Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Ο πολύς... Tudor Jones ξαναχτυπά

Το bitcoin είναι μια πολύ καλή κερδοσκοπική αξία, παραδέχθηκε ο δισεκατομμυριούχος trader που τάραξε με μια κίνηση τα νερά της Wall Street. Το πράσινο φως, η εκτόξευση στο τρίτο και τελευταίο halving και ο χρυσός.

Bitcoin: Ο πολύς... Tudor Jones ξαναχτυπά

Κάποιες φορές, δεν είναι το μήνυμα τόσο σημαντικό όσο ο αγγελιοφόρος. Αρκετοί έχουν ισχυριστεί ότι το bitcoin είναι ένα αναδυόμενο μέσο διαφύλαξης αξίας. Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως ψηφιακό χρυσό, διότι από τη φύση του είναι σπάνιο και ανθεκτικό στον πληθωρισμό. Ότι αποτελεί πιο δελεαστική επένδυση, επειδή οι δυνατότητες απόδοσης του χρυσού είναι περιορισμένες ενώ του bitcoin, όχι.

Κανένας όμως δεν ήταν της εμβέλειας του Paul Tudor Jones. Το 10 σελίδων σημείωμα προς τους επενδυτές που εκθειάζει τα χαρακτηριστικά του bitcoin ταρακούνησε τα νερά στη Wall Street.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον Paul Tudor Jones, πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή κεφαλαίων που ουσιαστικά έβαλε το «hedge» (αντιστάθμιση κινδύνου) στο Hedge Fund. Ο Jones έγινε διάσημος όταν πρόβλεψε το κραχ του 1987, πραγματοποιώντας μια από τις θρυλικότερες κερδοσκοπικές κινήσεις στην ιστορία.

Χθες έδωσε συνέντευξη στο CNBC, όπου κλήθηκε να εξηγήσει το σκεπτικό του όσο αφορά τα κρυπτονομίσματα και αποκάλυψε το ποσοστό του χαρτοφυλακίου του, που βρίσκεται σε bitcoin:

CNBC: Για πολύ καιρό ήσασταν σκεπτικιστής όσον αφορά το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Πρόσφατα όμως αλλάξατε την άποψή σας. Τι συνέβη;

Jones: Η covid-19 συνέβη. Ο μεγάλος νομισματικός πληθωρισμός συνέβη. Αυτά με έκαναν να επαναξιολογήσω την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό μου και να κατευθύνω το ενδιαφέρον μου προς το bitcoin. Όταν σκέφτομαι την έννοια της διαφύλαξης αξίας, αξιολογώ 4 στοιχεία: αγοραστική δύναμη, αξιοπιστία, ρευστότητα και φορητότητα. Όσον αφορά την αξιοπιστία, το bitcoin είναι μόλις 11 ετών. Αν θα επιτύχει ή όχι, μόνο ο χρόνος θα μας το πει.

Αυτό όμως που γνωρίζω, είναι πως κάθε ημέρα που περνάει και το bitcoin επιβιώνει, η εμπιστοσύνη μεγαλώνει. Αν ζυγίσουμε την επιλογή bitcoin έναντι μετρητών, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, τι γνωρίζουμε; Ότι σκοπό των Κεντρικών Τραπεζών αποτελεί η υποτίμηση της αξίας του νομίσματός τους 2% κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο που συνεχώς χάνει σε αγοραστική δύναμη. Το bitcoin είναι μια πολύ καλή κερδοσκοπική αξία. Στο χαρτοφυλάκιό μου βρίσκεται σε ποσοστό 1% με 2%. Αυτό μου φαίνεται, για την ώρα, το σωστό ποσοστό.

CNBC: Το συσχετίζετε με τις τεχνολογικές μετοχές, επειδή τα πράγματα κινούνται προς την ψηφιακή κατεύθυνση; Ό,τι έχει να κάνει με την εικονική πραγματικότητα έχει επιτυχία, από το zoom μέχρι τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Επίσης γνωρίζουμε ότι έχετε στην κατοχή σας χρυσό.

Jones: Πράγματι κατέχουμε και χρυσό. Πιστεύω πως ο χρυσός θα κινηθεί αρκετά υψηλότερα. Όντως η κατεύθυνση προς την ψηφιοποίηση ξεκάθαρα ευνοεί το bitcoin. Οι περισσότεροι πλέον δεν κουβαλούν μετρητά. Σχεδόν δεν γνωρίζουν τι είναι τα χαρτονομίσματα. Έχουμε μπει σε ένα διαρκώς ψηφιοποιούμενο κόσμο, όπου το bitcoin θα είναι πολύ πιο προσιτό. Κάθε ανοδική φάση της αγοράς έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την επέκταση του σύμπαντος των ανθρώπων που εμπλέκονται. Οι εκτιμήσεις σήμερα είναι ότι κατέχουν bitcoin 55 με 70 εκατομμύρια άνθρωποι. Όποιος το αγοράζει, στοιχηματίζει πως αυτός ο αριθμός θα ανέλθει σε 120 ή 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Κάτι που είναι δύσκολο να μη συμβεί, όσο βλέπεις τον κόσμο να ψηφιοποιείται με τόσο αυξημένο ρυθμό.

Να ξαναπώ, όμως, πως το bitcoin αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου μου. Ίσως επιτύχει την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα, αλλά είμαι πολύ συντηρητικός. Σκοπεύω να το περιορίσω σε αυτό το μικρό ποσοστό, επειδή ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλη χρονική περίοδο, όπως ο χρυσός.

Ο ρόλος του Lorenzo Giorgianni και ο χρυσός

Ένα θέμα που δεν θίξαμε στο άρθρο της Κυριακής είναι πως το σημείωμα προς τους μετόχους δεν είναι γραμμένο αποκλειστικά από τον Jones. Υπάρχει και συν-συγγραφέας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής έρευνας στην Tudor Investments, ο Lorenzo Giorgianni. Ο ιταλικής καταγωγής οικονομολόγος έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος στο ΔΝΤ, μέχρι το 2013. Είναι από τους λίγους που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της παγκόσμιας τραπεζικής, καθώς έχει παρακολουθήσει νομισματικές και οικονομικές κρίσεις, από υπεύθυνες θέσεις. Έχει ασχοληθεί με τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων στην Ασία, την Αργεντινή, την Τουρκία, τη ζώνη του ευρώ. Από ό,τι έχει διαρρεύσει στους κύκλους της Wall Street, αυτός είναι που πρότεινε και εξήγησε στον Jones τα χαρακτηριστικά του bitcoin.

Ο Jones έχει δίκιο όσον αφορά τον χρυσό. Πρόκειται για πιο ασφαλή τοποθέτηση, επειδή διατηρεί την ηγεμονική του θέση στο νομισματικό σύστημα επί χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο θα πρέπει να προσθέσουμε την παράμετρο του περιθωρίου ανόδου.

  • Στο πρώτο halving, τον Νοέμβρη του 2012, ο χρυσός είχε 1.705 δολάρια και το bitcoin 11.
  • Στο προηγούμενο halving, τον Ιούνη του 2016, ο χρυσός είχε 1.350 και το bitcoin 650.
  • Στο τρίτο και τελευταίο halving, χθες το βράδυ, ο χρυσός είχε 1.707 δολάρια και το bitcoin 8.550!

Λένε πως αν βασανίσεις τη στατιστική, σου αποκαλύπτει ό,τι θέλεις. Εδώ όμως τα νούμερα είναι τόσο αποκαλυπτικά, που «μαρτυράνε χωρίς ξύλο».

Συμπεράσματα από την τοποθέτηση του Paul Tudor Jones

«Προσαρμόζεσαι, εξελίσσεσαι, ανταγωνίζεσαι ή πεθαίνεις», είχε αναφέρει πριν αρκετά χρόνια ο Paul Tudor Jones. Από ό,τι φαίνεται, το εφαρμόζει ακόμα.

Θα αποτελέσει έκπληξη εάν οι ανταγωνιστές της Tudor Investments δεν μιμηθούν την ίδια τακτική.

Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Η «Global Macro» στρατηγική του Jones έχει σήμερα υπό διαχείριση περίπου 1 τρισ. δολ. Η βιομηχανία Global Asset Management έχει υπό διαχείριση 88,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα όλα αυτά τα χρήματα έχουν ουσιαστικά μηδέν έκθεση στο bitcoin.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να πρόκειται για το πρώτο ντόμινο που έπεσε. Οι περισσότεροι, σε μεγάλο βαθμό, ακολουθούν τα χνάρια άλλων. Δεν χαράζουν οι ίδιοι τον δρόμο. Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν αποτελούν διαφορετική περίπτωση. Ο Jones ίσως να έδωσε το πράσινο φως που έλειπε. Οι θεσμικοί και τα Hedge Funds θεωρούνται «έξυπνα χρήματα», αλλά οι επιλογές τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες, εξαιτίας των εκτεταμένων πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εξαναγκάσει τις αποδόσεις να προσγειωθούν στο μηδέν.

Να σπεύσουμε να μετατρέψουμε όλες τις οικονομίες μας σε bitcoin; Όχι, βέβαια. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά επενδύουμε. Πρώτα μπουσουλάμε, μετά περπατάμε και κατόπιν τρέχουμε. Αυτή είναι η σωστή σειρά, αν δεν θέλουμε να φάμε τα μούτρα μας.

Όποιος βάλει το 100% των χρημάτων του σε bitcoin, θα έχει τοποθετήσει 98% παραπάνω από ό,τι ο Paul Tudor Jones.

Παραλειπόμενα από το τρίτο halving του bitcoin

To τρίτο halving σημειώθηκε χθες στις 22:20, όταν ο αριθμός των μπλοκ έφτασε τις 630.000. Μέσα στο 629.999, υπήρχε ένα μήνυμα ως φόρος τιμής στον ιδρυτή του bitcoin. Ένα άρθρο των New York Times, που αφορά την επεκτατική πολιτική της Fed. «Με ένεση 2,3 δισ. δολ., το σχέδιο της Fed ξεπερνάει τη διάσωση του 2008».

Όπως είναι γνωστό, το πρώτο block του bitcoin περιείχε επίσης ένα μήνυμα: Το πρωτοσέλιδο από τους Times του Λονδίνου, που ανάφερε ότι θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες. Ήταν η περίοδος για το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων.

Σεμινάρια και βιβλίο

Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Θα περάσουμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v