Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Debate για το Βitcoin: Ποιοι επενδυτές λένε «ναι», ποιοι «όχι»

Η ξεκάθαρη θέση του Ray Dalio υπέρ του κρυπτονομίσματος, ποιοι γνωστοί επενδυτές της Wall Street τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά του Bitcoin. Η δυναμική που αναπτύσσει το Ethereum.

Debate για το Βitcoin: Ποιοι επενδυτές λένε «ναι», ποιοι «όχι»

Με τον Ray Dalio να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Bitcoin, δημιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες από τους θρυλικούς διαχειριστές της Wall Street, τους γκουρού των επενδύσεων, όσο αφορά την αξία του ψηφιακού νομίσματος.

Η μία περιλαμβάνει τον Stanley Druckenmiller, τον Tudor Jones (ο πρώτος μεγάλος που τάχθηκε υπέρ), τον Jeffrey Gundlach, τους Larry Fink και Rick Rieder (Blackrock), την Cathie Wood, τον Kevin O'Leary (μέχρι πέρυσι έλεγε πως είναι ντροπή να κατέχεις Bitcoin), τον Mark Cuban (μέχρι πρόσφατα ισχυριζόταν πως οι μπανάνες έχουν περισσότερη αξία) και πολλούς άλλους.

Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Κατ' αρχάς ξεκίνησαν ως αρνητές. Ωστόσο αφού το μελέτησαν σε βάθος, συνυπολογίζοντας τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, αποφάνθηκαν πως όχι μόνο έχει αξία αλλά είναι καλύτερο σε αρκετά σημεία σε σχέση με τον χρυσό! Τι άλλο έχουν κοινό; Ότι τα έχουν καταφέρει από πολύ καλά έως εξαιρετικά στον τομέα της νέας τεχνολογίας.

Η άλλη έχει ως κυριότερους εκπρόσωπους τον Warren Buffet και τον συνεταίρο του Charlie Munger, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει σε ηλικία τα 90 χρόνια. Τι άλλο κοινό έχουν εκτός από το μίσος τους για την επιτυχία του Bitcoin; Ότι εκπροσωπούν την παλιά σχολή επενδυτών, η οποία πράγματι στην παραδοσιακή οικονομία τα πήγαινε περίφημα. Όμως πλέον η αξία και η πληροφορία παράγονται και διακινούνται κυρίως από τον ψηφιακό κόσμο. Τα ενημερωτικά site εκτόπισαν τις εφημερίδες, χρησιμοποιούμε e-mail αντί για φάκελο και γραμματόσημο. Από την Berkshire Hathaway ούτε με τη νέα τεχνολογία τα πάνε καλά (μέχρι πρόσφατα ο Μπάφετ δεν χρησιμοποιούσε ούτε e-mail), ούτε με τον χρυσό ως επενδυτική αξία.

Οι επενδυτές που δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις τεχνολογικές εξελίξεις δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τους πιο διορατικούς, όσο ικανοί, έξυπνοι, μορφωμένοι ή ταλαντούχοι και να είναι. Δεν είναι άσχετο πως η Berkshire Hathaway υποαποδίδει την τελευταία 15ετία σε σχέση με τον S&P 500, σχεδόν κάθε χρόνο. Αυτό που τη διέσωσε, ήταν η έστω και καθυστερημένη αγορά της Apple το 2016, σε δεκαπλάσια τιμή από εκείνη που την είχαν απορρίψει πριν χρόνια.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι Buffet και Munger, οι μοναδικοί γνωστοί επενδυτές ενάντια στα crypto. Υπάρχουν και άλλοι όπως ο Bill Ackman ή ο Bill Gates. Για την ακρίβεια, ακόμα οι περισσότεροι fund managers εμφανίζονται αρνητικοί στην ιδέα της κατοχής crypto, σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο η τάση να πραγματοποιούν όλο και περισσότεροι μεταστροφή στις απόψεις τους είναι αναμφισβήτητη. Η συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα εκείνων που έχουν εισέλθει στον χώρο των crypto όχι μόνο δεν το μετάνιωσαν αλλά σκοπεύουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους.

Ας μην ξεχνάμε πως η Wall Street μέχρι πριν μόλις ένα χρόνο ήταν καθολικά ενάντια στο Bitcoin. Το αντιμετώπιζαν ως ένα νόμισμα των «περιθωριακών». Το πρώτο πλακάκι του ντόμινο της μεταστροφής έπεσε τον προηγούμενο Μάιο από τον Paul Tudor Jones, όταν προς έκπληξη όλων αποκάλυψε πως έχει αγοράσει Bitcoin σε ποσοστό 1-2% του χαρτοφυλακίου του. Ισχυρίστηκε πως αποτελεί την καλύτερη αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα.

Ενδεικτικό της τάσης που περιγράψαμε, είναι η τελευταία «μεταγραφή» για την ομάδα των crypto. Ο Carl Icahn, ο 26ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg πως ετοιμάζεται «να μπει με τα μπούνια» (in a big way). Αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, αλλά το προσδιόρισε ως μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όπως ανέφερε, δεν βλέπει ευκαιρίες μόνο στο Bitcoin αλλά σε όλη την αγορά των crypto, δηλώνοντας έμμεσα την προτίμησή του στο Ethereum. Από ό,τι ισχυρίζεται ο Icahn, ένα μεγάλο μέρος των υπαρχόντων κρυπτονομισμάτων δεν θα επιβιώσει, αλλά τα crypto, με τη μία ή την άλλη μορφή, είναι εδώ για να μείνουν. Διευκρίνισε πάντως πως δεν έχει προβεί ακόμα σε αγορές αλλά τα μελετάει.

Το εντυπωσιακό είναι πως μέχρι πρόσφατα και αυτός δεν ήταν απλά αρνητικός, αλλά είχε δηλώσει πως τα κρυπτονομίσματα είναι μια αστεία περίπτωση και ότι ποτέ δεν θα τα άγγιζε.

Carl, ποτέ μη λες ποτέ.

Οι «κοινοί θνητοί»

Ωραία, αναφερθήκαμε στους δισεκατομμυριούχους. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς απέχουμε έτη φωτός από την περιουσία τους ή ακόμα και από το σκεπτικό τους. Τι μπορεί να κάνει κάποιος «κοινός θνητός» επενδυτής ή αποταμιευτής ή όποιος απλά ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις;

Όπως το αντιλαμβανόμαστε, έχει δύο δυνατότητες. Η πρώτη είναι να αρχίσει να μελετάει το Bitcoin, να αντιληφθεί την τεχνολογία πίσω από αυτό και τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή μας το νέο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του. Η εναλλακτική είναι να συνεχίσει να μένει στην άγνοια και να κοιτά με απορία τα κρυπτονομίσματα να αποκτούν όλο και ευρύτερη αποδοχή. Ή ακόμα και με φθόνο τους υπόλοιπους που είχαν τη διορατικότητα να το αντιληφθούν πρώτοι.

Κάνουν λάθος. Ακόμα και τώρα να ασχοληθούν, προλαβαίνουν. Η κοινότητα των crypto τούς θεωρεί καλοδεχούμενους, επειδή γνωρίζει πολύ καλά πως όλοι από αρνητές ξεκίνησαν. Κανείς όταν πρωτακούει για το Bitcoin δεν μπορεί να φανταστεί πως μπορεί να έχει αξία. «Ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει με απίστευτα γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο Ray Dalio μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παρουσιάσαμε χθες. «Τα επόμενα 5 χρόνια, όποιος κερδίσει τον τεχνολογικό αγώνα, τα κερδίζει όλα, οικονομικά και στρατιωτικά». 

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι συναρπαστική, αλλά έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές. Η τελευταία υποχώρηση των τιμών απέδειξε πως είναι ανόητο να δραστηριοποιηθείς σε αυτόν τον χώρο, χωρίς να διαθέτεις τις βασικές γνώσεις. Ακόμα πιο ανόητο από το να αγοράζεις μετοχές χωρίς γνώση του αντικειμένου. Και βέβαια, δεν είναι για όλους, όπως έχουμε διευκρινίσει πολλές φορές.

Οι προοπτικές του Bitcoin, του Ethereum και η Apple

Ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα μας παρουσιάζεται από τον Preston Pysh. Συγκρίνει τις ανοδικές περιόδους του 2017 με του 2021, χρησιμοποιώντας ως βάση τη χαμηλότερη τιμή και στους δύο κύκλους. Το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι αν εξακολουθήσει να κινείται η τιμή του Bitcoin με την ίδια ένταση που ακολούθησε το 2017, θα δούμε πενταπλάσιες ή δεκαπλάσιες τιμές από τις σημερινές, σύμφωνα πάντα με τον Preston Pysh. Απίθανο; Ίσως όχι και τόσο, αν παρατηρήσουμε πόσο κοινή πορεία διαγράφουν μέχρι τώρα οι δύο καμπύλες.

Ναι, αλλά αυτά που λέγαμε μέχρι πρόσφατα, ότι οι διακυμάνσεις και η ένταση προβλέπονται πιο ήπιες, εξαιτίας της εισόδου του «έξυπνου χρήματος» από τη Wall Street; Δεν ισχύουν; Όλες οι θεωρίες μπορεί να φαίνονται καλές ή λογικές, αλλά την τελική απόφαση για αυτό τη δίνει η πραγματικότητα. Άλλο ένα συμπέρασμα που βγήκε από την τελευταία πτώση είναι πως πιο πολλά κοινά έχει ο τωρινός ανοδικός κύκλος με το «ανώριμο» 2013 παρά να πρόκειται για μια πιο «ώριμη» εκδοχή του 2017.

Κάποιοι φίλοι παραπονέθηκαν πως μονοπωλούμε την κάλυψη του θέματος με το Bitcoin. Αναγνωρίζουμε πως έχουν δίκιο. Όμως σε αυτές τις περιόδους των έντονων διακυμάνσεων, ο μαέστρος που δίνει τον τόνο είναι αναμφισβήτητα το Bitcoin. Ωστόσο το Ethereum εμφανίζει τη δική του δυναμική και ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Η ποσότητα των ETH νομισμάτων που βρίσκεται πλέον στα ανταλλακτήρια επέστρεψε στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν πριν την πρόσφατη πτώση, κάτι που δεν έχουμε δει -για την ώρα τουλάχιστον- στο Bitcoin.

Τέλος, από τη Facebook το περιμέναμε, από την Apple μάς έρχεται! Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από άποψη κεφαλαιοποίησης, δημοσίευσε αγγελία στο site της, όπου αναφέρει πως αναζητά έμπειρο Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης σε Εναλλακτικές Μορφές Πληρωμών (Business Development Manager - Alternative Payments). Να έχει χρόνια εμπειρίας σε ψηφιακά πορτοφόλια και κρυπτονομίσματα.

Υπενθυμίζουμε πως η Apple διαθέτει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Καιρός ήταν να μπει και αυτή στο παιχνίδι.

Αν συνδυάσετε αυτή την είδηση με το ότι η PayPal και η Revolut θα επιτρέπουν πλέον να αποσύρεις προς το προσωπικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι τα Bitcoin που αγοράζεις από τις πλατφόρμες τους, δεν θέλει πολύ για να αντιληφθείτε προς τα πού κατευθυνόμαστε…

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v