Η Βρετανία κλείνει τώρα το μάτι στην αγορά των crypto

Που αποβλέπει η θεματική αλλαγή στρατηγικής της χώρας απέναντι στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Το νέο νομικό πλαίσιο και η στόχευση. Η χτυπητή διαφορά αντίληψης μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας.

Η Βρετανία κλείνει τώρα το μάτι στην αγορά των crypto

Την ίδια ώρα που το ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει κανόνες υπέρ του περιορισμού των κρυπτονομισμάτων, η Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιεί μια θεαματική στροφή. Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Rishi Sunak, φιλοδοξούν να γίνουν παγκόσμιος κόμβος στην τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων.

Ο Sunak παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των cryptoassets και της υποκείμενης τεχνολογίας blockchain, προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν τις πληρωμές τους πιο αποτελεσματικά.

Προς αυτό το σκοπό, ανάθεσε στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο (την κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κοπή νομισμάτων) να εκδώσει ένα NFT μέχρι το καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Τζον Γκλεν. Το NFT αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας και θα χρησιμεύσει ως «έμβλημα της μελλοντικής προσέγγισης που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει».

Τα NFTs είναι ένας μηχανισμός ψηφιοποίησης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που ταυτοποιεί κάποιο αντικείμενο ή τίτλο ιδιοκτησίας. Πώς μπορεί ένα ψηφιακό αρχείο, που δεν αντιπροσωπεύει ένα φυσικό αντικείμενο και το οποίο μπορεί να αντιγραφεί, να αξιολογείται ως πολύτιμο; Αξίζει για τον ίδιο λόγο που έχει αξία οτιδήποτε άλλο: είναι σπάνιο και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν. Συνεπώς το πρώτο επίσημα εκδιδόμενο NFT από την βρετανική πολιτεία δεν μπορεί παρά να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών συλλεκτών.

Το πλάνο

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το NFT δεν είναι τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακό τρικ. Ωστόσο η απόφαση να προχωρήσουν σε ευνοϊκή αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων, επιχειρώντας να προσελκύσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Η Βρετανία συνεχίζει την παράδοση που έχει ως χρηματοοικονομικό κέντρο, παρέχοντας ένα νομοθετικό περιβάλλον όπου κάθε επιχείρηση θα έχει κάθε δυνατότητα να καινοτομεί και να αναπτύσσεται.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα είναι να θέσει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία υπό ένα νέο πιο φιλικό κανονιστικό πλαίσιο. Στα σχέδια τους βρίσκονται:

  • Η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας έτσι ώστε τα stablecoins να μπορούν να γίνονται αποδεκτά για ηλεκτρονικές πληρωμές.
  • Η ρύθμιση του trading κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin.
  • Η διερεύνηση από τη Νομική Επιτροπή (Law Commission) του νομικού καθεστώτος των κοινοτήτων που βασίζονται σε blockchain εφαρμογές γνωστές ως αποκεντρωμένες αυτόνομες οργανώσεις (DAOs).
  • Η εξέταση της φορολογική μεταχείρισης των εφαρμογών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και του staking, το οποίο δίνει στους κάτοχους tokens τη δυνατότητα να κερδίζουν τόκους για τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν.
  • Η αξιοποίηση των εφαρμογών της τεχνολογίας blockchain στην έκδοση χρεογράφων, όπως κρατικών ομολόγων.

Το παρελθόν

Γιατί τώρα; Η απόφαση για διερεύνηση του ζητήματος από τις χρηματοπιστωτικές αρχές (FCA – Financial Conduct Authority) είχε παρθεί πριν καιρό. Στις 31 Μαρτίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχε τεθεί για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, καθώς αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να χαθεί ανθρώπινο ταλέντο και επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, όπως είχε προειδοποιήσει ο Philip Hammond, πρώην υπουργός οικονομικών (Chancellor of the Exchequer).

Το παρελθόν όμως δεν ήταν ενθαρρυντικό. Η FCA η εποπτική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ξέπλυμα χρήματος από εταιρίες κρυπτονομισμάτων, ήταν υπέρ το δέον αυστηρή. Το ίδιο και η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας. Μέχρι τις αρχές του 2021 είχαν προεγγραφεί 106 εταιρίες, στις οποίες δόθηκε προσωρινή άδεια λειτουργίας. Από αυτές, 58 είτε απορρίφθηκαν είτε απόσυραν το ενδιαφέρον τους, 33 έλαβαν έγκριση και μέχρι τις 15 Μάρτη άλλες 21 ήταν υπό αξιολόγηση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Βασικό εμπόδιο για την μόνιμη άδεια ήταν η ασάφεια των κανόνων, η οποία είχε οδηγήσει αρκετές εταιρίες εκτός χώρας. Για παράδειγμα τον περασμένο Ιούνιο η FCA είχε εκδώσει προειδοποίηση για την Binance Βρετανίας, ότι δεν της έχει χορηγηθεί άδεια.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, η μεταστροφή που πραγματοποιήθηκε είναι σίγουρα θεαματική. Ο χρηματοοικονομικός τομέας σύμφωνα με τον Philip Hammond συνεισφέρει το 8,2% στην συνολική οικονομία. Όσο ισχυρές και να είναι οι κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων, τελικά μέτρησε πάνω από όλα ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν ήθελε να χάσει την κυρίαρχη θέση που έχει το Λονδίνο στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Αναγνώρισε τη δυναμική της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων και την ιδιότητα τους ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο John Glen, βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες στον χώρο των crypto και επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο κάθε ευκαιρία. Δεν πρόκειται να μειώσουμε τα πρότυπά μας, αλλά θα διατηρήσουμε την τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγισή μας. Η ύπαρξη ισχυρής και αποτελεσματικής ρύθμισης δεν θα εμποδίσει την καινοτομία, αλλά θα την ενισχύσει, δίνοντας στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να σκεφτούν και να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

Και το μέλλον

Αρκετές εταιρίες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στα θετικά νέα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την Circle, της οποίας ο COE Jeremy Allaire, δήλωσε πρόκειται για πολύ ελπιδοφόρες εξελίξεις και ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη stablecoins. Η Circle, η οποία έχει εκδώσει το δημοφιλές USDC, ήταν η πρώτη εταιρία που είχε δημιουργήσει το πρώτο stablecoin με κλειδωμένη ισοτιμία με την στερλίνα από το 2016.

Περισσότερα όσο αφορά τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση της κοινότητας των crypto θα έχουμε στην διήμερη εκδήλωση που διοργανώνει η FCA στις 10 και 11 Μαίου για τα κρυπτονομίσματα. Θα προσκαλέσει ειδικούς του χώρου, ακαδημαικούς, χρηματοοικονομικά ιδρύματα, καθώς και άλλους που σχετίζονται με την τεχνολογία, προκειμένου να καταθέσουν τις ιδέες τους για το σχεδιασμό ενός νομοθετικού περιβάλλοντος που θα ευνοεί την καινοτομία, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τον επενδυτή.

Η κατάσταση στην ΕΕ

Η στροφή των Βρετανών υπέρ των crypro, κάνει πιο εμφατική την διαφορά της νοοτροπίας που επικρατεί στην ΕΕ. Συνεπώς δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε πιο δυνατά stablecoins που να είναι συνδεμένα με την στερλίνα, παρά με το ευρώ. Κυρίως όμως, ανθρώπινο ταλέντο και επιχειρήσεις ίσως αποχωρήσουν μαζικά από την ΕΕ για να εγκατασταθούν στην Μεγάλη Βρετανία. Πραγματικά προκαλεί αμηχανία το γεγονός πως στην ΕΕ κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κάνουν δώρο στους Βρετανούς μια τεχνολογία αιχμής.

Όχι όμως όλοι στην ΕΕ. Κάποιοι έχουν αντιληφθεί την ευκαιρία και επιχειρούν να ευνοηθούν. Πολύ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αυτοί που διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους είναι οι Έλληνες, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η πιο φιλική χώρα της ΕΕ για τα crypto είναι η Πορτογαλία, η οποία ήδη από το 2018 έχει προβλέψει μηδενικό φόρο από υπεραξία πώλησης κρυπτονομισμάτων. Από εκεί μπορεί να μην έχει έσοδα, αλλά έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετές από τις επιχειρήσεις του χώρου. Ίδιο σχεδόν μέγεθος, ίδιος πληθυσμός, διαφορετική νοοτροπία.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την πορτογαλική κεντρική τράπεζα (Banco de Portugal), εξέδωσε άδεια στην τράπεζα Bison Bank για να δραστηριοποιηθεί ως πάροχος υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (VASP), τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς. Η Bison θα δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα, το Bison Digital Assets, το οποίο θα λειτουργεί ως ανταλλακτήριο. Πρόκειται για την πρώτη οντότητα στην Πορτογαλία που ανήκει σε τραπεζικό ίδρυμα, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής κρυπτονομισμάτων.

Σσσσστττ. Ησυχία μην ξυπνήσουμε τους δικούς μας…

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v