Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς εξηγείται η έντονη μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα

Πού απέτυχε το Bitcoin κατά την πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς αγορές και γιατί εμφανίζει τόσο μεγάλη αστάθεια στην τιμή του. Τι μήνυμα στέλνουν οι προηγούμενες «βουτιές» του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Πώς εξηγείται η έντονη μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα

Η τωρινή υποχώρηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει αφήσει μια πικρή γεύση. Όχι τόσο από το ποσοστό της διόρθωσης που αναμφίβολα είναι σημαντικό. Ούτε διότι μέσα σε 8 μήνες επαναλήφθηκε παρόμοιας έντασης πτώση.

Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι παρά τις προσδοκίες των ανθρώπων του χώρου αλλά και διακεκριμένων διαχειριστών κεφαλαίων, το Bitcoin δεν κατάφερε να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξία ικανή να διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα του τελευταίου διμήνου, η τιμή του Bitcoin παρακολουθεί ευλαβικά την πορεία του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq, ο οποίος πραγματοποίησε το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008.

Το Bitcoin απέτυχε και ως όχημα διαφύλαξης της αξίας σε στιγμές κρίσης. Όσο δεν διαθέτει το χαρακτηριστικό της σταθερότητας στην ισοτιμία του, όπως τα κατάφερε αυτή τη χρονική περίοδο ο χρυσός, δεν μπορεί να θεωρείται ως τέτοιο. Αναμφίβολα έχει τις προϋποθέσεις για να το επιτύχει, όμως η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν έχει ακόμα το ειδικό βάρος του χρυσού, ούτε την κεφαλαιοποίησή του. Όταν φτάσει και το Bitcoin τα 11 τρισεκατομμύρια, τότε οι διακυμάνσεις θα είναι σίγουρα πολύ πιο ήπιες.

Το ζήτημα της μεταβλητότητας

Η αστάθεια της τιμής αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η κεφαλαιοποίησή τους έχει αυξηθεί από το μηδέν στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία. Καμία άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν έχει επιτύχει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Ωστόσο τόσο υψηλές αποδόσεις δεν έρχονται σε ευθεία γραμμή. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα crypto, θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό το χαρακτηριστικό, ακόμα κι αν το θεωρεί μειονέκτημα.

Από την άλλη, η σταθερότητα των τιμών στα fiat νομίσματα είναι μια ψευδαίσθηση: δεν μας φαίνεται να έχουν μεταβλητότητα επειδή τα δεχόμαστε ως μέσο αποτίμησης. Όμως αυτό συνοδεύεται με ένα μεγάλο μειονέκτημα.. Η νομισματική βάση των fiat δεν είναι σταθερή. Πόσα θα υπάρχουν αύριο; Πόσο είναι το όριο παραγωγής; Κανείς δεν τα γνωρίζει αυτά. Εξαρτώνται από τις διαθέσεις των πολιτικών και τις συνθήκες.

Το Bitcoin σχεδιάστηκε για να έχει συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην ισοτιμία. Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα. Το έχουμε αναφέρει ξανά, αλλά το επαναλαμβάνουμε γιατί αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο που διαφοροποιεί το Bitcoin από τα κρατικά νομίσματα. Εάν έχω ένα Bitcoin στην κατοχή μου, αποκλείεται ποτέ να κατέχω κάτι λιγότερο από το 1/21.000.000 της συνολικής ποσότητας. Το μέγιστο που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι 21 εκατομμύρια νομίσματα. Ενώ αν έχω ένα ευρώ, δεν γνωρίζω το ποσοστό της συνολικής ποσότητας που θα κατέχω σε ένα χρόνο ή ακόμα και την επόμενη μέρα!

Σε σχέση με παλαιότερα

Η τωρινή υποχώρηση της τιμής των κρυπτονομισμάτων άφησε σχετικά αδιάφορους ή έστω πιο ψύχραιμους τους παλαιότερους. Το βρήκαν μάλιστα ως μια καλή ευκαιρία να αυξήσουν τα νομίσματά τους. Ωστόσο ήταν λογικό να θορυβήσει τους πιο αδαείς και τους καινούργιους επενδυτές, καθώς ήταν από τις σφοδρότερες που έχουν υπάρξει.

Τα τελευταία 4 χρόνια είναι η 5η φορά που σημειώθηκε υποχώρηση μεγαλύτερη του 50% σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Η πρώτη ήταν στο τέλος της επικής πορείας του 2017, τότε που το Bitcoin πολλαπλασίασε την αξία του κατά 20 φορές. Μέσα σε 8 εβδομάδες, έχασε το 69% από την κορυφή, φτάνοντας τις 6.000 δολάρια.

Από τον Οκτώβρη του 2018 μέχρι τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, ήταν η δεύτερη. Από τις 6.500 δολάρια προσγειώθηκε στις 3.200, που ήταν ο πυθμένας του «κρυπτοχειμώνα» εκείνης της χρονιάς.

Το αποκορύφωμα του πανικού για την πανδημία τον Μάρτιο του 2020 οδήγησε όλες τις αγορές σε μαζικές πωλήσεις, αλλά καμία δεν έπεσε τόσο πολύ όσο αυτή των κρυπτονομισμάτων. Από τις 10.500 δολάρια, το Bitcoin βρέθηκε -έστω και για λίγα λεπτά της ώρας- λίγο κάτω από τις 4.000. Αυτή ήταν η τρίτη φορά.

Η τέταρτη ήταν σχετικά πρόσφατη. Ξεκίνησε πάλι από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 65.000 τον Απρίλη του περασμένου έτους και υποχώρησε μέχρι τις 29.000 δολάρια.

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση. Η τωρινή μεγάλη πτώση είχε ξανά ως αφετηρία το νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών που σημειώθηκε τον Νοέμβρη!

Η μεγάλη εικόνα

Παρ’ όλες τις διακυμάνσεις, τις απότομες ή ηπιότερες ανόδους και πτώσεις, η βασική μεταβλητή παραμένει σταθερή. Και αυτή δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων με ρυθμό μάλλον προβλεπόμενο. Για αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε κάθε υποχώρηση ακολουθεί μια πορεία προς νέα υψηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αύξηση των χρηστών ακολουθεί τον ρυθμό που παρουσίασε η διείσδυση του Internet. Αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία με την ίδια ποσοστιαία μεταβολή, οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο μέσα στο 2024. Αυτό δεν είναι δυνατόν να μην αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο στην αξία τους.

Η σαγήνη της οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας που υπόσχεται η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων αποδεικνύεται πειστικότερη για όλο και περισσότερους, σε σχέση με την επιχειρηματολογία του τωρινού οικονομικο-πολιτικού κατεστημένου. Ωστόσο, όπως όλα τα καινοτόμα και προοδευτικά μηνύματα, δεν μπορούν να τα αντιληφθούν όλοι ταυτόχρονα. Ο επιταχυνόμενος βηματισμός υποδηλώνει ένα ρομαντικό ορθολογισμό. Ρομαντικό γιατί είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος.

Έχει διανοιχθεί η πόρτα για το άγνωστο μέλλον. Ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα ενάντια στις δεσμεύσεις που εγκλωβίζουν τη σκέψη στο μέχρι τώρα οικονομικό πλαίσιο έχουν πραγματοποιηθεί. Όσοι δεν συμμετέχουν ήδη, είναι μάρτυρες σε μια δυναμική προώθηση της ιστορίας. Αυτό που μένει να δούμε, είναι πόσο επαναστατικό ή ουτοπικό θα αποδειχθεί το εγχείρημα.

Πανελλαδικό Meet-up

Σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 στις 20:00, διοργανώνεται το πρώτο meet-up στο Twitter για την ελληνόφωνη κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει. Είτε ως ακροατής είτε ακόμα και ως ομιλητής. Κάθε ομιλία θα έχει όριο 3 λεπτά της ώρας, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν όσο περισσότεροι επιθυμούν να καταθέσουν την άποψή τους.

Μόνο από κινητό τηλέφωνο μπορείτε να συμμετέχετε, καθώς το Twitter δεν διαθέτει την εφαρμογή της ομαδικής συζήτησης από tablet ή laptop.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, παρακαλώ να πατήσει πρώτα το κουμπί «Ακολουθήστε» ή «Follow» στο Vasilis Pazopoulos @vpazopoulos. Από εκεί θα βρείτε το link ώστε να συνδεθείτε.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v