Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επέλαση των επενδυτών στο Bitcoin και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τραπεζών η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το ράλι των altcoins και τα σενάρια για τη συνέχεια. Μεγάλες εισροές κεφαλαίων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Η επέλαση των επενδυτών στο Bitcoin και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ένα εντυπωσιακό εύρημα μας παρουσίασε σε ένα tweet χθες ο Jim Bianco, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας ερευνών. Ποιο; Τη συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τραπεζών! Συγκεκριμένα συγκρίνει το άθροισμα της αξίας των τραπεζικών ιδρυμάτων που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 1500 με τα δύο τρισεκατομμύρια που έφτασε να αξίζουν αθροιστικά όλα τα κρυπτονομίσματα.

Από ό,τι αναφέρει ο ίδιος, το εύρημα, αν και ατελές, είναι σημαντικό, επειδή αποτελεί μια προσπάθεια καταμέτρησης του μεγέθους του τρέχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος, έναντι του επερχόμενου που απαρτίζεται από τις DeFi εφαρμογές.

Κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μόνο η αρχή. Αν διπλασιαστεί η αξία των κρυπτονομισμάτων, θα ξεπεράσουν όλο τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό κλάδο (τράπεζες, χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.). Αν μάλιστα τετραπλασιαστούν, τότε θα ξεπεράσουν την αξία όλων αθροιστικά των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων παγκοσμίως.

Τι οδήγησε τα crypto να ξεπεράσουν την αξία των τραπεζών; Το ράλι των altcoins, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, τα altcoins βρίσκονται κοντά σε υψηλό δύο ετών ως ποσοστό του συνολικού αθροίσματος. Ωστόσο υπάρχει ακόμα χώρος για άνοδο, όπως ισχυρίζεται ο Jim Bianco. Το 2018 τα altcoins έφτασαν στο 70% του συνόλου. Αυτή βέβαια ήταν και η κορύφωση. Κατόπιν κατέρρευσε όλη η αγορά.

Όσο αφορά τα altcoins, ίσως ο σωστός όρος δεν είναι κρυπτονομίσματα. Δεν πρόκειται στ' αλήθεια για νομίσματα. Δεν χρησιμεύουν ως αποθήκευση αξίας, δεν είναι μέσο συναλλαγής. Είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην κρυπτογραφία, με το ιστορικό των περισσότερων να είναι από φτωχό έως απογοητευτικό. Χιλιάδες περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί απάτες. Σε άλλες μπορεί να υπήρχαν τίμιες προθέσεις, αλλά διέθεταν ανεπαρκείς προϋποθέσεις για να φτάσουν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Άλλους τους χάκαραν, άλλοι έμειναν από χρηματοδότηση. Για τον οποιονδήποτε λόγο υπήρξε απογοήτευση, γεγονός που συνετέλεσε στο ότι ελάχιστα έχουν υπερβεί την ανώτερη τιμή που είχαν επιτύχει το 2017.

Για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, ιδιαίτερα τους καινούργιους στον χώρο. Προσοχή στις απάτες. Όποιος δεν ξεκινάει το ταξίδι του στα crypto από το Bitcoin, να μάθει τη φιλοσοφία του, τον τρόπο λειτουργίας, τι σημαίνει αποκέντρωση κ.λπ., είναι σαν να διασχίζει τη λεωφόρο με κλειστά μάτια. Αν αρχίσει από κάποιο «shitcoin», οι πιθανότητες να χάσει τα λεφτά του προσεγγίζουν το άπειρο. Αν μπορούμε να δώσουμε μια συμβουλή, είναι να μην παρασύρεστε από προσωρινά κέρδη.

Η επέλαση των επενδυτών και το NBA

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους παρουσίασε χθες η Coinbase, ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσής της στον Nasdaq σε λίγες ημέρες, στις 14 Απριλίου. Ορισμένα από τα δεδομένα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των χρηστών και κυρίως ο ρυθμός απόκτησης νέων μελών. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, όχι μόνο παρουσιάζουν εκθετική αύξηση αλλά η κλίση είναι πιο απότομη από την προηγούμενη ξέφρενη ανοδική περίοδο του 2017! Από τα 56 εκατομμύρια που είναι συνολικά οι χρήστες, τα 13 εκατομμύρια προστέθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες.

Έχουμε υποστηρίξει ότι η δημόσια διαπραγμάτευση της Coinbase ίσως αποδειχθεί καταλύτης, όσον αφορά την οπτική των παραδοσιακών επενδυτών. Μην υποτιμάτε την ύπαρξη τακτικών τριμηνιαίων αναφορών από μια εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση δεκάδων δισεκατομμυρίων. Χρηματιστηριακές, αναλυτές, ιδιώτες επενδυτές, θα ξεκινήσουν να την διερευνούν. Δεν θα μπορούν πλέον να εθελοτυφλούν, υποστηρίζοντας ότι το Bitcoin δεν έχει λόγο ύπαρξης, όταν έχουν μπροστά τους μια εισηγμένη που παρουσιάζει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα κάθε τρίμηνο, εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε όγκο συναλλαγών και αξία περιουσιακών στοιχείων. Κι όλα αυτά στο τρίμηνο που παρουσίασαν, που εκτός απροόπτου θα αυξάνονται, καθώς είχαν 464% ανάπτυξη το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Η αυξημένη κινητικότητα στον χώρο των crypto δεν φαίνεται μόνο από εκεί. Τα επενδυτικά κεφάλαια (Venture capitalists) που εστιάζουν στην καινοτομία τοποθετούν χρήματα σε εταιρείες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα με όλο και πιο ενισχυμένο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση που έχουν λάβει στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε όλο το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση της CB Insights, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, 129 νεοσύστατες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του blockchain έχουν λάβει συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020, προσέλκυσαν συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 341 συμφωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CB Insights, το 2018 είναι το έτος-ρεκόρ, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρωταγωνιστές της προσέλκυσης κεφαλαίων ήταν η BlockFi, μια εταιρεία δανεισμού σε κρυπτονομίσματα και η Dapper Labs, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού CryptoKitties. Η καναδική Dapper Labs δραστηριοποιείται αυτό το διάστημα με επιτυχία στην πώληση συλλεκτικών στιγμιότυπων του NBA. Ανάμεσα μάλιστα στους επενδυτές είναι ο Michael Jordan.

Μια που αναφερθήκαμε στο NBA, δημοσιεύτηκε ένα διασκεδαστικό βίντεο στο Tik Tok με πρωταγωνιστές τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο σε μια Rolls Royce αξίας 335.000 δολαρίων. Στην ερώτηση τι δουλειά κάνουν για να διαθέτουν τόσο ακριβό αυτοκίνητο, ο Γιάννης απάντησε… Bitcoin! Μετά όμως διευκρίνισε πως αστειευόταν. Ότι δουλεύει πολύ σκληρά.

Ωστόσο ο σύλλογος του NBA Sacramento Kings δεν αστειεύεται καθόλου. Αναμένεται να γίνει το πρώτο σημαντικό αθλητικό franchise που προσφέρει την επιλογή πληρωμής σε Bitcoin, σε όλους τους αθλητές και στο προσωπικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Vivek Ranadivé. Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφέρει πως από τον χώρο του αθλητισμού, ο διάσημος παίκτης του αμερικανικού φούτμπολ Russell Okung προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας όταν έγινε γνωστό πως χρησιμοποιεί την εφαρμογή Strike, με την οποία μετατρέπει άμεσα τον μισθό του σε Bitcoin!

Συμπέρασμα

Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις στο όραμα του Bitcoin και του οικοσυστήματος που αναπτύσσεται κοντά του, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις πως οι εξελίξεις κινούνται με ασύλληπτη ταχύτητα και ότι το ταξίδι είναι ακόμα στην αρχή του. Ζούμε σε μια συναρπαστική εποχή, ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Στην εποχή μας, το νέο μετατρέπεται με ταχύτητα σε παλιό.

Η εποποιία της επιστήμης χαράζει μια υπόσχεση αυγής. Η εξελιγμένη τεχνολογία γίνεται αντιληπτή ως μαγεία για όποιον την πρωτοβλέπει. Οι συσκευές που θαυμάζουμε σήμερα, σύντομα θα βρεθούν εκεί που είναι τοποθετημένα τα τηλέφωνα με τα καντράν. Η εκμετάλλευση του άφθονου υδρογόνου για καθαρή ενέργεια, η εξέλιξη της 3D εκτύπωσης, οι ρομποτικές εφαρμογές, η νανοτεχνολογία, τα αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζονται οδηγό, οι συναλλαγές αποκλειστικά με ψηφιακό χρήμα, το Blockchain. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα αποτελούν πλέον πραγματικότητα, όχι προϊόν επιστημονικής φαντασίας.

Είναι κατανοητό να παρασύρεστε και να ερμηνεύετε την πραγματικότητα με βάση παραστάσεις και εμπειρίες του παρελθόντος. Να ακολουθείτε παλιές συνταγές για να λύσετε σημερινά ή μελλοντικά προβλήματα.

Κατανοητό, ναι. Σωστό, όχι. Η αποτίμηση των αξιών βασίζεται στο πώς θα μοιάζει ο κόσμος στο μέλλον, όχι στο παρόν. Έτσι λειτουργούν οι αγορές. Τα άτομα και οι εταιρείες που ενεργούν κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα και τελικά δικαιώνονται, αυτοί επιτυγχάνουν τις καλύτερες αποδόσεις.

- Δεν ήταν χωρίς προβλήματα η παρουσίαση του Jumpnet από την Enjin, κάτι που δημιούργησε νευρικότητα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί υποχώρηση της τιμής του. Αρκετές ώρες αργότερα, το ζήτημα που είχε προκύψει με τον Beam server λύθηκε, αλλά η άσχημη εντύπωση παρέμεινε.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v