Το 2017 ήταν η χρονιά των επικών κερδών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Δεν ήταν μόνο το bitcoin που από τα 1.000 πετάχτηκε στα 20.000 δολάρια. Το Ethereum από τα 10 έφτασε τα 1.470 δολάρια. Το XRP από τα 30 σεντς μέσα σε 12 μήνες έφτασε να διαπραγματεύεται στα 3,30 δολάρια. Για να μην αναφερθούμε στο ΙΟΤΑ που πολλαπλασίασε την αξία του πάνω από 6.000 φορές και ένα σωρό άλλα κρυπτονομίσματα.
Τελικά ήταν τόσο εύκολο να γίνεις πλούσιος εκείνη τη χρονιά; Πολύ λιγότερο από όσο φαντάζεται κανείς. Η πορεία προς τα πάνω δεν έγινε σε μια ευθεία. Στο ενδιάμεσο υπήρξαν σφοδρές διορθώσεις που σήμερα φαντάζουν άνευ σημασίας, αλλά τότε πανικόβαλαν τους επενδυτές πετώντας τους εκτός αγοράς.
Εκτός από τις πτώσεις, τρόμαζε και το ιλιγγιώδες ύψος της ανόδου. Μετά από την επίτευξη κάθε νέου υψηλού, εκτός από την χαρά των κερδών κυριευόσουν από άγχος. Πόσο πιο πάνω να πάει πια; Για αυτό συχνά πούλαγες το νόμισμα για να εξασφαλίσεις τα γρήγορα κέρδη. Συνήθως αποδεικνυόταν λάθος, καθώς αυτό συνέχιζε να ανεβαίνει ασταμάτητο. Χωρίς εσένα.
Τι έκανες τότε; Μετανιωμένος και φοβούμενος ότι θα μείνεις εκτός (Fear Of Missing Out) το ξαναγόραζες, αυτή τη φορά πιο ακριβά. Αυτή η ενέργεια προκαλούσε νέα νευρικότητα, ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Μήπως αγόρασες στην κορυφή; Μήπως αποδεικνυόσουν εσύ το κορόιδο που οι υπόλοιποι θα ξεφορτώσουν πάνω του;
Αυτή η αβεβαιότητα υπάρχει και στις μετοχές, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Εκεί διαθέτεις αφθονία δεδομένων προς εξέταση. Έχεις να κάνεις με αναγνωρισμένες εταιρίες, με προσωπικό, τζίρο, κέρδη, ιστορικό ετών. Στα κρυπτονομίσματα έχεις να κάνεις με startups. Πολλές εταιρίες δεν έχουν καν τελικό προϊόν, πόσο μάλλον πωλήσεις. Το επιχειρηματικό τους σχέδιο είναι στα χαρτιά ακόμα.
Συνεπώς γνωρίζεις (ή οφείλεις να γνωρίζεις) ότι πολλές ανοδικές κινήσεις έχουν σαθρό υπόβαθρο. Ότι πίσω από αρκετά νομίσματα κρύβονταν απατεώνες ή άσχετοι. Δεν πρόκειται για δοκιμασμένες στον χρόνο εταιρίες. Λίγα είναι τα σοβαρά επιχειρηματικά σχήματα, που υποστηρίζονται από σωστά θεμελιώδη και καλές προϋποθέσεις. Που διαθέτουν μια εμπνευσμένη ιδέα η οποία να υλοποιείται από ικανούς προγραμματιστές και άξια στελέχη με καλό όνομα στον χώρο.
Ας δούμε για παράδειγμα το παρακάτω διάγραμμα δανεισμένο από το https://coinmarketcap.com/. Το συγκεκριμένο νόμισμα έχει διανύσει μια καταπληκτική διαδρομή. Από τα 3 σεντς τον Απρίλη του 2017, μέσα σε ένα μήνα υπερδεκαπλασίασε την αξία του. Πόσο ευχαριστημένος θα αισθάνθηκε όποιος κατάφερε να πουλήσει στην κορυφή των 0,40 δολαρίων. Μάλλον όχι ευχαριστημένος, ευτυχισμένος. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα 1.000 ευρώ που είχε επενδύσει θα γίνονταν 13.000! Μια μικρή περιουσία.
Αν ρευστοποιούσε κοντά στην κορυφή, στο αστρονομικό 1.300%, ειδικά αν έβλεπε πως ακολουθεί σημαντική διόρθωση, είχε κάθε λόγο να αισθανθεί δικαιωμένος. Θα επαινούσε τον εαυτό του για το πόσο έξυπνος, διορατικός στάθηκε. Πόσο σοφή ήταν η απόφαση του.
Ωστόσο, τίποτα δεν είχε τελειώσει. Η διαδρομή από την ευτυχία στην δυστυχία θα αποδεικνύονταν πολύ πιο σύντομη από όσο νόμιζε. Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβρη, η τιμή του νομίσματος θα έφτανε στο τριπλό από την προηγούμενη κορυφή. Τα 13.000 θα είχαν γίνει 40.000 ευρώ.
Ας πάρουμε όμως το ιδανικό σενάριο, πως τα είχε κρατήσει και αποφάσιζε να πουλήσει τον Δεκέμβρη, αντί για τον Μάη. Η στιγμή της πώλησης θα αποδεικνυόταν άλλο ένα ολέθριο λάθος. Η άνοδος δεν είχε τελειώσει. Αν κρατούσε λίγο ακόμα, μόλις 10 ημέρες, τα 40.000 ευρώ θα είχαν γίνει 150.000!
Το παράδειγμα που αναφέραμε δεν είναι υποθετικό. Πρόκειται για την πραγματική περίπτωση του XRP. Κοιτώντας σήμερα τη μεγάλη εικόνα, η πρώτη κορυφή σχεδόν ούτε που φαίνεται. Όποιος πούλαγε εκείνη τι στιγμή, ακόμα και στην απόλυτη κορυφή των 40 σεντς, πως θα τον χαρακτηρίζατε; Επιτυχημένο;
Και μέχρι τώρα έχουμε εξετάσει το καλό σενάριο. Η συνηθισμένη περίπτωση, ειδικά όσο αφορά τους αδαείς επενδυτές, δυστυχώς δεν είναι αυτό. Συνήθως πουλάνε νωρίς και αγοράζουν αργότερα σε πιο ακριβή τιμή. Κοντά στην κορυφή.
Κατόπιν απογοητεύονται από την διόρθωση των τιμών, καθώς διαψεύδονται οι προσδοκίες τους και πουλάνε με ζημιά. Έτσι όχι μόνο χάνουν χρήματα, αλλά και το ράλι που ακολουθεί. Το νόμισμα έχει πολλαπλασιαστεί 150 φορές μέσα σε ένα χρόνο και εκείνοι έχουν καταλήξει ζημιωμένοι!
Τι θέλουμε να πούμε με αυτό το παράδειγμα; Βλέποντας το διάγραμμα εκ των υστέρων φαίνεται απλό το παιχνίδι. Ωστόσο δεν είναι ποτέ εύκολο. Τι το κάνει προσιτό; Οι γνώσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η ανακάλυψη ευκαιριών μοιάζει πολύ με την οδήγηση στην ομίχλη. Δυσκολεύεσαι να δεις από απόσταση, αλλά έχεις ορατότητα όταν είσαι κοντά.
Πριν ασχοληθείτε, αν πραγματικά θέλετε να στρέψετε τις πιθανότητες προς το μέρος σας, οφείλετε να μάθετε αυτό που υπεροπτικά αγνοούν οι περισσότεροι από όσους επενδύουν: τουλάχιστον τα βασικά.
Βιβλίο για το Bitcoin
Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.