Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυπτονόμισμα Waves: Η άνοδος, η πτώση και οι καταγγελίες

Τι είναι το Waves και πώς δημιουργεί αποκεντρωμένες εφαρμογές και tokens. Το απίστευτο ράλι σε λίγα 24ωρα, η βουτιά και οι αλληλοκατηγορίες. Νέες διαμάχες στο οικοσύστημα των stablecoins.

Κρυπτονόμισμα Waves: Η άνοδος, η πτώση και οι καταγγελίες

Έχουμε δει πολλές απότομες διακυμάνσεις στα κρυπτονομίσματα, αλλά σαν την κίνηση των τελευταίων ημερών στο Waves σπάνια βλέπουμε. Τιμώντας… το όνομά του (wave σημαίνει κύμα) σηκώθηκε με δύναμη από τα 32 δολάρια που είχε στις 28 Μαρτίου, στα 64 δολάρια μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα. Σχεδόν διπλασίασε την τιμή σε μόλις 3 ημέρες.

Ωστόσο από τις ενθουσιώδεις «τσιρίδες» της ανόδου, περάσαμε πολύ σύντομα στις έντρομες κραυγές της πτώσης. Άρχισε να υποχωρεί απότομα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει φτάσει ακόμα χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν, κοντά στα 28 δολάρια, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα.

Συγκινήσεις όμως βίωσαν και αυτοί που δεν θα έπρεπε. Όσοι είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους στο stablecoin Neutrino (USDN). Αυτοί, παρόλο που είχαν παραμείνει στην ασφάλεια του λιμανιού, ένιωσαν τη γη να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους. Η κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο… ξεκλείδωσε. Πλέον το αγοράζεις 0,88 δολάρια, ενώ προχθές κάποια στιγμή έφτασε το 0,76.

Όλα αυτά τα συναρπαστικά δεν είναι ασυνήθιστα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο τα συναντάμε στα μικρά νομίσματα, εκείνα που έχουν περιορισμένη ρευστότητα. Όχι σε εκείνα που αξίζουν δισεκατομμύρια και βρίσκονται στα πρώτα 30 από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Τι είναι το Waves

Το Waves είναι ένα blockchain στη φιλοσοφία του Terra, το οποίο μάλλον προσέλκυσε την προσοχή λόγω της καταγωγής του ιδρυτή, του Sasha Ivanov. Ο Ivanov είναι ταυτόχρονα ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής, όπως δηλωνε. Βοήθησε η επιτυχία του Terra, καθώς οι επενδυτές αναζητούν… το επόμενο Luna, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε η εικασία ότι αρκετοί Ρώσοι θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ένα blockchain με ρωσική ρίζα. Δεν είναι απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς από την ημέρα της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος. Τότε είχε μόλις 8 δολάρια το ένα.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, δεν διαθέτει προσωπικό που να έχει έδρα ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία. Ίσως βέβαια να το ισχυρίζεται για να μη φοβίσει τους επενδυτές. Δύσκολη εποχή για να είσαι είτε Ρώσος είτε Ουκρανός. Αν και ο Sasha Ivanov πλέον ισχυρίζεται πως είναι μόνο Ουκρανός, από την πόλη Zaporozhye.

Ανεξάρτητα από την εθνικότητα των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό το project, το Waves είναι ένα blockchain που βασίζεται στα έξυπνα συμβόλαια για να δημιουργήσει όποιος θέλει αποκεντρωμένες εφαρμογές και tokens. Η πιο δημοφιλής εφαρμογή είναι το stablecoin Neutrino, το οποίο είναι στη λογική UST του Terra: αλγοριθμικό. Δεν διαθέτει κάλυψη σε πραγματικά δολάρια, αλλά βασίζεται σε ένα συνδυασμό έξυπνων εξισώσεων και στο Waves.

Οι χρήστες που κάνουν staking σε USDN, το δεσμεύουν δηλαδή για κάποιο διάστημα, αμείβονται σε Waves. Το επιτόκιο, δηλαδή το ποσοστό απόδοσης, εξαρτάται από την τιμή του Waves.

Γιατί κάποιος να θέλει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Waves, πέρα από την προοπτική ανόδου του νομίσματος; Για δύο κυρίως λόγους.

  1. Ο ένας είναι πως προσφέρει πολύ χαμηλά τέλη συναλλαγής. Κοστίζει μόλις 0,005 Waves για τις περισσότερες συναλλαγές.
  2. Ο δεύτερος είναι πως αποκτώντας Waves και τα stablecoins του, όσοι κάνουν staking (τα δεσμεύουν για κάποιο διάστημα) λαμβάνουν αξιόλογη αμοιβή, η οποία αυξάνεται όσο ανεβαίνει η αξία των Waves. Χρησιμοποιώντας τη μόχλευση που σου επιτρέπουν, ο καταθέτης μπορεί να κερδίσει ετήσια απόδοση της τάξης του 9,5% σε stablecoin δολαρίου.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Όταν το Waves βρέθηκε στην κορυφή των 60 δολάρια, ο χρήστης του Twitter, αναλυτής κρυπτονομισμάτων με το ψευδώνυμο 0xHamZ, κατά δήλωσή του πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο Ponzi που υπάρχει στα crypto».

Αιτιολόγησε την άποψή του παραθέτοντας δεδομένα που φανέρωναν ότι το οικοσύστημα των stablecoins που έχει δημιουργηθεί, θα μπορούσε να κρατήσει κλειδωμένες τις ισοτιμίες, μόνο όσο διαρκεί η άνοδος του Waves. Υποστήριξε πως παρασκηνιακά οι υπεύθυνοι προσπαθούσαν να στηρίξουν το οικοσύστημα δανειζόμενοι άλλα stablecoins, για να αγοράζουν τα δικά τους.

Ο Ivanov ισχυρίζεται τα αντίθετα. Θεωρεί πως όντως κάποιοι εργάζονται παρασκηνιακά, αλλά για να ωθήσουν την τιμή του Waves προς τα κάτω. Κατηγορεί τον 0xHamZ ότι ηγείται μιας ομάδας που διεξάγει συντονισμένες προσπάθειες δυσφήμισης της πλατφόρμας. Από πίσω του βρίσκεται η Alameda Research, μια εταιρεία ερευνών που ιδρύθηκε από τον CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, που χειραγωγεί την τιμή με σκοπό την κερδοσκοπία.

Ως αποδεικτικό στοιχείο παρουσιάζει ένα δημοσίευμα του Bloomberg στις 11 Μαρτίου, όπου αναφέρεται πως υπήρξε απότομη αύξηση της προσφοράς νομισμάτων Waves από το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Από ό,τι ισχυρίζεται ο Ivanov, η χειραγώγηση γίνεται ως εξής: δανείζονται μεγάλες ποσότητες Waves μέσω του πρωτοκόλλου δανεισμού Vires Finance και στη συνέχεια τα πουλάνε διαδίδοντας αρνητικές φήμες «FUD» (φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία), ωθώντας έτσι την τιμή προς τα κάτω.

Η απληστία είναι κακή (ή μήπως καλή;)

Γιατί να το κάνουν αυτό; Επειδή αν η τιμή υποχωρήσει, θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα Waves σε χαμηλότερη τιμή. Συνεπώς το δάνειό τους θα κοστίζει πολύ λιγότερο. Άρα θα το εξοφλήσουν σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την οποία δανείστηκαν. Ο Bankman-Fried όπως είναι φυσικό αρνήθηκε τις κατηγορίες, θεωρώντας τες «θεωρίες συνωμοσίας».

Το σίριαλ έχει και συνέχεια. Ο Ivanov, ο οποίος είναι και επικεφαλής προγραμματισμού, κατέθεσε μια πρόταση διακυβέρνησης, με την οποία θα αποτρέψει τη χειραγώγηση των τιμών, όπως ισχυρίζεται. Αν περάσει η πρότασή του, θα καθίσταται δύσκολο το σορτάρισμα (ποντάρισμα στην πτώση) των Waves.

Από ό,τι υποστηρίζει, με αυτό τον τρόπο θα προστατέψει το οικοσύστημα από την απληστία. Η απληστία είναι κακή, αναφέρει, παραπέμποντας στη διάσημη ατάκα της ταινίας «Wall Street» του 1987.

Ήταν η σκηνή που ο Gordon Gekko, ένας άπληστος και αδίστακτος διαχειριστής κεφαλαίων που υποδυόταν ο Michael Douglas, είχε πει «η απληστία, λόγω έλλειψης καλύτερης λέξης, είναι καλή», θεωρώντας την κίνητρο για επιτυχία.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v