Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσημες ιστορίες παραχάραξης νομισμάτων

Ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι γυάλινες χάντρες στην Αφρική και πώς δημιούργησε… πληθωρισμό η πόλη της Αθήνας. Η σημερινή πραγματικότητα στην παγκόσμια οικονομία και η εκτύπωση χρήματος.

Διάσημες ιστορίες παραχάραξης νομισμάτων

Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις αθέμιτης «εκτύπωσης» χρημάτων καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Είτε πρόκειται για παραχάραξη χαρτονομισμάτων, είτε για αλλοίωση της ποιότητας του χρυσού, είτε ακόμη και για πλαστές γυάλινες χάντρες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν πάντοτε να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των άλλων μέσα από ψέματα, εξαπάτηση, αδικίες.

Στην Δυτική Αφρική, μικρές, διακοσμητικές γυάλινες χάντρες χρησιμοποιήθηκαν ως χρήμα για πολλούς αιώνες. Αβέβαιης προέλευσης, αυτές οι χάντρες ήταν ένα μέσο μεταφοράς πλούτου μεταξύ ανθρώπων στο εμπόριο (ως χρήμα) και μεταξύ γενεών (ως προίκα ή κειμήλια). Δεδομένου ότι η τεχνολογία της υαλουργίας στην Αφρική ήταν πρωτόγονη εκείνη την εποχή, οι χάντρες ήταν δύσκολο να παραχθούν, κάτι που τις κατέστησε αξιόπιστα σπάνιες σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές εμφανίστηκαν στην Αφρική τον 16ο αιώνα, αντιλήφθηκαν ότι οι χάντρες ήταν πολύτιμες ανάμεσα στους ντόπιους. Στην Ευρώπη, η τεχνολογία κατασκευής γυαλιού ήταν πιο εξελιγμένη. Πλαστές χάντρες σχεδόν ταυτόσημες με τις χάντρες των Αφρικανών, υπήρχε η δυνατότητα να παράγονται μαζικά με χαμηλό κόστος.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, κάποιοι επιτήδειοι άρχισαν να οργανώνουν αποστολές στη Δυτική Αφρική, στέλνοντας τεράστιες ποσότητες πλαστών χαντρών από ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής γυαλιού.

Πραγματοποιώντας έτσι μια από τις πρώτες γνωστές πράξεις παραχάραξης χρήματος στην ιστορία. Η φαινομενικά αβλαβής εξαγωγή γυάλινων χαντρών συνετέλεσε στη λεηλασία πλούτου και φυσικών πόρων, καθορίζοντας την πορεία της ηπείρου για αιώνες.

Οι χάντρες αργότερα θα γίνουν γνωστές ως «χάντρες σκλάβων», καθώς οι νεόφτωχοι Αφρικανοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν τον εαυτό τους ως σκλάβους στους Ευρωπαίους. Σε μια βάρβαρη ειρωνεία της ιστορίας, τα πλοία που έφτασαν στην Αφρική γεμάτα πλαστές χάντρες αναχώρησαν αργότερα για ευρωπαϊκές και αμερικανικές ακτές με αυθεντικούς σκλάβους.

Στην αρχαία Αθήνα

Μια άλλη γνωστή παραγωγή πλαστών νομισμάτων έγινε στην αρχαία Αθήνα, τον καιρό του Πελοποννησιακού πολέμου. Στην αρχή οι Αθηναίοι υπέφεραν από αποπληθωρισμό. Τα νομίσματα έγιναν σπάνια γιατί τα έστελναν εκτός πόλης, προκειμένου να αγοράσουν εφόδια για τον στρατό τους από τις περιοχές που στρατοπεδεύαν. Άρα έγιναν πιο περιζήτητα σε σχέση με τα εμπορεύματα. Για να λύσουν το πρόβλημα νόθευσαν τα χρυσά νομίσματα με χαλκό, προκειμένου να φτιάξουν περισσότερα. Ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος πληθωρισμός στην ιστορία.

Οι Αθηναίοι έφτασαν σε στάση πληρωμών όταν εξαντλήθηκαν τα αποθέματά τους σε άργυρο κι ήταν αδύνατο πλέον να εκδώσουν αργυρά νομίσματα. Έκοψαν τότε με απόφαση του Δήμου χάλκινα αντίγραφα, που δια νόμου θεωρήθηκαν ίσης αγοραστικής αξίας και έτσι καλύφθηκε το πρόβλημα της ρευστότητας. Το ίδιο το κράτος έγινε κιβδηλοποιός.

Το παράδοξο είναι πως αυτή η παραχάραξη είχε αίσιο τέλος. Το χρήμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπόσχεση πληρωμής. Ο λόγος που ένα νόμισμα γίνεται αποδεκτό στις συναλλαγές είναι η εμπιστοσύνη. Εάν ένας συναλλασσόμενους δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέσο πληρωμής, απλά δεν θα δεχθεί την εξόφληση με τη συγκεκριμένη μορφή διακανονισμού και το χρέος θα συνεχίζει να υφίσταται. Η ιστορία είναι γεμάτη με χιλιάδες νομίσματα που απλώς έπαψαν να υπάρχουν κάποια στιγμή.

Στην περίπτωση αυτή το εγχείρημα πέτυχε γιατί η Αθήνα ανέλαβε την υποχρέωση όταν θα σταθεροποιούνταν τα δημόσια οικονομικά, να αποσύρει τα χάλκινα και να τα ανταλλάξει με αργυρά ίσης ονομαστικής αξίας. Έτσι δεν χάθηκε η εμπιστοσύνη, δεν υπήρξε πανικός και ο κόσμος κατέβαλε φόρους και αγόραζε εμπορεύματα με το προσωρινό κίβδηλο νόμισμα. Το κλειδί ήταν πως τους έπεισαν πως επρόκειτο περί προσωρινού και μόνο νομίσματος.

Σήμερα

Για να έρθουμε στην σύγχρονη εποχή, όταν μια κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να εκτυπώνει νόμιμα χρήματα, με ελάχιστο ή ακόμα και χωρίς κόστος, είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα χρόνου να υποπέσει στον πειρασμό να δημιουργήσει όλο και περισσότερα. Ωστόσο μπορεί να μην κοστίζει τίποτα η παραγωγή τους, όμως διαβρώνει την αγοραστική αξία τους. Πρόκειται στην ουσία για μια νόμιμη παραχάραξη.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν συνειδητοποιεί ότι υποτιμούνται σταθερά τα εισοδήματα και οι αποταμιεύσεις τους. Όμως δεν γίνεται να εξαπατηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως μας έχει αποδείξει η ιστορία, τα «κακά» χρήματα δεν διαρκούν για πάντα. Είναι αφύσικα, καταστρέφουν το «παιχνίδι». Επειδή δεν μπορούν να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους, με την πάροδο του χρόνου αναγκάζουν τους ανθρώπους να προβούν σε επικίνδυνες επενδύσεις ή να τα καταναλώνουν. Αν σας θυμίζει κάτι από τη σύγχρονη εποχή, δικαίως σας το θυμίζει.

«Αφήστε με να εκδίδω και να ελέγχω το χρήμα ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιος φτιάχνει τους νόμους», είχε ισχυριστεί ο Amschel Rothschild. Παρόλο που περάσανε πάνω από 200 χρόνια από τότε, ισχύει ακόμα.
Όποιος είναι πιο κοντά στην πηγή δημιουργίας του χρήματος, βρίσκεται κάποιος, τόσο περισσότερο επωφελείται. Το αποκτά και το εκμεταλλεύεται πριν ο πληθωρισμός διαβρώσει την αγοραστική του δύναμη.

Όταν τα χρήματα αποσυνδέονται από την σπανιότητα, δεν πρόκειται τίποτα άλλο από μια μορφή νόμιμης εξαπάτησης. Για τους παραγωγούς χρήματος, το μονοπώλιο σημαίνει ότι πολύ εύκολα ενδίδουν στον πειρασμό να μετατραπούν σε παραποιητές και να κερδίζουν ανέντιμα κυριαρχία.

Να όμως που η απρόσμενη εμφάνιση του bitcoin φαίνεται να διαταράσσει το κατεστημένο. Αλλάζει ο μηχανισμός δημιουργίας και διαμοιρασμού του χρήματος. Με το bitcoin δεν μπορεί να υπάρξει κατάχρηση νομισματικής εξουσίας, ούτε παραχάραξη. Ο έλεγχος φεύγει από την τραπεζική ελίτ και διαχέεται στους πολίτες. Δεν είναι να απορεί κανείς για τον πόλεμο που του γίνεται. Ούτε το γεγονός ότι κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των απλών ανθρώπων.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια αυξηθήκανε για να μπορέσουμε να καλύψουμε την ζήτηση. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v