Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επίθεση του ΔΝΤ στο Bitcoin και οι επιπτώσεις

Γιατί το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν του οφέλους από την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος και από άλλες χώρες, μετά το Ελ Σαλβαδόρ. Πού κάνει λάθος το Ταμείο.

Η επίθεση του ΔΝΤ στο Bitcoin και οι επιπτώσεις

Το ΔΝΤ επανέλαβε τις ανησυχίες του, σχετικά με την πρωτοβουλία του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής και επίσημο εθνικό νόμισμα, παράλληλα με το δολάριο. Δεν στράφηκε αυτή τη φορά εναντίον της συγκεκριμένης χώρας. Η προειδοποίηση αφορούσε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δελεαστεί με την προοπτική να κάνει κάτι ανάλογο.

Παραδέχτηκε ότι πράγματι οι νέες ψηφιακές μορφές χρήματος έχουν τη δυνατότητα για φθηνότερες και ταχύτερες πληρωμές, να ενισχύσουν την οικονομική ένταξη, να βελτιώσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων πληρωμών και να διευκολύνουν τις διασυνοριακές μεταφορές. Ωστόσο αυτό δεν είναι απλό, αναφέρουν στο site τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κίνδυνοι και το κόστος υπερτερούν των πιθανών οφελών.

Τα κρυπτονομίσματα ως εθνικό νόμισμα είναι απίθανο να υιοθετηθούν από χώρες με χαμηλό πληθωρισμό, σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες και αξιόπιστα τραπεζικά ιδρύματα. Η αξία τους είναι πολύ ασταθής και δεν σχετίζεται με την πραγματική οικονομία. Η χρήση παγκόσμιου αναγνωρισμένου αποθεματικού νομίσματος, όπως το δολάριο ή το ευρώ, θα ήταν πιθανότατα πιο δελεαστική.

Το βασικό πρόβλημα από την υιοθέτηση του Bitcoin είναι η μακροοικονομική σταθερότητα. Αν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τιμολογούνται σε ένα συμβατικό νόμισμα, όπως το δολάριο, ταυτόχρονα με ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, οι κάτοικοι της χώρας θα ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να αποφασίσουν ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιήσουν.

Τα κρατικά έσοδα θα εκτίθενται σε συναλλαγματικούς κινδύνους, με την ισοτιμία να έχει μεγάλη μεταβλητότητα, με δεδομένο ότι οι δαπάνες θα πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στο τοπικό νόμισμα.

Επιπλέον, δεν θα έχουν το πλεονέκτημα της επιλογής της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν (επιτόκια και ρυθμό παραγωγής χρήματος), ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Συνήθως όταν ένα κράτος υιοθετεί ένα ξένο νόμισμα χρησιμοποιώντας το ως δικό του, εισάγει και την αξιοπιστία εκείνης της νομισματικής πολιτικής, ελπίζοντας να ευθυγραμμίσει την οικονομία της και τα επιτόκιά της με τον οικονομικό κύκλο της άλλης οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, όταν έχει υιοθετηθεί ένα κρυπτονόμισμα ως επίσημο νόμισμα.

Ένα άλλο πρόβλημα θα αφορά στα εισαγόμενα αγαθά. Θα παρουσιάζουν ασταθή τιμή αν τιμολογούνται σε Bitcoin, ακολουθώντας τη συναλλαγματική μεταβλητότητα. Επιπρόσθετα, η ακεραιότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου θα δοκιμαστεί, επειδή δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα οι κανόνες όσον αφορά στο ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη φοροδιαφυγή.

Φυσικά το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το κερασάκι στην τούρτα: τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Αναφέρουν πως η διεργασία της εξόρυξης κάποιων κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin απαιτεί τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτηθούν τα δίκτυα υπολογιστών που επαληθεύουν τις συναλλαγές. Οι οικολογικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι τρομακτικές, προειδοποιούν.

Το συμπέρασμα που βγάζουν, είναι πως πρόκειται για μια ανεπιθύμητη ενέργεια, καθώς βάζει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία, την προστασία του καταναλωτή και επιβαρύνει το περιβάλλον. Το πλεονέκτημα των φτηνότερων συναλλαγών και εμβασμάτων από το εξωτερικό είναι γεγονός, αλλά θα πρέπει να λυθεί με άλλους τρόπους, που να εγγυώνται αποτελεσματικότητα, ισότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η απάντηση στο ΔΝΤ

Η απάντηση στις επιφυλάξεις του ΔΝΤ βγαίνει σχεδόν αβίαστα. Όλα σχεδόν τα επιχειρήματα καταρρέουν, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπούν αυτόματα τα Bitcoin σε δολάρια. Συγκεκριμένα στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ, όσοι υποχρεούνται παρά τη θέλησή τους να πληρώνονται σε Bitcoin, έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν άμεσα και δωρεάν τα Bitcoin τους σε δολάρια.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η έκθεση στις συναλλαγματικές ιδιοτροπίες της αγοράς, για όποιον δεν επιθυμεί να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα ταμείο ειδικού σκοπού 150 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσει τους εμπόρους προς αυτή την κατεύθυνση και να αποφευχθούν τυχόν ανωμαλίες.

Είναι γεγονός πως οι χώρες που απολαμβάνουν το προνόμιο να ζουν σε μια ανταγωνιστική οικονομία με σταθερό νόμισμα και υπό ένα κράτος δικαίου δεν έχουν σοβαρό κίνητρο να εισάγουν ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin. Ωστόσο ο παγκόσμιος πληθυσμός που βρίσκεται σε αυτά τα κράτη είναι μειοψηφία. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε υπό ανάπτυξη περιοχές και κάτω από αυταρχικά ή διεφθαρμένα καθεστώτα.

Ειδικά για τους κάτοικους μη ανεπτυγμένων χωρών, στην πραγματικότητα δεν τίθεται δίλημμα σε ποιο νόμισμα θα πρέπει να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους. Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, τα νομίσματά τους θα έχουν ένα ελάχιστο κλάσμα της σημερινής αγοραστικής τους αξίας. Με το Bitcoin προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα η τούρκικη λίρα και το αργεντίνικο πέσο έχουν χάσει το 99% της αξίας τους την τελευταία πενταετία έναντι του Bitcoin.

Επίσης δεν κινδυνεύουν από την κυβερνητική αυθαιρεσία. Σε ένα σχετικά αυταρχικό καθεστώς, η κυβέρνηση μπορεί να κατάσχει τον τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο κάποιου στοχοποιημένου πολίτη, επειδή θεωρήθηκε αντικαθεστωτικός. Είτε είναι είτε δεν είναι. Σε πολλά κράτη, η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των συναλλαγών είναι ζωτικής σημασίας. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι 1,7 δισεκατομμύριο ενήλικες σε όλο τον πλανήτη στερούνται στοιχειώδεις τραπεζικές εργασίες.

Η είδηση για τη Walmart και το Ελ Σαλβαδόρ

Χθες υπήρξε μια αναστάτωση στην αγορά των crypto, καθώς διέρρευσε η είδηση πως η Walmart, το μεγαλύτερο σουπερμάρκετ στον κόσμο με έδρα τις ΗΠΑ, θα δέχεται και Litecoin ως μέσο πληρωμής. Η είδηση διαψεύστηκε λίγο αργότερα από την εταιρεία.

Τελικά μπορεί να μη δέχεται Litecoin η Walmart, όμως δέχεται Bitcoin. Κι όχι μόνο αυτή, αλλά οι McDonald's, Starbucks, Zara, Pizzahut, Nike και άλλοι κολοσσοί. Πού; Στο Ελ Σαλβαδόρ. Αν θελήσει κάποιος να τους πληρώσει σε Bitcoin, είναι υποχρεωμένοι να το δεχτούν. Ήδη κάποιοι από το εξωτερικό παραγγέλνουν από τη χώρα τους στα McDonald's και τα κάνουν δώρο σε κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ.

Αυτή η νέα πραγματικότητα μας φέρνει σε κάτι άλλο, που θα αποτελούσε ολέθριο λάθος να παραγνωρίσουμε: την προοπτική. Αυτή την περίοδο όντως το Bitcoin παρουσιάζει ασταθή συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά υπάρχει λόγος γι' αυτό. Είναι ένα σχετικά καινούργιο περιουσιακό στοιχείο, που ακόμα δεν υπάρχει κάποιος καθιερωμένος και γενικά αποδεκτός τρόπος υπολογισμού της αξίας του. Δεν έχει πίσω κάποιο ΑΕΠ ή επιτόκια που να προσδιορίζουν πόσο αξίζει. Ο συμβατικός τρόπος αποτίμησης δεν ισχύει.

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι σχετικά μικρή ακόμα. Όσο όμως πλησιάζει την αποτίμηση του χρυσού, οι διακυμάνσεις θα γίνονται πολύ μικρότερες. Ένας από τους λόγους είναι πως η πρόσβαση στο Bitcoin γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

Συγκεκριμένα για το Ελ Σαλβαδόρ, η άποψή μας είναι πως ο πρόεδρος Nayib Bukele προέβη σε μια τόσο τολμηρή κίνηση επειδή εκτός από τα πλεονεκτήματα στη διακίνηση του χρήματος και την εξάλειψη του κόστους των εμβασμάτων, επιδιώκει να καταστεί η χώρα του επιχειρηματικός προορισμός για τις εταιρίες blockchain.

Υποσχέθηκε και έκανε πράξη ότι οποιοσδήποτε προχωρήσει σε επένδυση μόλις τριών Bitcoin, αν το επιθυμεί, μπορεί να αποκτήσει άδεια παραμονής. Ποια θα είναι τα οφέλη για όποιον μετακομίσει εκεί; Δεν θα πληρώνει φόρο υπεραξίας από την κατοχή Bitcoin, καθώς είναι το επίσημο νόμισμα της χώρας και όχι κάποια χρηματιστηριακή αξία.

Χθες ο πρόεδρος έκανε ένα βήμα παραπέρα, υποσχόμενος φορολογικές ελαφρύνσεις και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το Bitcoin. Στην εποχή που όποια περιοχή προσελκύσει περισσότερους «ψηφιακούς νομάδες» αποκτά το οικονομικό και τεχνολογικό πλεονέκτημα, το Ελ Σαλβαδόρ παίρνει σαφές προβάδισμα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v