Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έχει «κολλήσει» η τιμή του Bitcoin

Με τη χειρότερη επίδοση εδώ και μήνες κλείνει ο Δεκέμβριος για το κρυπτονόμισμα. Εχασε το 25% της αξίας του και το Ether. Τι δείχνουν τα γραφήματα για την πορεία του. Που εστιάζεται το πρόβλημα.

Γιατί έχει «κολλήσει» η τιμή του Bitcoin

Την χειρότερη μηνιαία επίδοση του φαίνεται να σημειώνει το Bitcoin από τον Μάιο, καταγράφοντας απώλειες μέχρι και 22%% μέχρι τώρα. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, παρά το μίνι ράλι που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την προηγούμενη τοπική κορυφή των 52.000 δολαρίων, κάτι που οδήγησε την τιμή του κοντά στις 47.500 δολάρια.

 Ανάλογη εικόνα έχουμε για το Ethereum, όπου τον Δεκέμβριο υποχώρησε μέχρι και 25%. Την διάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού (πορτοκαλί γραμμές) προς τα κάτω, ακολούθησε μια αποτυχημένη απόπειρα ανάκαμψης. Η κάτω πορτοκαλί γραμμή από στήριξη μεταμορφώθηκε σε αντίσταση, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της τιμής να ανέλθει υψηλότερα. 

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια προσπάθεια ανόδου, όπως μπορούμε να δούμε από το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα που μας δείχνει το σύνολο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Η μαύρη κάτω γραμμή στο παραλληλόγραμμο που έχει σχηματιστεί λειτούργησε για μία ακόμα φορά ως επίπεδο στήριξης.

Οι λόγοι... της καθυστέρησης

Στους ανυπόμονους traders κυριαρχεί μια κατήφεια, καθώς υπήρξαν προσδοκίες, οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν, όπως οι αναλύσεις του PlanB που θέλανε η χρονιά να βρει το Bitcoin πάνω από τις 135.000 δολάρια.

Φως στους λόγους για τους οποίους η αγορά διέψευσε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που την ήθελαν να πραγματοποιήσει πτήση…. to the moon, επιχείρησε να ρίξει ο γνωστός αναλυτής και ιδρυτής της Real Vision, Raoul Pal. Πάμε να τους δούμε…

Ο Pal ξεκινάει με τον όγκο των συναλλαγών, που έχουν κολλήσει από το ράλι του 2020. Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση, κάνοντας μια προσωπική παρέμβαση. Ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγών σε Bitcoin γίνεται πλέον από το Lightning Network, το οποίο έχει ενισχυθεί τελευταία, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος όγκος συναλλαγών να μην καταγράφεται στο blockchain. Επίσης αυτό δεν αποτελεί καθαρή ένδειξη του κορεσμού της έλλειψης ενδιαφέροντος, καθώς έχοντας επικρατήσει όλο αυτό το διάστημα το αφήγημα του «ψηφιακού χρυσού», όλο και περισσότεροι το χρησιμοποιούν ως αποταμίευση.

Συνεχίζοντας με ένα δεύτερο διάγραμμα, των ενεργών διευθύνσεων πορτοφολιών, αποκομίζουμε το συμπέρασμα ότι έχουν σταθεροποιηθεί. Η δραστηριότητα από πλευράς ιδιωτών κορυφώθηκε στις αρχές του 2021.

Ωστόσο η εισροή ιδιωτών έχει αντικατασταθεί από θεσμικούς και γενικά μεγάλα πορτοφόλια, αξίας πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία αυξάνονται. Παρόλα αυτά οι αριθμοί είναι ακόμα αρκετά μικροί, θεωρεί ο Raoul Pal.

Η ανάπτυξη του δικτύου είναι επί του παρόντος αργή, για αυτό και η τιμή κινείται υποτονικά. Το ίδιο ισχύει και για το Ethereum, αλλά υπάρχει ένας διαφορετικός παράγοντας που ευθύνεται για την πολύ μεγαλύτερη απόδοση που εμφάνισε, σε σχέση με το Bitcoin. Εξαιτίας της ανάπτυξης των DeFi και Nfts και την ισχυρότερη αφήγηση γύρω από αυτό, οι όγκοι έχουν διατηρήσει την αυξανόμενη δυναμική τους.

Στο Ethereum όμως έχουμε μια ιδιαιτερότητα, η οποία άρχισε να υφίσταται με την πρόσφατη αναβάθμιση του Λoνδίνου. Όσο υψηλότεροι είναι οι όγκοι, τόσο περισσότερα Ether «καίγονται». Συνεπώς η ζήτηση έχει να αντιμετωπίσει μια μικρότερη προσφορά.

Η διαγραφή των νομισμάτων, συν το staking (δέσμευση Ether μέχρι να επιτευχθεί το Ethereum 2.0 με αντάλλαγμα τόκους), σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, είναι οι παράγοντες για τους οποίους το Ethereum εμφανίζει την 4πλή απόδοση σε σχέση με το Bitcoin κατά το 2021

Το πρόβλημα στα δύο κυριότερα κρυπτονομίσματα, εστιάζεται στο ότι δεν υπάρχουν νέες καθαρές εισροές κεφαλαίων που να κατευθύνονται εκεί. Η προσοχή των επενδυτών έχει μετακινηθεί σε άλλες αλυσίδες που λειτουργούν με Proof of stake. Για αυτό παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση σε νομίσματα όπως το Solana, το Binance Coin και άλλους ανταγωνιστές του Ethereum.

Τα χαμηλότερα τέλη προσελκύουν τις DeFi και τα NFTs, αλλά και τους επενδυτές επειδή από εκεί προσδοκούν υψηλότερες αποδόσεις. Όμως η επίτευξη θεαματικών αποδόσεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς για να βρεις το δίκτυο με τις ευνοϊκές προϋποθέσεις, χρειάζονται περισσότερες γνώσεις από πριν. Επίσης θέλει προσοχή γιατί σε κάποια από αυτά η προσδοκία μπορεί να αποβεί υπέρμετρη.

Κατά την άποψη του Raoul Pal, ο βασικός λόγος για τον οποίο οι μικροί ιδιώτες δραστηριοποιούνται λιγότερο, είναι οι μισθοί αυξάνονται βραδύτερα από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Τα επιδόματα έχουν κοπεί και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να περισσεύουν λιγότερα για αποταμίευση.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δύσκολα θα αντιστραφεί. Πιθανότατα η οικονομική ανάπτυξη θα είναι υποτονική και ο πληθωρισμός θα επιμείνει.

Τη δυνατότητα να διαθέσουν κεφάλαια έχουν τα ιδρύματα και τα hedge funds. Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα πως ίσως κάτι τέτοιο συμβεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Μια ακόμα βασική μεταβλητή είναι η αύξηση του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών, που ξεκάθαρα ευνοεί την άνοδο των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Μακροχρόνια, ο Raoul Pal πιστεύει πως η αξία της αγορά κρυπτονομισμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο χώρος αποκτά βάθος και προστίθενται συνεχώς όλο και περισσότερες χρήσιμες εφαρμογές.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v