Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος είναι το αφεντικό στις αγορές

Το σύνδρομο Volcker και πώς μπορεί να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε νέα λάθη. Πότε θα δοθεί σήμα αλλαγής τάσης. Η αποτυχημένη προσπάθεια «αποσύνδεσης» της τιμής του Bitcoin από την πορεία του Nasdaq.

Ποιος είναι το αφεντικό στις αγορές

Μπορεί να ανέβηκε το Bitcoin 8,5% την Δευτέρα, δείχνοντας σημάδια αυτονομίας από τις μετοχές, αλλά δεν άντεξε. Την επόμενη η μαγνητική έλξη του Nasdaq το τράβηξε προς τα κάτω. Τα παγκόσμια μακροοικονομικά γεγονότα αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντικά για να αφήσουν ανεπηρέαστο τον χώρο των crypto.

Τα παγκόσμια μακροοικονομικά γεγονότα αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντικά για να αφήσουν ανεπηρέαστο τον χώρο των crypto. Είναι σίγουρο πως δεν επιλέγουμε την εποχή που θα ζήσουμε. Αν θα είναι ευμάρειας ή συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Κι αυτή τη περίοδο διανύουμε τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Δεν θεωρείται ηθικό ζήτημα δικαίου ή αδίκου. Μερικά πράγματα απλώς συμβαίνουν.

Αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται ελάχιστα κάτω από τις 19.000 δολάρια όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Ο προβληματισμός για την πολιτική της Fed εντείνεται

Για κάποιους οικονομολόγους, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου Wharton της Πενσυλβάνια Jeremy Siegel, η Fed ακολουθεί εσφαλμένη πολιτική. Όταν πριν ένα χρόνο οι τιμές στα εμπορεύματα, στα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία ανέβαιναν σε ρυθμό ρεκόρ, δεν έβλεπαν τον λόγο να ανεβάσουν τα επιτόκια καθώς εκτιμούσαν πως δεν υπήρχε πρόβλημα πληθωριστικών πιέσεων. Όταν άρχισαν να υποχωρούν, τότε ανέλαβαν δράση. Για παράδειγμα, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται εκεί που ήταν τον Ιανουάριο, πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Αυτό δεν βγάζει νόημα. Είναι λάθος, ισχυρίζεται ο Siegel στο CNBC. Ένα λάθος που θα οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία

Η εξήγηση που δίνουν πολλοί όσον αφορά στα αίτια της συμπεριφοράς των μελών της Fed δεν είναι τόσο επιστημονική, όσο ψυχολογική. Είναι επηρεασμένοι από το σύνδρομο Volcker. Στην συνείδηση τους θεωρείται ήρωας. Εκείνος που τιθάσευσε τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το κίνητρο να τον μιμηθούν είναι πολύ ισχυρό, παρά το ότι η πολιτική του οδήγησε στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μόνο που τώρα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Όσο και αν επιθυμούν να μείνουν στην ιστορία ως νέοι «Volcker», τα συνολικά χρέη των ΗΠΑ βρίσκονται στο αστρονομικό 100% επί του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κανένα κράτος δεν είχε φτάσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο χρέους. Δεν θα αντέξει η παγκόσμια οικονομία υψηλά επιτόκια. Μια άλλη διαφορά είναι πως ο Πάουελ είναι δικηγόρος και πολιτικός. Όχι τραπεζίτης οικονομολόγος όπως ο Βόλκερ. Έχει και αυτό τη σημασία του.

Η υποκειμενική βίωση των όρων συμμετοχής στο σύστημα σαφώς διαφέρει μεταξύ των ατόμων. Οι ίδιες αντικειμενικές συνθήκες κατά κανόνα βιώνονται διαφορετικά. Η θέα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, το Jackson Hole ή την Wall Street δεν είναι πάντα η ίδια με αυτή των ανθρώπων στην «main street».

Η αγορά ομολόγων

Ο Neel Kashkari, «αγαπημένος» κεντρικός τραπεζίτης της στήλης και επικεφαλής του ιδρύματος της Μινεάπολης, επιμένει πως η Fed δεν πρόκειται να επαναλάβει το λάθος της μείωσης των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υφεσιακές πιέσεις. Διέψευσε δηλαδή τις προσδοκίες που εκφράσαμε μόλις χθες στο άρθρο μας.

Ωστόσο προς υπεράσπιση μας, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας λίγες ώρες αργότερα έκανε το αναμενόμενο. Ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει αγοράζοντας όσα ομόλογα μεγάλης διάρκειας χρειαστεί, στην προσπάθεια της να εξομαλύνει την αγορά ομολόγων. Σαν αποτέλεσμα οι αποδόσεις έπεσαν απότομα.

Το θέμα είναι πως οι κεντρικοί τραπεζίτες σκέφτονται και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο. Από την στιγμή που ξεκίνησε τις διορθωτικές κινήσεις η μία, αναγνωρίζοντας επιτέλους πως υπάρχει πρόβλημα, το επόμενο λογικό βήμα είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Η ΕΚΤ όπως έχουμε αναφέρει ξανά, βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση. Από την μια ο πληθωρισμός αρχίζει και ξεφεύγει, αναγκάζοντας την να ανεβάσει τα επιτόκια, ενώ από την άλλη κυβερνήσεις και παραγωγικές μονάδες αναζητούν στήριξη για να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας.

Ήδη Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός αγορών με τα επιτόκια στο 5%, καθώς είναι απίθανο να βρεθούν αρκετοί τόσο τολμηροί να αγοράσουν τα ομόλογα τους χαμηλότερα. Η μόνη τους σανίδα σωτηρίας είναι η ΕΚΤ. Για αυτό και αντί να υποχωρεί ο ισολογισμός της, αυξάνεται! Την εβδομάδα που μας πέρασε ανέβηκε κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 8.774 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 81% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, στην άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής των αγαθών, θα πρέπει να υπολογίζουμε πως θα προστεθεί ο νομισματικός πληθωρισμός. Όλα καλά, όλα ανθηρά!

Η ανησυχία για τις εξελίξεις αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων. Η ανοδική περίοδος που διήρκησε πάνω από 4 δεκαετίες έχει λάβει τέλος. Η συνολική αξία των παγκόσμιων ομολόγων έχει υποχωρήσει άλλα 1,2 τρισ. δολάρια την εβδομάδα που μας πέρασε, ανεβάζοντας τις απώλειες από την κορυφή, πριν από περίπου ένα χρόνο, στα 12,2 τρισ. δολάρια.

Άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το εκατονταετές ομόλογο που έχει εκδώσει η Αυστρία. Η αξία του έχει συρρικνωθεί στο μισό από την αρχή της χρονιάς και στο ένα τρίτο από την κορυφή του 2020.

Τελικές σκέψεις

Πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη; Δεν μπορούμε να ξέρουμε την χρονική στιγμή, αλλά γνωρίζουμε πως θα έχει ως αφετηρία την ημέρα που οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να διοχετεύουν σε συστηματική βάση ρευστότητα. Όχι αναγκαστικά μειώνοντας τα επιτόκια. Και αυτό είναι η μεγάλη ιδιαιτερότητα της εποχής, που τρομάζει αρκετούς αναλυτές. Να έχουμε ταυτόχρονα και υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια.

Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να κρατάνε την μπαγκέτα, αλλά δεν ορίζουν τη σύνθεση της ορχήστρας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v