Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι το μεγάλο επίτευγμα του bitcoin

Οι μεγάλες καινοτομίες που εισάγει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, τα θετικά σινιάλα για την τιμή του και πότε προβλέπεται να «πιάσει» την κεφαλαιοποίηση του χρυσού. Νεότερα από την αγορά crypto.

Ποιο είναι το μεγάλο επίτευγμα του bitcoin

Η ανάγκη για ταχύτερες και πιο άνετες μετακινήσεις αποτέλεσε το κίνητρο για να ανακαλύψει ο άνθρωπος τα αυτοκίνητα. Μόλις διαπίστωσε πως ήταν καλύτερα, δεν δίστασε να εγκαταλείψει ένα μεταφορικό μέσο που τον εξυπηρετούσε για χιλιάδες χρόνια. Στη μάχη παλαιότερα πήγαινε με τόξα, βέλη και σπαθιά. Μέχρι που εφευρέθηκαν τα πυροβόλα όπλα. Νομοτελειακά η παλιά τεχνολογία πάντα αντικαθίσταται από τη νεότερη. Οι αντιδράσεις και τα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο της απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο.

Δεν είναι καινούργια ιστορία η αντίδραση στην τεχνολογική πρόοδο. Η αβεβαιότητα προκαλεί ανησυχία. Δεν υπάρχει μεγάλη εφεύρεση που να μην την υποδέχτηκαν οι άνθρωποι με έντονα συναισθήματα. Η ατμομηχανή, ο σιδηρόδρομος, ο τηλέγραφος, το Internet, προκάλεσαν στην εποχή τους πανηγυρικούς και βίαιες επιθέσεις. Μέχρι μια καινούργια επινόηση να εξαφανίσει σιγά σιγά τα κύματα του ενθουσιασμού και του φόβου που ξεσήκωσε η προηγούμενη.

Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο είναι έμφυτος στην ανθρώπινη ψυχολογία. Είναι λογικό να εμφανίζεται ταυτόχρονα με τις νέες παραμέτρους που αναδύονται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το να ζουν ταυτόχρονα οι άνθρωποι τόσο στον πραγματικό όσο και στον εικονικό κόσμο είναι πρωτόγνωρο. Άγνωστοι που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στην πραγματική ζωή μας είναι οι νέοι μας γνωστοί. Πλέον η ψηφιακή δικτύωση έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας. Συνηθίζουμε την αλλαγή, μαθαίνουμε πως αυτοί οι δύο κόσμοι δεν είναι αποκλεισμένοι ο ένας από τον άλλο. Ό,τι συμβαίνει στον έναν έχει επιπτώσεις και στον άλλο.

Υπάρχει κάτι που πλέον συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι. Το μέλλον θα είναι ψηφιακό και πιθανότατα θα επικρατήσουν οι αποκεντρωμένες εφαρμογές. Ποια είναι η καλύτερη μέχρι τώρα; Το Bitcoin. Όσοι πάρουν θέση έγκαιρα, θα έχουν το πλεονέκτημα. Όπως βρέθηκαν μπροστά στην κούρσα όσοι εκμεταλλεύτηκαν από νωρίς τις δυνατότητες του Internet. Τους έδωσε ένα πλεονέκτημα που συχνά αποδεικνυόταν καθοριστικό.

Στο παρελθόν, οι κύριες πηγές πλούτου ήταν τα χρυσορυχεία, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι πετρελαιοπηγές. Με τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε ψηφιακή, ο πόλεμος έπαψε να είναι επικερδής. Στη νέου τύπου οικονομία, κύριες πηγές πλούτου είναι η γνώση και τα δεδομένα. Δεν έχει νόημα για την Κίνα να εισβάλει στη Σίλικον Βάλεϊ, ακόμα και αν μπορούσε. Αντίθετα η Ρουάντα έχει ακόμα λόγο να εισβάλει στο γειτονικό Κογκό, για να καταλάβει τις πετρελαιοπηγές της.

Η νέα τεχνολογία του Bitcoin

Το πλεονέκτημα του blockchain, της τεχνολογίας πίσω από το bitcoin, είναι πως βγάζει από τη μέση τους μεσάζοντες. Η δουλειά γίνεται το ίδιο ή και περισσότερο αξιόπιστα, ταχύτερα, φτηνότερα. Αυτή εξάλλου αποτελεί τη φιλοδοξία και των κρυπτονομισμάτων. Να βγάλουν από τη μέση το τραπεζικό σύστημα. Να είμαστε εμείς οι ίδιοι τραπεζίτες του εαυτού μας. Να πραγματοποιούμε τραπεζικές συναλλαγές, παρακάμπτοντας την τράπεζα.

Ακούγεται ουτοπικό, όμως οι εξελίξεις τρέχουν προς αυτή την κατεύθυνση. Παλαιότερα, για να κλείσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο, έπρεπε οπωσδήποτε να πάμε στο ταξιδιωτικό γραφείο. Ποιος το κάνει σήμερα; Ελάχιστοι. Οι περισσότεροι αγοράζουν μέσω του υπολογιστή τους κατευθείαν από τις αεροπορικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενοι τις ευκολίες που μας προσφέρει το Internet. Ο συμβατικός τρόπος λειτουργίας είναι αυτό που λέει το όνομά του: συμβατικός. Το μέλλον αλλάζει δραματικά και ο καταναλωτής ή ο συναλλασσόμενος δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από αυτό που προσφέρεται αυτή τη στιγμή. 

Όταν έχουμε μια δυσλειτουργία, συνήθως στρεφόμαστε στην τεχνολογία για να μας τη λύσει. Σε ένα νομισματικό κόσμο με εμφανές πρόβλημα, γιατί να μην εξετάσουμε την πιο πρόσφατη, την πιο καινοτόμα τεχνολογική εξέλιξη; Δεδομένου ότι ο σκοπός της τεχνολογίας των επικοινωνιών παραμένει ο ίδιος (μετακίνηση πληροφοριών), όποια τεχνολογία είναι καλύτερη για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού έχει την τάση να κυριαρχεί στην αγορά.

Η νομισματική καινοτομία

Το Bitcoin είναι, αν όχι η πιο σπουδαία, σίγουρα μια αξιόλογη ιδιοκτησία στον ψηφιακό κόσμο. Ειδικά σε συνθήκες νομισματικού πληθωρισμού. Το ετήσιο εισόδημά μας ήταν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής κυκλοφορίας των χρημάτων. Τώρα αυτό το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο, επειδή αυξήθηκαν τα κρατικά χρήματα που έχουν δημιουργηθεί. Είναι λιγότερο σπάνια, άρα λιγότερο πολύτιμα. Αν έχεις 1 μήλο και υπάρχουν 100 μήλα, έχεις το 1%. Αν τα μήλα για κάποιο λόγο γίνουν 200, τότε το ένα σου μήλο γίνεται λιγότερο πολύτιμο.

Το σημερινό bitcoin δεν είναι το ίδιο με των πρώτων χρόνων. Το δίκτυο διευρύνεται, οι προγραμματιστές βγάζουν καινοτόμες εφαρμογές, το κοινό ενημερώνεται, η εμπιστοσύνη αμφισβητείται όλο και λιγότερο. Η δυναμική του κλάδου των crypto είναι τεράστια και έχει διαψεύσει επανειλημμένα ακόμα και τους αισιόδοξους. Το όνειρο ο παραγωγός να προμηθεύει απευθείας τον καταναλωτή χωρίς ενδιάμεσους, έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά για να μπορέσει να σταματήσει από τώρα.

Αν υποθέσουμε πως η αναγνωρισιμότητα του bitcoin θα αυξάνεται με τον χρόνο, είναι δεδομένο πως θα αυξηθεί η τιμή του. Μας το διαβεβαιώνει ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς. Για να μην ανέβει η τιμή, θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά. Όμως κανείς δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό. Δεν υπάρχει καμία Κεντρική Τράπεζα που να τυπώνει καινούργια. Δεν υπάρχει κανείς επιχειρηματίας που να κατασκευάζει περισσότερα από τα προϊόντα του που έχουν πέραση.

Τα νέα της αγοράς

Η Grayscale μέσα σε 3 ημέρες πρόσθεσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιό της, φτάνοντας πλέον τα 25,3 δισεκατομμύρια δολάρια. (https://twitter.com/Grayscale/status/1354186632312860674)

Όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού του αναλυτή Plan B. Το Bitcoin παραμένει σε σταθερή τροχιά επί 12 χρόνια, σε σχέση με τα άλλα σπάνια περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με το μοντέλο, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, θα φτάσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού μέσα στην περίοδο 2021-2024 και την αξία των ακινήτων το 2025-2028. https://twitter.com/100trillionusd/status/1353443655248470016?s=27

Βασική προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να έχουμε μια ανατροπή του σημερινού νομισματικού συστήματος. Σίγουρα δεν αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, ποιος όμως στα αλήθεια μπορεί να το αποκλείσει;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρες).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για την διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v