Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fidelity επενδύει τώρα στο Ethereum

Τι βλέπει ο επενδυτικός κολοσσός και δημιουργεί fund στο Ethereum ενώ φέρεται να είναι κοντά σε υπηρεσίες trading στα crypto. Τι κοινό έχουν χρυσός, ασήμι και Bitcoin. Θα ξεκινήσει από τους θεσμικούς η άνοδος στον κλάδο;

Η Fidelity επενδύει τώρα στο Ethereum

Οι άνθρωποι της Fidelity, ενός από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές με 40 εκατομμύρια πελάτες και 10 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, κατάθεσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) φάκελο στον οποίο περιγράφουν πως έχουν ήδη επενδύσει 5 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός fund όπου θα παρακολουθεί ένα δείκτη βασισμένο στο Ethereum, το Fidelity Ethereum Index Fund.

Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Η Fidelity, πρώτη από όλους τους μεγάλους, είχε τη διορατικότητα να πιστέψει την προοπτική των κρυπτονομισμάτων και να εισχωρήσει στα σοβαρά στον χώρο. Η ενέργεια αυτή ενισχύει τη φημολογία που θέλει το ίδρυμα να εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει υπηρεσίες trading κρυπτονομισμάτων στο ευρύ δίκτυο των πελατών της.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως αυτό που δημιουργεί η Fidelity, με τα ETFs που διαπραγματεύονται όπως οι μετοχές, είναι πως μπορούν να αγοραστούν μόνο αφού κλείσει το χρηματιστήριο και σε καθορισμένες τιμές. Επίσης έχουν αρκετά υψηλό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Για να αγοράσεις μερίδια από το Fidelity Ethereum Index Fund απαιτούνται τουλάχιστον 50.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει πως απευθύνεται κυρίως σε θεσμικούς και όχι σε ιδιώτες επενδυτές.

Τέτοιου είδους ειδήσεις ενθαρρύνουν ορισμένους, οι οποίοι έχουν την εντύπωση πως η άνοδος στην αγορά των crypro θα ξεκινήσει από τους θεσμικούς. Δεν είμαστε τόσο σίγουροι. Ο νούμερο ένα στόχος οποιουδήποτε οργανισμού, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είναι η επιβίωση και οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι επαγγελματίες διαχειριστές στοχεύουν στην επαγγελματική τους ανέλιξη και στο μπόνους. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν τις αγορές μόνο όταν είναι ασφαλές για αυτούς να το πράξουν. Πότε; Όταν οι τιμές έχουν ήδη πάρει την ανηφόρα. Γιατί; Επειδή ακόμα και αν η αγορά γυρίσει προς τα κάτω, τουλάχιστον θα μπορούν να επικαλεστούν σαν δικαιολογία ότι αγόρασαν όταν το έκαναν και όλοι οι άλλοι.

Οι επενδυτικές συνθήκες

Πότε θα πραγματοποιηθεί επιτέλους η αναστροφή του κλίματος της αγοράς; Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Η βασική μεταβλητή εικάζουμε πως παραμένει η μεταβολή στη ρευστότητα που διαχέεται ή αποτραβιέται από το σύστημα. Μια κύρια παράμετρος που την καθορίζει είναι φυσικά οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και τα εργαλεία που διαθέτουν, όπως τα επιτόκια.

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η Fed ανεβάζει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει συμβεί μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Είναι προφανές πως έχουν λόγους να ανησυχούν όσοι ισχυρίζονται πως το παρακάνει. Για την ακρίβεια, αυτή η εκτίμηση ακούγεται όλο και πιο έντονα από όλο και περισσότερους. Κάτι που μας επιτρέπει να υπολογίζουμε ότι ίσως χαλαρώσουν τον ρυθμό.

Ένα νέο ενδιαφέρον στοιχείο, που ίσως σημαίνει πολλά, είναι η άνοδος του ασημιού τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία αύξηση από τον Νοέμβρη του 2008. Ήταν τότε που ξεκίνησε το ράλι που έφτασε μέχρι και τον τετραπλασιασμό της τιμής του.

Παραδοσιακά, το ασήμι έπαιζε τον ρόλο του λαγού. Ως πιο ελαφρύ και με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ήταν αυτό που πήγαινε πρώτο και ακολουθούσε ο χρυσός, ο οποίος δείχνει επίσης τελευταία αξιοπρόσεκτη δυναμική. Με δεδομένο ότι όντως κάτι φαίνεται να αλλάζει και στη συμπεριφορά του Bitcoin, καθώς δείχνει μεγαλύτερες αντοχές από τον Nasdaq, μήπως έχει αρχίσει να προεξοφλείται το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να αρχίζουν να ανοίγουν την κάνουλα της ρευστότητας;

Το κρίσιμο σημείο, το σημείο καμπής, μάλλον θα είναι η αντίδραση των κυβερνήσεων. Είναι δύσκολο να ανεχθούν η κατάρρευση της οικονομίας να συμβεί στη δικιά τους βάρδια. Οι κυβερνώντες πιέζονται να δώσουν επιδόματα προκειμένου οι πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια.

Από πού θα βρουν χρηματοδότηση για την ενίσχυση των πολιτών; Είναι προφανές πως η λύση των κεντρικών τραπεζών είναι πολιτικά προτιμότερη από τη φορολογία. Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί με τα επιδόματα λόγω του lockdown.

Βέβαια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν κάτι χαρακτηρίζει τη περίοδο που διανύουμε, είναι πως ισχύει ο περίφημος νόμος του Μέρφι. Όλο και κάτι βρίσκεται για να χειροτερέψει την κατάσταση. Όπως παραδέχονται και από τη Fed, είναι εξαιρετικά στενό το μονοπάτι για να επιτύχουν ομαλή προσγείωση (soft landing). Να μειώσουν τον πληθωρισμό που παραμένει ο πρωταρχικός τους στόχος, χωρίς να προκαλέσουν σοβαρή ύφεση.

Τι κοινό έχουν χρυσός, ασήμι και Bitcoin; Θεωρούνται εμπορεύματα με περιορισμένη παραγωγή, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στην εξόρυξή τους, σε αντίθεση με τα κρατικά νομίσματα, για τα οποία αρκεί μια πολιτική απόφαση για να παραχθούν παραπάνω. Κι όταν αυξάνεται η ποσότητα των χρημάτων κατά το δοκούν, αναδεικνύεται το χαρακτηριστικό της σπανιότητάς τους.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v