Το 2022 είναι εδώ και ήδη η αγορά έχει αρχίσει και δείχνει τα σημάδια της για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, με τα Non-Fungible Tokens να δείχνουν ότι είναι εδώ για να μείνουν.
Τα NFTs αποτέλεσαν την πιο πολυσυζητημένη και ψαγμένη λέξη για το 2021, αφού έχει επίσημα ορισθεί ως η «λέξη της χρονιάς». Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι αναζητήσεις για «NFT» ξεπέρασαν αυτές των «crypto», σύμφωνα με το Google trends.
Μαζί με τη φήμη όμως ακολουθεί και η κριτική και τα NFTs δεν φαίνεται να έχουν βγάλει και το καλύτερο όνομα προς τα έξω, μιας και οι περισσότεροι, μη μπορώντας να τα κατανοήσουν, τα έχουν συνδέσει με την απάτη.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές των NFTs και να αναλύσουμε τις κριτικές που δέχτηκαν τον τελευταίο χρόνο. Ποιες από αυτές αποτελούν μύθο και ποιες είναι πραγματικές;
Δεξί κλικ > αποθήκευση
Μύθος! Αυτό είναι η πιο κλασική μορφή κριτικής που ασκείται και στην ουσία θεωρείται ότι είναι ανώφελο να δώσει κάποιος χρήματα για να αγοράσει κάποιο NFT, αφού μπορεί πολύ εύκολα να κάνει δεξί κλικ και να αποθηκεύσει την εικόνα στον υπολογιστή του.
Εδώ έχουμε κλασική περίπτωση άγνοιας, αφού αν ξοδέψεις λίγη ενέργεια για να μάθεις έστω και τα βασικά για τα NFTs, θα καταλάβεις ότι η αξία του δεν έγκειται στην εικόνα του αποκλειστικά.
Η φήμη αυτή γιγαντώθηκε όταν το περιβόητο site Pirate Bay έφτιαξε μια σελίδα που ονόμασε «NFT Bay» και η οποία παρείχε, σύμφωνα με πολλούς αδαείς δημοσιογράφους, όλα τα NFTs δωρεάν!
Φυσικά αυτό απείχε έτη φωτός από την πραγματικότητα, αφού το μόνο που περιείχε η σελίδα ήταν τα αρχεία .jpeg των εν λόγω NFT.
Τα NFTs λοιπόν δεν είναι μόνο εικόνες και για να το αιτιολογήσουμε αυτό μπορούμε να αναφερθούμε σε πολλά project που προσφέρουν παροχές και υπηρεσίες στους κατόχους τους, αλλά για να κρατήσουμε λακωνική την ανάλυση θα αναφερθούμε σε ένα απλό παράδειγμα.
Φανταστείτε κάθε NFT σαν ένα εισιτήριο για μια εκδήλωση. Είναι αρκετά εύκολο να βρω ένα εισιτήριο που ανήκει σε κάποιον άλλο, να το αντιγράψω και να το εκτυπώσω. Όμως το αντιγραμμένο μου εισιτήριο δεν θα μου δώσει πρόσβαση στην εκδήλωση, αφού τα στοιχεία που αναγράφονται δεν είναι δικά μου και φυσικά ο κωδικός του εισιτηρίου που είναι μοναδικός, θα είναι άκυρος.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στα NFTs. Αποθηκεύοντας την εικόνα στον υπολογιστή σου, δεν κατοχυρώνεις τις παροχές και την αίγλη που αντιπροσωπεύει, αλλά έχεις απλά μια αντιγραμμένη εικόνα του. Όσο για τα NFTs που υπάρχουν κυρίως για χρήση σαν φωτογραφία προφίλ (avatar), σύντομα το twitter και άλλες πλατφόρμες θα προσφέρουν υπηρεσίες για επιβεβαίωση κατοχής του αντίστοιχου NFT που χρησιμοποιείς στο προφίλ σου, ώστε να φαίνεται ότι είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης.
Είναι γεμάτο απάτες!
Πραγματικότητα! Δυστυχώς, ο πρώιμος και δυσνόητος κόσμος των NFTs έχει αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για πολλούς επίδοξους απατεώνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια πολλών νεόφερτων. Χρειάζεται πρώτα μελέτη και κατανόηση των βασικών μέτρων προστασίας και μετά επένδυση. Το χειρότερο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, το μη αναστρέψιμο χαρακτηριστικό του blockchain λειτουργεί εις βάρος του χρήστη.
«Δεν χρησιμεύει κάπου, είναι απλά μια μόδα!»
Μύθος! Ο χώρος του blockchain έχει αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν ότι όποιος έχει πιστέψει ότι είναι κάτι περιστασιακό, έχει μετανιώσει πολλάκις. Τα NFTs λοιπόν δεν είναι απλά μία «μόδα», διότι λύνουν το πρόβλημα της ψηφιακής ιδιοκτησίας.
Η μοναδικότητα που προσφέρει το blockchain μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στην κατοχή μας κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιγραφεί, να παραποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή μας, να μετακινηθεί ή να αλλάξει κάτοχο εν αγνοία μας. Αυτό βρίσκει ήδη εφαρμογή σε ιδιοκτησία ψηφιακής γης, αντικείμενα αξίας, έργα τέχνης, εισιτήρια για λέσχες, παιχνίδια και άλλα πολλά.
Τέλος, να αναφέρουμε, οι περισσότεροι δημιουργοί και καλλιτέχνες δίνουν το 100% των πνευματικών δικαιωμάτων στον κάτοχο του NFT, κάτι που επισφραγίζει την έννοια της απόλυτης ιδιοκτησίας.
«Είναι μόνο για τους πλούσιους, γιατί το να εκτελέσεις μια απλή συναλλαγή κοστίζει αρκετά!»
Μύθος, αλλά και πραγματικότητα! Για να εκτελεστεί μια συναλλαγή στο Ethereum blockchain, πρέπει να πληρώσουμε κάποιο miner να μας την κάνει. Το ποσό που του δίνουμε εξαρτάται από το πόσο απασχολημένο είναι το δίκτυο. Τελευταία, λόγω της εκθετικής αύξησης των χρηστών, γίνονται πολλές συναλλαγές το δευτερόλεπτο, γεγονός που ανεβάζει πολύ το κόστος συναλλαγής σε αυτό.
Το Ethereum 2.0, που είναι η επερχόμενη αναβάθμιση στο δίκτυο, υπόσχεται να δώσει λύση στα αδιανόητα gas fees.
Εδώ να πούμε ότι υπάρχουν και άλλα blockchains που ήδη έχουν υιοθετηθεί από πολλούς χρήστες, λόγω χαμηλότερου κόστους στις συναλλαγές τους (π.χ. Solana, Binance Smart Chain, Avalanche). Οπότε, όχι δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να μπεις στον κόσμο των NFTs αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να βάλεις το χέρι στην τσέπη, αν θες να ασχοληθείς με το διακεκριμένο Ethereum blockchain.
«Δεν έχει να κάνει με την τέχνη, αλλά με το να βγάλεις γρήγορα λεφτά!»
Πραγματικότητα! Όσο είναι οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα για την τεχνολογία τους, άλλο τόσο είναι και οι επενδυτές των NFTs για την τέχνη. Σίγουρα το πρώτο κίνητρο είναι τα λεφτά, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό για να δικαιολογήσει την επανάσταση που έχει φέρει στον χώρο.
Καλλιτέχνες, τραγουδιστές, παρουσιαστές, ηθοποιοί και κάθε λογής άνθρωποι της showbiz εισέρχονται στον κόσμο των NFTs. Εταιρείες και τα διασημότερα brands όπως Addidas, Nike, Pepsi και άλλες έχουν ήδη το δικό τους NFT στο Ethereum!
Η μαζική αποδοχή του blockchain είναι κοντά και ίσως να μην έρθει από το Bitcoin όπως περίμεναν πολλοί. Τα κρυπτονομίσματα έχουν βάλει τα θεμέλια, αλλά είναι βαρετά και πολύπλοκα για τον μέσο καταναλωτή. Από την άλλη, στον κόσμο αρέσει να συλλέγει, να αποτελεί μέλος μιας κοινότητας και να δοκιμάζει την τύχη του σε τυχερά παιχνίδια!
Τα NFTs είναι εδώ και είναι έτοιμα να αλλάξουν το ανάγλυφο του ψηφιακού μας κόσμου. Είτε είσαι για τα λεφτά είτε για την τέχνη, μόλις ανακάλυψες την είσοδο για το metaverse.
Ελπίζω να είσαι προετοιμασμένος για αυτό που θα ακολουθήσει…
* Απόφοιτος του οικονομικού τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου «Δημόσια Διοίκηση». Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός τα τελευταία 15 χρόνια και είμαι ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου. Επένδυσα στο Bitcoin το 2017, χωρίς να έχω κάποια σχετική εμπειρία και φυσικά έκανα αρκετά λάθη. Διάβασα βιβλία, μελέτησα τον χώρο των επενδύσεων και των κρυπτονομισμάτων και είμαι εδώ για να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας.
«Μόνο ένας ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του. Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων»,
Otto Von Bismarck
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.