή του.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, το Ethereum εδώ και ένα μήνα σχεδόν, επιδεικνύει μια μάλλον νωχελική συμπεριφορά, κινούμενο σε ένα περιορισμένο εύρος μεταξύ των 1.250 και 1.400 δολαρίων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Γιώργος Κατημερτζής* στο κανάλι του Εuro2day.gr, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες traders με 22 χρόνια εμπειρίας στις κεφαλαιαγορές, ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η τεχνολογική εξέλιξη θα αρχίσει να αποτυπώνεται μόλις αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών.   

* ο Γιώργος Κατημερτζής θα διδάξει στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, στην επενδυτική ενότητα  (https://indifi.gr/)

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v