Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρυπτονόμισμα που μπορεί να ξεπεράσει το Bitcoin

Μπορεί το Bitcoin να τραβά όλα τα επενδυτικά βλέμματα, ωστόσο οι τεράστιες αποδόσεις ίσως δεν έλθουν από το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Η περίπτωση του Ethereum, το θεαματικό ράλι και οι προοπτικές.

Το κρυπτονόμισμα που μπορεί να ξεπεράσει το Bitcoin

Πριν από λίγα χρόνια, χαρακτηρίστηκε ως η επόμενη φούσκα από την εφημερίδα Financial Times. Σήμερα, σε μια τιμή 250 φορές μεγαλύτερη από τότε (επί 250), φιλοξενείται ως αναγνωρισμένη αξία στο κεντρικό τμήμα του πρωτοσέλιδου, στο πρώτο τεύχος της χρονιάς. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε τον απόλυτο σταρ των αγορών και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το αύριο της οικονομίας: το Bitcoin.

Προσθέσαμε νέες ημερομηνίες για επιπλέον σεμινάρια για το bitcoin. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, ζητάμε την κατανόησήη σας. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα σεμινάρια αυτό τον μήνα. Αν επιθυμείτε και εσείς να συμμετάσχετε, κλείστε έγκαιρα θέση. Στο σεμινάριο μαθαίνουμε πώς λειτουργεί το Bitcoin, τη φιλοσοφία του, τη διαφορά από τα κρατικά νομίσματα, πώς γίνεται η διακίνηση και οι αγοραπωλησίες στην πράξη. Στο τέλος του άρθρου, θα βρείτε λεπτομέρειες και το link της εγγραφής.

Οι αποδόσεις του Ethereum και οι προσδοκίες

Και ενώ η αναγνώριση που σημειώνει το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα είναι αναμφίβολα μοναδική, ειδικά αν κοιτάξεις προς τα πίσω και δεις από πού προήλθε, οι πραγματικά τεράστιες αποδόσεις ίσως να μην προέλθουν από εκεί. Από πού, τότε; Από το Ethereum. Το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα έδειξε «τα δόντια» του την Κυριακή, όταν σημείωσε άνοδο 37% μέσα σε μία ημέρα. Μια κίνηση που το έφερε μέχρι τα 1.170 δολάρια ή 8,5 φορές πάνω από την τιμή που είχε πριν από ένα χρόνο ακριβώς.

Το Ethereum σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 120 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο είχε το Bitcoin τον Μάρτιο. Μάλιστα το Ethereum, σε αντίθεση με το Bitcoin, δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το ιστορικό υψηλό των 1.420 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιανουάριο του 2018.

Πού οφείλονται οι υψηλές προσδοκίες; Το Ethereum, από ό,τι αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, ίσως αποτελέσει το νέο Internet. Πόσο μπορεί να αξίζει ένα βελτιωμένο Internet; Σκεφτείτε για λίγο το σημερινό. Πόσο μπορεί να κοστολογείται; Σε δισεκατομμύρια; Σε τρισεκατομμύρια; Το στοίχημα είναι μεγάλο, όπως και η πρόκληση. Θα μπορέσει να τα καταφέρει;

Την απάντηση θα τη δώσει το μέλλον, αλλά για κάτι είμαστε σίγουροι όσον αφορά το παρόν. Είναι απίστευτο το ταλέντο και η τεχνογνωσία που είναι συγκεντρωμένη στο project του Ethereum. Πρόκειται για ένα δεδομένο που δεν αναλύεται ποσοτικά. Γι' αυτό κάποιοι υποστηρίζουν πως ίσως ξεπεράσει ακόμα και το bitcoin σε αξία.

Αυτό δεν το κάνει καλύτερο νόμισμα. Είναι σαν να συγκρίνεις μια τεχνολογική εταιρεία με τον χρυσό. Δύο εντελώς διαφορετικές οντότητες, που όμως ενισχύει η μία την άλλη.

Μια ένδειξη για την προοπτική της τιμής του έρχεται από τον δείκτη MVRV, που δείχνει πότε ένα περιουσιακό στοιχείο μπορεί να υπερτιμηθεί. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τις αρχές του 2018, που το Ethereum ήταν και πάλι κοντά στα 1.000 δολάρια. Όταν το MVRV ήταν τόσο χαμηλά το 2017, η τιμή του Ethereum ήταν ακόμα στα 25 δολάρια.

Το Ethereum αποτελεί την πλατφόρμα στην οποία στηρίζονται οι περισσότερες DeFi εφαρμογές. Η συνέχιση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος των DeFi είναι κομβικής σημασίας όσον αφορά την τιμή του Ethereum και για έναν άλλο λόγο, εκτός από τα κέρδη που θα προκύψουν από τη χρήση του. Θα υπάρξουν πιο πολλά collateral από Ethereum, απαραίτητα για τον μηχανισμό λειτουργίας τους. Συνεπώς θα αποσυρθούν κι άλλα νομίσματα από την κυκλοφορία.

Ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι ότι ακόμα δεν το έχουν ανακαλύψει οι θεσμικοί. Γιατί αυτό; Πρέπει να νιώσουν πρώτα σιγουριά, εμπιστοσύνη στο Βitcoin, πριν προχωρήσουν πιο βαθιά. Τα fund και οι διαχειριστές κεφαλαίων τώρα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες και τις προοπτικές του χώρου των κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, τους είναι πιο οικεία σαν έννοια ο ψηφιακός χρυσός. Το Ethereum είναι διαφορετικής φιλοσοφίας. Πρόκειται πιο πολύ για μια πλατφόρμα για προγραμματιστές. Φιλοδοξεί να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε το Bitcoin. Να μετατραπεί ως ένας αποκεντρωμένος, παγκόσμιος υπερυπολογιστής στον οποίο βασίζονται οι blockchain εφαρμογές, χάρη στο «πολυεργαλείο» των έξυπνων συμβάσεων. Αν ανέβει η τιμή, θα οφείλεται στη χρήση του, όχι στη σπανιότητα.

Η μετεξέλιξη του Ethereum

Το ερώτημα είναι πώς τα DeFi οικοσυστήματα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Το Ethereum 2.0 είναι η απάντηση που διασφαλίζει πως η επεξεργασία των συναλλαγών θα πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και χαμηλό κόστος. Εδώ βρίσκεται μια επιπλέον αβεβαιότητα, σε σχέση με το Βitcoin, η οποία αφορά τη μετάβασή του από Proof of Work (κατανάλωση ενέργειας για την επαλήθευση του δικτύου), σε Proof of Stake (διασφάλιση του δικτύου με ενέχυρο νομίσματα Ethereum).

Για να συμμετέχει κάποιος στην επαλήθευση των blocks του Ethereum 2.0 χρειάζεται να δεσμεύσει 32 νομίσματα Ethereum (staking) για περίπου 2 χρόνια, καλή σύνδεση στο Internet και έναν υπολογιστή με αξιοπρεπή επεξεργαστική δύναμη. Όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, εξαρτάται από την ποσότητα των Ethereum που σχεδιάζεις να κάνεις stake. Όσο περισσότερα είναι τόσο περισσότερη από την κυκλοφορία του δικτύου θα χειρίζεσαι και οι απαιτήσεις του εξοπλισμού αυξάνονται. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται πως κανείς δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τον έλεγχο του δικτύου.

Αν και αυτές οι προϋποθέσεις δεν είναι πραγματικά απαραίτητες για τους μικροεπενδυτές. Υπάρχουν ανταλλακτήρια που έχουν δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό (pool), όπου συγκεντρώνονται τα Ethereum των πελατών τους, έτσι ώστε να μπορεί να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής κάποιος με πολύ μικρότερα ποσά. Γιατί να συμμετάσχει κάποιος;

Όσοι κάνουν staking ανταμείβονται με ένα ετήσιο επιτόκιο που κυμαίνεται από 5% μέχρι 17%, πληρωτέο σε Ethereum κάθε 6 λεπτά. Η τιμή του επιτοκίου ανακαθορίζεται συνεχώς, ανάλογα με την ποσότητα των νομισμάτων που δεσμεύονται. Όσο περισσότερα είναι τόσο μικρότερο επιτόκιο θα προσφέρεται και αντίστροφα. Ποιο είναι το μειονέκτημα; Ότι για δύο χρόνια (ή παραπάνω, αν υπάρξουν καθυστερήσεις), δεν θα μπορείς να πουλήσεις τα νομίσματα που δέσμευσες.

Και δύο χρόνια είναι πολύς χρόνος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Πολλά μπορούν να γίνουν. Όχι αναγκαστικά ευχάριστα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v