Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη απειλή για την τιμή του bitcoin

Σαν πολλά σύννεφα δεν άρχισαν να μαζεύονται; Μήπως έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως η άνοδος της αγοράς των κρυπτονομισμάτων οφείλεται στην «τρόμπα» των stablecoins; Οι φόβοι για το ενδεχόμενο να σκάσει το Tether.

Η μεγάλη απειλή για την τιμή του bitcoin

Τα stablecoins (κρυπτονομίσματα που έχουν «κλειδωμένη» ισοτιμία με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο με σχετικά σταθερή αξία, συνήθως το δολάριο) χρειάστηκαν 5 χρόνια για να φτάσουν σε κεφαλαιοποίηση τα 6 δισ. Και μόλις 4 μήνες για να τη διπλασιάσουν!

Όπως βλέπουμε από το γράφημα, η κεφαλαιοποίησή τους από τον Μάρτιο πήγε σε εντελώς νέο επίπεδο. Το μεγαλύτερο από αυτά, το Tether, έχει φτάσει να είναι το τρίτο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα. Κι όχι μόνο αυτό. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών είναι κατά μέσο όρο παρόμοιος με αυτόν του bitcoin.

Από τις 12 Μαρτίου, που σημειώθηκε η μεγάλη υποχώρηση της αγοράς των crypto έως σήμερα, προστέθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια αξίας USDT κάθε μέρα κατά μέσο όρο. Επειδή τα μεγάλα νούμερα μπερδεύουν, σκεφτείτε πως από τις 11 Μαΐου που συνέβη το halving, 900 bitcoin δημιουργούνται καθημερινά.

Σε μια μέση τιμή 9.000 δολαρίων ανά bitcoin, εμφανίζονται 8 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα. Το Tether κόβει 50 εκατομμύρια δολάρια αξίας USDT καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δύναμη να υπερκαλύψει 6 φορές τη νέα προσφορά και να μείνουν και ρέστα!

Η εκρηκτική άνοδος του 2020 δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πού οφείλεται. Το πιθανότερο σενάριο θέλει αυτά τα χρήματα να βρίσκονται προς αναμονή για τοποθέτηση στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Ίσως αυτή η αύξηση να οφείλεται σε καταθέτες από χώρες που είναι δύσκολο να αποκτήσουν σκληρό συνάλλαγμα.

Ποιος ο λόγος να έχεις στην κατοχή σου Tether και όχι κανονικά δολάρια; Ο κύριος λόγος είναι αν πιστεύεις πως δεν είναι ακόμα ώρα να αγοράσεις bitcoin ή άλλα crypto, αλλά θες να είσαι έτοιμος. Έτσι τα χρήματά σου βρίσκονται στον χώρο, χωρίς να είσαι εκτεθειμένος στη μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων.

Σίγουρα δεν χάνεις με τα Tether; Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Ενώ μέχρι τις αρχές του 2019 μάς διαβεβαίωναν πως υπάρχει πραγματική κάλυψη σε αντίστοιχης ποσότητας δολάρια, αυτό άλλαξε. Πλέον οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται πως έχουν 100% κάλυψη από παραδοσιακά νομίσματα ή ισοδύναμα αυτών. Τα αποθεματικά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James κατηγόρησε τον περασμένο Απρίλιο το γνωστό ανταλλακτήριο Bitfinex (σ.σ. το Tether έχει δημιουργηθεί από τους ιδιοκτήτες του Bitfinex) ότι χρησιμοποίησε τα αποθεματικά του Tether για να καλύψει απώλειες 850 εκατομμυρίων δολαρίων, που φαίνεται να εξαφανίστηκαν από μια εταιρεία στον Παναμά που τα είχαν στείλει, την Crypto Capital.

Τελικά οι υπεύθυνοι παραδέχτηκαν ότι η κάλυψη σε δολάρια είναι μόνο 74%. Γεγονός είναι πάντως πως η αγορά δεν έχει δείξει να ανησυχεί. Οι υπεύθυνοι του Tether υιοθετούν πρακτικές της παραδοσιακής τραπεζικής σχετικά με τα κλασματικά αποθέματα. Το γεγονός που μας έβαλε σε υποψίες είναι ένα περίεργο περιστατικό που σχετίζεται με έναν από τους ιδρυτές του, τον Brock Pierce.

Ο Pierce βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ! Του είχε μείνει απωθημένο, ένα κάλεσμα της μοίρας, από ό,τι ομολόγησε, επειδή είχε παίξει ως ηθοποιός σε μια ταινία «First Kid», όπου υποδυόταν τον γιο του Προέδρου των ΗΠΑ. Η δικαιολογία είναι τόσο αστεία που καταντάει ύποπτη. Μήπως θέλει να εκμεταλλευτεί τον νόμο που απαγορεύει κάθε έρευνα της δικαιοσύνης σε κάθε υποψήφιο στην προεκλογική περίοδο;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μόνη εξαίρεση είναι να δώσει την άδεια ο Γενικός εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο William Barr.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως για να ανακληθεί η απαγόρευση, από δύσκολο γίνεται αδύνατο. Γιατί; Επειδή ο William είναι σε ανοικτή κόντρα με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Geoffrey Berman, δηλαδή την εισαγγελία που ερευνά την υπόθεση!

Τι ενδεχομένως να θέλει να κρύψει ο Brock; Μήπως τρέχει τίποτα με το Tether; Δεν αποκλείεται. Το νεότερο στη δικαστική διαμάχη τους με την εισαγγελία είναι πως έχασαν μια έφεση. Το εφετείο απέρριψε το επιχείρημα ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει τους εκδότες του Tether, επειδή οι traders της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν το Tether, ενώ μερικοί από τους υπαλλήλους των εταιρειών εργάζονταν στη Νέα Υόρκη.

Σαν πολλά σύννεφα δεν άρχισαν να μαζεύονται; Μήπως έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως η άνοδος της αγοράς των κρυπτονομισμάτων οφείλεται στο «τρομπάρισμα» που έχουν κάνει τα stablecoins; Συνεπώς ένα ενδεχόμενο «σκάσιμο» του Tether να οδηγήσει στην ολική κατάρρευση;

Αυτή την άποψη δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι καθηγητές Richard Lyons και Ganesh Viswanath-Natraj του Πανεπιστημίου του Berkeley. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη ισχυρίζονται πως δεν βρήκαν καμία συσχέτιση που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έκδοση των stablecoins οδηγεί την τιμή του bitcoin ή των άλλων κρυπτονομισμάτων. Η έρευνα διεξάχθηκε για λογαριασμό του Center for Economic and Policy Research (CERN).

Κατά τη γνώμη μας, ίσως είναι συνετό να αρχίσετε να ανησυχείτε όταν δείτε το Tether να διαπραγματεύεται με discount έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για σημάδι ότι η εμπιστοσύνη σε αυτό έχει αρχίσει να κλονίζεται.

Τα νέα στην αγορά των crypto

* Το Tether και τα άλλα stablecoins έχουν περάσει από καιρό κάτω από το ραντάρ των διεθνών ρυθμιστικών αρχών. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η Financial Action Task Force, με μέλη από περίπου 200 χώρες που προτείνουν τρόπους για να σταματήσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι τα stablecoins πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπά τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα ανταλλακτήρια και άλλες οντότητες που τις υποστηρίζουν πιθανότατα θα πρέπει να επαληθεύσουν την ταυτότητα των χρηστών τους και να συμμορφωθούν με άλλες πολιτικές σχετικά με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Για τα σοβαρά ανταλλακτήρια -τα οποία έντονα συνιστούμε να προτιμάτε- δεν αποτελεί σοβαρή αλλαγή. Πρόβλημα θα έχουν μικρότερα που έχουν συσταθεί με κύριο σκοπό το ξέπλυμα χρήματος.

* Η μεταβλητότητα στο bitcoin είναι πιο μικρή και από τον S&P, τους τελευταίους δύο μήνες. Παρόλο που αρκετοί χαρακτηρίζουν την πλάγια κίνηση ως ψυχοφθόρα, δεν είναι κακό να συμβαίνει κατά καιρούς. Σου δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις ελεγχόμενες τοποθετήσεις. Ή να εγκαταλείψεις έγκαιρα τη θέση σου, χωρίς βιασύνη.

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars. Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v