Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χειρότερη χρηματιστηριακή πρόβλεψη όλων των εποχών!

Η εφαρμογή που βρέθηκε να κοστίζει 1 δισ. δολάρια, παρά την πρόβλεψη των ιδρυτών της ότι δεν έχει καμία αξία. Οι θηριώδεις αποδόσεις και τα σενάρια για «σχήμα Ponzi». Η πίεση στο bitcoin και τα επίπεδα στήριξης.

Η χειρότερη χρηματιστηριακή πρόβλεψη όλων των εποχών!

Όταν δημιουργήθηκε το yearn.finance (YFI), οι ιδρυτές του προειδοποίησαν αρκετές φορές δημόσια πως δεν έχει καμία οικονομική αξία. Ότι αξίζει 0 (μηδέν) δολάρια. Μετριοφροσύνη; Σκοπιμότητα; Ρεαλισμός; Όποιος και να είναι ο λόγος, τους αξίζει μια θέση στο Guinness. Πρέπει να πρόκειται για τη χειρότερη πρόβλεψη όλων των εποχών.

Το YFI ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 18 Ιουλίου στα 34 δολάρια και προχθές, μέσα σε 1,5 μήνα, έφτασε να αξίζει χίλιες φορές παραπάνω! Κοστίζει όσο 3 ολόκληρα bitcoin, με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να εκτοξεύεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Για να το έχουν αξιολογήσει τόσο πολύ οι επενδυτές, λογικά κάτι θαυματουργό πρέπει να κάνει. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που σου βρίσκει αυτόματα την καλύτερη απόδοση, σε οποιοδήποτε token κατέχεις.

Καταθέτεις τα κρυπτονομίσματά σου στο σύστημά του και εξασφαλίζεις το καλύτερο επιτόκιο.

Για μισό λεπτό. Έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τα πράγματα στα crypto, που υπάρχουν τόσο πολλοί να σου προσφέρουν επιτόκιο για τα νομίσματά σου, ώστε να μην ξέρεις ποιους να πρωτοδιαλέξεις; Κι όμως, υπάρχουν! Η κατάσταση σήμερα έχει εξομαλυνθεί, αλλά κάποιοι προχθές έδιναν αστρονομικά επιτόκια.

Για μισό λεπτό και πάλι. Να δίνει μεγάλη ανταμοιβή ένα μικρό νόμισμα που δεν το ξέρει κανείς, παρέχοντας απεγνωσμένο κίνητρα προκειμένου να ξεχωρίσει και να αποκτήσει μακροχρόνιους επενδυτές, έχει μία λογική. Στο κάτω κάτω, το «επιτόκιο» (staking) είναι στο ίδιο το νόμισμα. Αν δίνει για παράδειγμα 10% τον μήνα, αλλά υποχωρήσει περισσότερο σε σχέση με το ευρώ (κάτι καθόλου απίθανο), δεν βρίσκεσαι κερδισμένος αλλά χαμένος.

Ωστόσο, όταν φτάνουν στο σημείο να προσφέρουν ετήσια απόδοση 400% για Ethereum και 160% για Tether, πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Είναι άμεσα ανταλλάξιμα σε δολάρια ή ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί και για ποιο λόγο υπόσχονται τέτοιες θηριώδεις αποδόσεις, αν καταθέσεις στο σύστημά τους αυτά τα νομίσματα; Επειδή για να τις προσφέρουν, αποσκοπούν να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερη απόδοση.

Εδώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Από ό,τι αναφέρουν ειδικοί, δημιουργεί υποψίες ότι αρκετές DeFi εφαρμογές δεν είναι παρά συστήματα Ponzi. Πολλά νομίσματα δεν έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Τα χρήματα έχουν κατευθυνθεί εκεί από τον ίδιο λόγο που οδηγεί πάντα τις τιμές προς τα πάνω σε όλες τις χρηματιστηριακές αξίες: την απληστία. Οι επενδυτές έχουν βγάλει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο και έχουν ενθουσιαστεί. Οι περισσότεροι όμως έχουν λογιστικά κέρδη. Δεν τα έχουν ρευστοποιήσει.

Η κινητικότητα στο οικοσύστημα των DeFi δεν είναι κάτι που μπορείς να πάρεις αψήφιστα. Περισσότερα από 500 νέα tokens εμφανίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg. Ναι, ακόμα και το Bloomberg έκανε αφιέρωμα στις DeFi χθες. Θα το βρείτε στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

Το θέμα είναι ποια νομίσματα θα μείνουν, όταν περάσει η φάση της απληστίας. Όλοι είναι καλοί επενδυτές σε ανοδικό κύκλο, καθώς η παλίρροια σηκώνει όλα τα πλοία. Οι πραγματικά καλοί καπετάνιοι όμως φαίνονται στη φουρτούνα. Το καίριο ερώτημα είναι ποια από όλα αυτά τα νομίσματα θα υπάρχουν σε ένα χρόνο από τώρα. Κάποια έχουν τις προϋποθέσεις. Έχουν από πίσω τους εταιρείες με σοβαρή διοίκηση, ικανή ομάδα προγραμματιστών, έξυπνες εφαρμογές, ελπιδοφόρες προοπτικές. Όμως δεν είναι όλα όσα ανεβαίνουν αυτό το διάστημα.

Πού πας, καραβάκι;

Πολλοί λένε τη γνώμη τους για τις DeFi, άλλοι σχετικοί, άλλοι άσχετοι. Εκείνος όμως που η άποψή του σίγουρα έχει βαρύνουσα σημασία δεν είναι άλλος από τον εμπνευστή και ιδρυτή του Ethereum. Ο Vitalik δεν είναι αντίθετος στις DeFi αλλά επιφυλακτικός προς τις yield farming, δηλαδή τις αποδόσεις που προσφέρουν. Όπως χαρακτηριστικά λέει, για τον συγκεκριμένο χώρο είναι απαισιόδοξος.

Ο Vitalik θυμάται κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν, καθώς είχε συμβεί στην εποχή των δεινοσαύρων του Ethereum… το μακρινό 2016! Το hacking στο Dao, ένα από τα πιο δημοφιλή projects του Ethereum. Οι hackers είχαν ανακαλύψει ένα κενό στην ασφάλεια και κατάφεραν να κλέψουν το 15% των ETH που υπήρχαν στην κυκλοφορία εκείνη την περίοδο. Το περιστατικό κλόνισε σοβαρά το Ethereum και κατέληξε σε fork, το Ethereum Classic, για να επανακτήσουν τα κλεμμένα νομίσματα.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Ότι ο θαυμαστός κόσμος των DeFi βασίζεται στα «έξυπνα συμβόλαια». Βέβαια από τότε τα «smart contracts» βελτιώθηκαν. Διεξάγονται έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές, για να αποκτήσουν αξιοπιστία, έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στην ασφάλεια. Ωστόσο είναι έτοιμα ή, αν θέλετε, τόσο δοκιμασμένα αυτά να αντέξουν το βάρος τόσων κεφαλαίων; Ο χρόνος δεν είναι αρκετός, για να είμαστε σίγουροι. Ένα bug είναι αρκετό να τα γκρεμίσει σαν πύργο από τραπουλόχαρτα.

Επειδή το δίκτυο του bitcoin είναι ασφαλές, δεν σημαίνει πως είναι και αυτά. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά οι αδαείς δεν τα ξεχωρίζουν. Οι hackers ίσως γνωρίζουν ήδη το bug και περιμένουν να χτυπήσουν μόλις μαζευτούν αρκετά χρήματα. Προσοχή λοιπόν πού βάζετε τα χρήματά σας.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να παρασυρθεί και να νομίζει πως βγαίνουν εύκολα λεφτά. Πράγματι, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες. Πολύ πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά από ένα νέο bull run. Πολλά αυτή την περίοδο θυμίζουν την τρελή άνοδο του 2017. Τι έγινε τότε; Φανταστείτε την περίοδο του 1999 στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά πιο ξέφρενη. Ντοπαρισμένη.

Παρ' όλα αυτά είναι γελασμένος όποιος νομίζει πως θα επιτύχει χωρίς έρευνα, γνώσεις, ψυχραιμία. Το πιθανότερο είναι πως αυτός θα βρεθεί τελικά με τον μουτζούρη στο χέρι.

Η τέταρτη κόκκινη κουκκίδα

Το μοντέλο υπολογισμού της τιμής του bitcoin που βασίζεται στη σπανιότητα παραγωγής του (stock to flow) μέχρι στιγμής δείχνει αξιόπιστο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τους τέσσερις τελευταίους μήνες εμφάνισε κόκκινη κουκκίδα, που αν κρίνουμε από το παρελθόν, αποτελεί ένδειξη για το ξεκίνημα μιας νέας ανοδικής περιόδου.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα του bitcoin, για τέταρτη φορά δοκίμασε τη στήριξη των 11.150 δολαρίων. Αν τη διασπάσει, υπάρχει το πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης, κοντά στις 10.500 δολάρια.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v