Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνουν για την αγορά crypto οι νέες αποφάσεις της FED

Γιατί «έτρεξαν» τα κρυπτονομίσματα μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για επιτάχυνση του tapering. Το σήμα του Jerome Powell και πόσο εφικτό είναι να δούμε το Bitcoin στις 100.000 δολάρια το 2022.

Τι σημαίνουν για την αγορά crypto οι νέες αποφάσεις της FED

Μπορεί η εκτίμηση για την τιμή του Bitcoin να προσεγγίσει τις 100.000 δολάρια μέσα στο 2021 να αποδείχτηκε «όνειρο απατηλό», αλλά ο στόχος εξακολουθεί να είναι ρεαλιστικός για το επόμενο έτος.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η σταθεροποίηση του Bitcoin μεταξύ των 46.500 και 50.500 δολαρίων από την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων μετά το ιστορικό υψηλό αποτελεί συσσώρευση. Τέτοιοι σχηματισμοί συχνά αποτελούν το κατάλληλο έδαφος που προετοιμάζει την επόμενη άνοδο.

Μήπως όμως θα πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές ότι έχουμε μπει σε εποχή «αρκούδων»; Μια υποχώρηση της τάξης του 38% από την κορυφή των 69.000 δολαρίων στις 10 Νοέμβρη δεν είναι μικρό ποσοστό. Ωστόσο, η αγορά των κρυπτονομισμάτων διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες. Πτώσεις σε ποσοστό 30-40% αποτελούν… απλές διορθώσεις σε εποχή «ταύρων». Αυτό που δεν συνηθίζεται όμως είναι ο χρόνος των 5 εβδομάδων. Συνήθως ανεβαίνει γρηγορότερα. Από την άλλη, όταν είναι φοβισμένοι οι περισσότεροι, αποτελεί θετικό σημάδι, όπως μας έχει δείξει το παρελθόν.

Οι αποφάσεις της FED

Η είδηση που επισκίασε χθες όλες τις υπόλοιπες δεν ήταν άλλη από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να κινηθεί επιθετικά, όσον αφορά στη χαλάρωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία φετινή του συνεδρίαση, το συμβούλιο, ανησυχώντας για τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού, αποφάσισε να ολοκληρώσει το tapering, δηλαδή τις αγορές περιουσιακών του στοιχείων, με ταχύτερο ρυθμό. Επίσης προέβλεψε τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 και άλλες τρεις το 2023, με την πρώτη να ξεκινάει, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τον Μάρτιο. 

Αναφερόμαστε στις συνθήκες καθώς υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Παρ' όλα αυτά, οι αγορές αντέδρασαν θετικά. Η Wall Street και η αγορά των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να ανεβαίνουν μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των crypto ενισχύθηκε κατά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς δεν ανέβηκε μόνο το Bitcoin αλλά όλα τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το Ethereum ξεπέρασε και πάλι τις 4.000 δολάρια.

Φυσικά η μείωση της ρευστότητας στο σύστημα είναι κάτι που δεν ευνοεί τις αγορές. Θρέφονται από αυτήν, όπως αποδεικνύεται από το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει τη συσχέτιση της παγκόσμιας ρευστότητας και του δείκτη S&P με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες.

Ωστόσο, οι επενδυτές έδειξαν να ανακουφίζονται, επειδή μια εκκρεμότητα φεύγει από τη μέση. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά πως πιο πολύ από τα κακά νέα απεχθάνονται την αβεβαιότητα. Μια ακόμα αβεβαιότητα που έπαψε να υπάρχει από χθες αφορούσε την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς εγκρίθηκε από τη Γερουσία νέο πλαφόν. Για να τεθεί σε ισχύ απομένει να υπογραφεί το σχέδιο νόμου από τον πρόεδρο Joe Biden.

Σε αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και κάτι άλλο. Προχθές, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε ερώτηση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα από τον Michael Derby της Wall Street Journal δήλωσε ότι αν και πρέπει να παρακολουθούνται από τις αρχές οι εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, δεν βλέπει κάποιο λόγο ανησυχίας που να διαταράσσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως «τα stablecoins μπορούν σίγουρα να είναι ένα χρήσιμο, αποτελεσματικό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος που εξυπηρετεί τους καταναλωτές, αν έχουν την κατάλληλη ομοσπονδιακή εποπτεία, παρόμοια με εκείνη των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι».

Η μεταβλητότητα οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη ωριμότητας στη λογιστική και φορολογική καθοδήγηση για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Καθώς ο χώρος ωριμάζει και οι κανόνες εξομαλύνονται, τα κίνητρα που συμβάλλουν στην αστάθεια θα μειωθούν.

Άλλες ειδήσεις από την αγορά

* Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Arcane Research, ο μέσος όγκος συναλλαγών σε Bitcoin των τελευταίων 7 ημερών πρόσφατα μειώθηκε σημαντικά. Πρόκειται για ένα δείκτη που μετρά το συνολικό ποσό των συναλλαγών στο δίκτυο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου.

Η πραγματοποίηση λιγότερων συναλλαγών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν αδιαφορία στην αγορά. Ίσως όμως επειδή πιστεύουν ότι η τιμή του Bitcoin θα κινηθεί σύντομα ανοδικά. Για αυτό θεωρούν ασύμφορο να μετακινούν το Bitcoin τους στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Για παράδειγμα, όταν το Bitcoin πραγματοποίησε το ιστορικό υψηλό του, ο όγκος παρέμεινε χαμηλός.

* Το AVAX, το κρυπτονόμισμα της Avalanche, σκαρφάλωσε στην πρώτη δεκάδα της λίστας των κρυπτονομισμάτων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Η νέα άνοδος της τάξης του 40% μέσα σε δύο ημέρες προήλθε από την ανακοίνωση της Avalanche ότι το stablecoin USDC θα είναι διαθέσιμο στο δίκτυό της.

Η ενσωμάτωση ενός stablecoin που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, όπως το USDC, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να μειώσει τα τέλη συναλλαγών, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να εξαρτάται από το Ethereum.

* Από τη FLUX ανακοινώθηκε πως παραμένοντας πιστοί στις αρχές της αποκέντρωσης και του web3, στο εξής θα συνεργάζονται με το kaddex. Το Kaddex είναι το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο του Kadena, του οποίου η υποδομή θα τρέχει πάνω στο FLUX. 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v