Τι είναι το κρυπτονόμισμα Luna, οι προοπτικές του

Τι δείχνει η πορεία του Terra Luna και πώς λειτουργεί το νέο blockchain, με την τεχνολογία των έξυπνων συμβολαίων, στις διακυμάνσεις των τιμών. Η αναρρίχηση των αποκεντρωμένων stablecoins όπως το UST και η άνοδος του κλάδου των DeFi.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα Luna, οι προοπτικές του

Στην πρώτη δεκάδα από πλευράς κεφαλαιοποίησης έχει αναρριχηθεί τους τελευταίους μήνες το Terra. Ένα νέο σχετικά blockchain που αναπτύχθηκε το 2018 από την νοτιοκορεάτικη Terraform Labs και εισήλθε στην αγορά το 2019, έχοντας ως νόμισμα το Luna.

Σήμερα το Luna έχει 50 δολάρια (43,5 ευρώ) και η κεφαλαιοποίησή του βρίσκεται στα 20 δισεκατομμύρια.

Μόλις στις 27 Δεκεμβρίου η τιμή του ενός Luna είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό στα $103,34. Άραγε ότι βρίσκεται στη μισή τιμή αποτελεί αγοραστική ευκαιρία ή συμβαίνει κάτι το ανησυχητικό; Πάμε να το εξετάσουμε, αρχίζοντας με το τι είναι το Terra.

Η λειτουργία του Terra

Το Terra διαθέτει μια ομπρέλα από δώδεκα stablecoins, δηλαδή κρυπτονομίσματα που διατηρούν σταθερή ισοτιμία με το δολάριο (UST), το ευρώ (EUT) και το γουόν Κορέας (KRT) και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που εκδίδει αποκεντρωμένα stablecoins, το οποίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας των έξυπνων συμβολαίων έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό που προσαρμόζεται αυτόματα στις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς.

Πώς τα καταφέρνει; Είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο, ώστε η τιμή τους σταθεροποιείται αυτόματα με έναν ευέλικτο μηχανισμό νομισματικής προσφοράς, διασφαλίζοντας ότι οι τιμές τους θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τα υποκείμενα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ας εξετάσουμε το Luna και το UST, το stablecoin που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο. Αν το UST εμφανίσει αυξημένη ζήτηση, τότε θα ανέβει και η τιμή του, για παράδειγμα 3%. Ωστόσο δεν το θέλουν αυτό, επειδή πρέπει να είναι σε αναλογία ένα UST με ένα αμερικάνικο USD. Τι κάνουν λοιπόν; Αυξάνουν τη διαθέσιμη ποσότητα των tokens, έτσι ώστε να ισορροπήσει η τιμή.

Αν αντίθετα η τιμή των Luna ανέβει, οι κάτοχοί τους έχουν κάθε κίνητρο να μετατρέπουν τα token τους σε UST, πουλώντας τα στην υψηλότερη τιμή που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Πουλάνε κάτι που προσωρινά έχει τιμή 1,03 δολάριο, ενώ η αξία του είναι 1 δολάριο. Έτσι μειώνεται και πάλι η διαθέσιμη ποσότητα και ταυτόχρονα οι κάτοχοίτου βγάζουν κέρδος από τη διαφορά. Στο παράδειγμά μας, το 3%. Το ποσοστό ακούγεται ίσως μικρό, αλλά αν σκεφτούμε πως πρόκειται για κέρδος που είναι προϊόν arbitrage, αντιλαμβανόμαστε πως αξίζει τον κόπο.

Πώς ανεβαίνει όμως έτσι η αξία του Luna; Επειδή τα χρήματα που μεταφέρονται στο οικοσύστημα το βοηθάνε να αναπτυχθεί. Όσο πιο πολλοί αγοράζουν UST, η ζήτηση για Luna -το οποίο λειτουργεί ως collateral- θα αυξάνεται και το αντίστροφο.

Το κίνητρο για να αγοράζεις Luna προκύπτει από μια σειρά λόγων. Ο πρώτος είναι ότι πιστεύεις πως το Terra θα αναπτυχθεί. Άλλος ένας λόγος είναι να επιθυμείς να συμμετάσχεις στις αποφάσεις που αφορούν το δίκτυο.

Δικαίωμα να καταθέσει μια πρόταση έχει οποιοδήποτε διαθέτει 50 Luna. Για να περάσει, απαιτείται να ψηφίσει το 40% των δεσμευμένων νομισμάτων και να πάρει το 50%+1 των ψήφων.

Ο επόμενος λόγος είναι ότι το χρειάζεσαι για να κάνεις συναλλαγές μέσα στο οικοσύστημα, καθώς αυτό είναι το νόμισμα που απαιτείται για οποιαδήποτε ενέργεια. Συνεπώς η ζήτηση για το Luna εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα υπάρχει για τη χρήση του.

Η αυξανόμενη ζήτηση για έξυπνες συμβάσεις, η ενσωμάτωση με διάφορες πλατφόρμες blockchain και stablecoins, καθώς και η άνοδος του κλάδου των DeFi αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετη ζήτηση για το Luna όσο περνάει ο καιρός, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι φίλοι του. Ενδεικτικό είναι πως στις αρχές του 2021 είχε μόλις δύο αποκεντρωμένες εφαρμογές και τώρα, με την βοήθεια των προγραμματιστών του, διαθέτει τριψήφιο αριθμό για NFTs και DeFi.

Πώς αναπτύχθηκε τόσο απότομα; Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι.

  1. Ο ένας είναι πως η Terraform Labs κατάφερε το καλοκαίρι που μας πέρασε να αντλήσει 150 εκατ. δολάρια από επενδυτές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προσπάθειά της. Πράγματι, το 2021 ήταν από όλα τα οικοσυστήματα των crypto εκείνο που πρόσθεσε τους περισσότερους προγραμματιστές στο δυναμικό της.
  2. Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον Do Kwon, νεαρό συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Terraform Labs, είναι ότι η κοινότητα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το αποκεντρωμένο χρήμα που μπόρεσε να επιτύχει το Terra με την ιδέα των αλγοριθμικών stablecoins. Ο κορεατικής καταγωγής Do μεγάλωσε στον Καναδά, σπούδασε στο Stanford και διετέλεσε μηχανικός λογισμικού σε Microsoft και Apple.

Σε αντίθεση με τα άλλα stablecoins, αυτά που εκδίδονται από το Terra δεν έχουν κάλυψη σε δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα όπως το Tether ή το USDC, αλλά σε Luna και σε έξυπνους αλγόριθμους που επιτυγχάνουν τη σταθερότητα στην ισοτιμία. Ακούγεται επικίνδυνο, αλλά έχει ένα πλεονέκτημα: δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή από πίσω, όπως τα υπόλοιπα. Όσα εκδίδονται από κάποια εταιρεία, αυτή έχει τη δύναμη που έχουν οι παραδοσιακές τράπεζες πάνω στα κεφάλαιά μας, όπως να τα παγώσει, να τα κατασχέσει ή ακόμα και να χαθούν από πτώχευση. Αυτά τα ρίσκα αποφεύγονται σε αποκεντρωμένα σχήματα.

Είναι αξιόπιστοι οι αλγόριθμοι και γενικότερα αυτός ο μηχανισμός; Μέχρι τώρα ναι, παρόλο που όσοι επιχείρησαν παρόμοια εγχειρήματα μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει, όπως το Titan. Πού απέτυχαν; Στο ότι δεν είχαν κάποιο κίνητρο να κατέχουν το token. Το αποκτούσαν με σκοπό να το πουλήσουν σε μια υψηλότερη τιμή.

Αν είσαι holder σε UST, μπορείς να τα καταθέσεις στο Terra Station ή στο Anchor και να λαμβάνεις επιπλέον νομίσματα ως επιβράβευση.

Μια εναλλακτική έκδοση του POS

Το Terra βασίζεται σε έναν μηχανισμό απόδειξης συμμετοχής, μια παραλλαγή του Proof-of-stake ή POS. Χρησιμοποιεί το DPoS (Delegated Proof-of-Stake), δηλαδή μόνο επιλεγμένοι επικυρωτές εγκρίνουν συναλλαγές και προσθέτουν block στο blockchain. Για να γίνει κάποιος επικυρωτής υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τον αριθμό των νομισμάτων που πρέπει να κρατούνται δεσμευμένα τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες.

Δεν υπάρχει μίνιμουμ στα νομίσματα, ωστόσο υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επικυρωτών, είναι 130. Όποιος θέλει να γίνει επικυρωτής, θα πρέπει να διαθέτει τόσα νομίσματα που να τον κατατάσσουν στους μεγαλύτερους 130 holders. Προκειμένου να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό επιτρέπεται η συνεργασία με άλλους. Το δεσμευμένο ποσό χρησιμεύει ως εγγύηση. Αν κάποιος επικυρωτής ενεργήσει κακοπροαίρετα, χάνει τα χρήματά του.

Μετά την αναβάθμιση με το όνομα Columbus 5, το Terra απέκτησε νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά:

  1. Ένα ποσοστό των Luna θα «καίγεται» κάθε φορά που δημιουργείται ένα stablecoin. Αυτό σημαίνει πως υπό προϋποθέσεις, μπορεί η συνολική προσφορά των Luna να μειώνεται!
  2. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι αμοιβές των επικυρωτών, καθώς θα κατευθυνθεί προς τα εκεί ένα μέρος των τελών. Αυτό θα αυξήσει το κίνητρο για κάποιον ώστε να γίνει επικυρωτής, άρα να αποκτήσει και να δεσμεύσει περισσότερα Luna.
  3. Παρέχει επιπλέον υποστήριξη στο blockchain που είναι φτιαγμένο από το Cosmos, του οποίου το πρωτόκολλο είναι σχεδιασμένο για να αλληλεπιδρά με άλλα blockchains.
  4. Αύξησε το μέγεθος των block, έτσι ώστε να χωράει περισσότερες συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν να πολλαπλασιάσουν την ταχύτητα, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό.

Η αναρρίχηση του UST

Η βασική μεταβλητή για την αύξηση της τιμής είναι η ζήτηση για τα stablecoins, όπως το UST. Αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία του, δηλαδή να καταφέρνει να διατηρεί την ισοτιμία σταθερή ένα προς ένα κατά τη διάρκεια κρίσεων. Από τη στιγμή που διασφαλιστεί αυτό, η άνοδος της ζήτησης θα προέλθει από την αύξηση της χρήσης του στις συναλλαγές.

Μια μεγάλη πρόκληση είναι αν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τη Visa. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, η πιθανότητα να σταθεί επάξια μπροστά της δεν είναι μικρή, από ό,τι έχει αποδείξει η μέχρι τώρα παρουσία του σε ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, όπου ήδη διαθέτει 2 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Το μέγιστο ποσοστό των fee είναι 1%, αν και στην πράξη αποδεικνύεται πολύ μικρότερο. Άρα λοιπόν διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι καρτών όπως η Visa που χρεώνουν τον έμπορο 2-3%. Αν ο έμπορος είναι πρόθυμος να δεχτεί κρυπτονομίσματα για την εξόφλησή του, γιατί να μην προτιμήσει Bitcoin ή Ethereum; Για να αποφύγει τις διακυμάνσεις των τιμών που ενδεχομένως μπορούν να τους ζημιώσει. Δεχόμενος πληρωμή στο δίκτυο του Terra, λαμβάνει ένα νόμισμα με κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο, το ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο επιθυμεί.

Ναι, αλλά η Visa γνωρίζουμε πως έχει το πλεονέκτημα της ταχύτητας των συναλλαγών. Επεξεργάζεται κατά μέσο όρο 1.700 TPS (Transactions Per Second - Συναλλαγές Ανά Δευτερόλεπτο), με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τις 24.000 TPS. Κι όμως το Terra δεν πάει πίσω. Έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί 5.000 TPS. Το Ethereum χειρίζεται αυτήν τη στιγμή περίπου 12 TPS.

Εδώ να προσθέσουμε και ένα άλλο στοιχείο. Ο Do Kwon έχει υπαινιχτεί πως κάποια συμφωνία επίκειται με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερα καθώς δεσμεύεται νομικά.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά τα αποκεντρωμένα DeFi πρωτόκολλα. Κατά πόσο θα προτιμήσουν το UST σε σχέση με άλλα καθιερωμένα stablecoins.

Ένα τρίτο ζήτημα αφορά στη νομοθεσία που αναμένεται να θεσπιστεί και να ρυθμίζει τη λειτουργία των stablecoins. Είναι πιθανό να αφορά στα κεντρικοποιημένα token όπως τα Tether και USDC, αλλά μήπως θα υποχρεώνει να υπάρχει οπωσδήποτε κάλυψη σε δολάρια, κάτι που δεν έχει το Terra;

Το UST είναι το stablecoin με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Αν τελικά καταφέρει να γίνει το μεγαλύτερο stablecoin, η τιμή του Luna υπολογίζεται να πολλαπλασιαστεί. Με ποιο τρόπο; Καθιστώντας το ευκολότερο στη χρήση και πιο ελκυστικό στην κατοχή. Αν είναι πιο ασφαλές σε σχέση με τα υπόλοιπα και σου δίνει μεγαλύτερο τόκο (όπως δίνει το Anchor), γιατί να χρησιμοποιείς οποιοδήποτε άλλο;

Σημαντικό ρόλο στην ευρεία υιοθέτησή του σχεδιάζει να παίξει η εφαρμογή Transak, με την οποία αγοράζεις και να πουλάς UST άμεσα από την κάρτα ή το e-banking σου. Κι όλα αυτά με μικρό κόστος. Το Transak είναι διαθέσιμο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v